fbpx
Ishrana

Ishrana tokom zime

Zimski period nije vreme kada je poželjno držati dijetu. Potrebno je održati jak imunitet, kako bi se izbegle prehlade i virusi. Redukovana ishrana će pre doneti bolest nego što će proizvesti željeni efekat.

Jedite uvek sezonsko voće. U jesen se što više hranite jabukama, kruškama i grožđem. Kada je povrće u pitanju, brokoli i prokelj su odličan izbor.

Pored redovne ishrane, dobro bi bilo da tokom zime uvedete i redovno uzimanje dodatnih vitamina uvidu tableta. Preporučen unos vitamina C je 500 miligrama dnevno.

Jaka hrana nije isto što i zdrava hrana!

Najčešća greška koju ljudi čine je da, tokom zime, misle da, ako jedu jaku hranu, time osnažuju imunitet i štite se od virusa. Ovakva hrana ne mora biti uvek i zdrava, a korisna je samo ukoliko radite težak fizički posao. Bolje bi bilo da jedete laganu hranu bogatu hranljivim sastojcima. A laganom hranom ćete izbeći i pojavu ”zimskih” kilograma.

jabuka 01 JABUKE

Obavezno jedite minimum jednu jabuku dnevno tokom cele godine. Zimi, pored nje, unesite dnevno u svoj jelovnik još neko voće.

mandarina 01 MANDARINE

Odličan izbor za dopunu jabukama su mandarine.U njima ima dosta vitamina C. Prosečna mandarina sadrži čak 100 miligrama ovog vitamina.

 

papricica 01 ZAČINI

Začini nas greju i ubrzavaju mikrocirkulaciju, te ih zimi nemojte izbegavati. Konzumirajte ren, ljute papričice, slačicu i kim. Ovi začini će vam pomoći da se razbudite.

kupus 01 KISELI KUPUS

Ukoliko se konzumira sirov, odličan je izvor vitamina C uz unos malog broja kalorija. Svakodnevno jedite salatu od kiselog kupusa.

beli luk 01 BELI LUK

Iako ga mnogi izbegavaju zbog karakterističnog mirisa, beli luk je najbolje sredstvo u borbi protiv bakterija i virusa.

med 01 MED

Med je, takođe, odličan za uništavanje bakterija i virusa, a sadrži ikalcijum, magnezijum, natrijum i druge minerale.

 

caj 01 ZELENI ČAJ

Obzirom da sadrži viši nivo kofeina od same kafe, dobro bi bilo da je zamenite ovim čajem. Uz pomoć njega ćete se razbuditi, biti koncentrisani, rad mozga će biti podstaknut, a ujedno unosite i antioksidans.

supe 01 ČORBE

Tokom zime konzumirajte što više čorbe, supe i paprikaše.

Takođe pijte čajeve i ostale tople napitke.

Pročitajte još:

Kurkuma protiv depresije i prehlade

Razbijamo neke predrasude o ishrani

 

Save

Reklame

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button