fbpx
Ishrana

Šta je gluten?

Gluten je protein koji je prisutan pre svega u pšenici, zatim u ječmu, raži, minimalno u ovsu, dok ga kukuruz i pirinač ne sadrže.

Celijakija je “alergija” na gluten

Gluten u brašnu žitarica predstavlja ”lepak” koji povezuje testa i daje im prepoznatljivu teksturu. Baš iz ovog razloga je teško umesiti lep hleb uz pomoć bezglutenskog brašna.  Gluten je inače protein koji nema veliku hranljivu vrednost.

Celijakija se pojavljuje kao posledica genetske predispozicije i drugih faktora u koje spadaju i stil života i okruženje u kom živimo. Kod osoba koje imaju genetsku predispoziciju, čak i male količine hrane koja sadrži gluten, mogu izazvati reakciju u tankom crevu.

Procenjuje se da od celijakije boluje svaka stota osoba širom sveta, dok je genetska predispozicija za ovu bolest daleko češća. Čak svaka četvrta osoba nosi gen koji se smatra jednim od odgovornih za pojavu celijakije. Naravno, to ne znači da će ta osoba nužno oboleti tokom života. Intolerancija na gluten je jedna od najrasprostranjenijih pojava kod ljudi na svetu.

Save

Related Articles

Check Also
Close