Škola kuvanja bez glutena i alergena – jedinstveni projekat u Srbiji
Ishrana bez glutena je sve veća potreba ne samo osoba obelelih od celijakije, alergije na glutenske žitarice i intolerancije na gluten, već i osoba sa drugim bolestima koje imaju ograničenja u ishrani ili im dijeta bez glutena i alergena pomaže pri osnovnom lečenju sopstvene bolesti. Tu uglavnom spadaju problem sa štitnom žlezdom, deca sa poteškoćama u govoru, kolitis, dijabetes i mnoge druge bolesti.
Porast broja obolelih od celijakije, raznih vrsta alergija na hranu i drugih autoimunih oboljenja je sve veći zdravstveni problem, kako kod nas, tako i u svetu. Statistički podaci o rastu broja osoba čija je potreba za gluten free ishranom kod nas nisu potvrđeni, ali u svetu su alarmantni. Naučno potvrđene studije govore u prilog bezglutenskoj ishrani pri poboljšanju stanja mnogih bolesti, od lupusa, autizma, dijabetesa, multipleskleroze i drugih autoimunih bolesti, ali i kod osoba koje samo žele da se hrane zdravo.
Međutim, postoje i mnoge zablude o bezglutenskoj ishrani. Jedne od njih su da je ishrana bez glutena zdrava i da podstiče mršavljenje. Međutim, nije sva hrana bez glutena zdrava.
U jedinstvenom projektu Alergija i ja koncepta, Školi kuvanja bez glutena i alergena, uči se o zdravoj i funkcijonalnoj ishrani bez glutena i pružaju se informacije o upotrebi određenih bezglutenskih žitarica, kao i prednostima određenih namirnica koje se koriste u bezgutenskoj ishrani.
Šta se sve uči u Školi kuvanja bez glutena I alergena?
· Šta je gluten?
· Gde se sve nalazi gluten?
· Šta je kontaminacija?
· Gde se sve krije gluten?
· Kako preći na bezglutensku ishranu?
· Koje namirnice bez glutena su bezbedne?
· Koje namirnice se preporučuju kao zdrave opcije bez glutena?
· Koje namirnice su pomagači u bezglutenskom kuvanju?
· Koje namirnice su zamene za alergene?
· Naučićete o vrstama bezglutenskog brašna i njihovoj praktičnoj primeni
· Naučićete da kombinujete bezglutenska brašna u receptima
· Savladaćete tehniku pripreme bezglutenskog testa
· Naučićete da osetite bezglutensko testo
· Naučićete da pravite peciva bez recepta
· Naućićete da pravite razne oblike testa
· Kako napraviti univerzalno bezglutensko dizano testo?
· Kako da napravite bezglutenski hleb
· Kako da napravite bezglutensku pogaču bez kvasca
· Kako da napravite bezglutenske kiflice
· Kako da napravite bezglutenske tortilje
· Kako napraviti univerzalno bezglutensko testo za kolače?
· Kako da napravite bezglutenski mafini
Škola kuvanja bez glutena i alergena namenjena je osobama koje su na samom početku bezglutenske prehrane ili se ne snalaze sa bezglutenskim brašnom, osobama sa celijakijom, alergijom na glutenske žitarice i intolerancijom na gluten, onima koji tek žele izbace gluten iz ishrane, onima koji žele da saznaju više o ishrani bez glutena i alergena, onima koji žele da nauče kako da savladaju bezglutensko brašno i onima koji žele da nauče tehniku rukovanja sa bezglutenskim testom, onima koji prelaze na bezglutensku ishranu i žele da saznaju koje sve namirnice mogu da koriste, onima koji ne provode mnogo vremena u kuhinji i ne žele da im gluten free ishrana u mnogome to promeni, onima koji žele da uz druženje i u opuštenoj atmosferi kuvaju sa nama i prave: univerzalno bezglutensko dizano testo, bezglutenski hleb, bezglutensku pogaču bez kvasca, kiflice, univerzalno bezglutensko testo za kolače, bezglutenske mafne, bezglutenske tortilje, bezglutenske palačinke.
Šta se dobija od praktičnih znanja?
· Naučićete da osetite bezglutensko testo.
· Naučićete da kombinujete bezglutenska brašna.
· Naučićete kako da pripremite bezglutensko dizano testo.
· Naučićete kako da napravite testa bez kvasca.
· Naučićete da napravite razne oblike testa.
· Naučićete da pravite peciva bez recepata.
· Naučićete kako da od univerzalnog testa napravite više vrsta peciva.
· Naučićete kako da od univerzalnog testa za kolače napravite više poslastica.
· Naučićete jednom zauvek da rukujete sa bezglutenskim brašnom.
· Kako da napravite bezglutenski hleb, pogaču bez kvasca, univerzalno bezglutensko testo, tortilje, mafine i univerzalno testo za kolače.
Organizator Škole kuvanja bez glutena i alergena je Alergija i ja koncept, koji čine Alergija I ja portal i Nacionalno udruženje za pomoć i podršku osobama sa alergijama, celijakijom i ostalim autoimunim oboljenjiam sa ograničenjima u ishrani, kao jedinstveni koncept u regionu koji se bavi edukacijom i najnovijim informacijama na polju alergija i ishrane bez glutena i alergena.
Sledeći termin Škole kuvanja bez glutena I alergena je 1.06.2019. godine, u subotu, od 11h i do 18h.
Kako se prijaviti?
Prijave se vrše na info@alergijaija.com ili preko inboxa Facebook stranice Alergija i ja.
Samo za čitaoce Demetre popust!!!
Prilikom prijave naglasite kod Demetra i dobićete 500 dinara popusta na ukupnan iznos vrednosti Škole.
Važna informacija
Bezbednost prostora: Prostor i kuhinja u kojima se izvodi priprema hrane su 100% bezbedni i nekontaminirani glutenom te je pogodno i za osobe sa celijakijom i alergijama.
Više informacija saznajte na Bezglutenska škola kuvanja