fbpx
GinekologijaMenopauzaZdravlje

Ženski reproduktivni sistem i promene koje nastaju starenjem

Ženski reproduktivni sistem prolazi kroz promene koje uglavnom nastaju kao posledica promene hormona starenjem. Jedini jasan znak starenja jeste menopauza, odnosno vreme kada prestane menstraulni ciklus trajno. Vreme pre menopauze, naziva se perimenopauza. Znaci perimenopauze su:

 • Češći ili ređi menstrualni ciklusi. Uglavnom počne sa češćim ciklusima, da bi se oni proredili. Menopauzom se smatra vreme kada je prošlo celih 12 meseci bez menstrualnog krvarenja.
 • Zatim promene u vremenu trajanja menstrualnog krvarenja. Ciklus može trajati duže ili kraće nego što je uobičajeno. Kao i promene u količini obilnosti same menstruacije.
 • Pojava valunga i drugih simptoma menopauze.
demetra001 2

Uz pojavu menopauze dolazi i do drugih fizičkih promena tela.

Pročitajte: Simptomi menopauze  – 30 simptoma menopauze

Promene koje nastaju starenjem

Menopauza je normalni deo procesa starenja žena. Većina žena u menopauzu ulazi oko 50. do 53. godine života. Može se javiti i pre, a ređe i kasnije. Ukoliko se dogodi pre 40. godine života, radi se o ranoj menopauzi. Više: Rana menopauza

Kada žena uđe u menopauzu, jajnici prestaju da stvaraju estrogen i progesteron, kao i da proizvode jajne ćelije. Samim tim što nedostaju folikuli jajnika, neće doći ni do trudnoće.

Ukoliko slučajno dođe do krvarenja, a prošlo je više od jedne godine od prestanka menstrualnog krvarenja, je znak da postoji neki zdravstveni problem i trebalo bi da se javite odmah lekaru. Ovo ne mora nužno da znači da se radi o ozbiljnoj bolesti, ali je svakako stanje koje zahteva nedoložni ginekološki pregled. Više: Postmenopauzalno krvarenje

Ženski reproduktivni sistem i promene

spavanje kod zena
 • Vaginalni zidovi postaju tanji, javlja se vaginalna suvoća, manje su elastični i lakše bivaju iritirani. Ponekad je seksualni odnos bolan zbog ovoga.
 • Zbog ovih promena povećava se i rizik od gljivičnih vaginalnih infekcija.
 • Spoljne genitalije se smanjuju, tanje i mogu postati osetljive i lako iritirane.
 • Javljaju se simptomi menopauze koji uključuju i promene raspoloženja, probleme sa pamćenjem, spavanjem i drugo.
 • Smanjuje se tkivo dojke.
 • Libido je niži, kao i seksualni odgovor zbog izostanka određenih hormona.
 • Povećava se rizik od osteoporoze.
 • Povećava se rizik i učestalnost infekcije mokraćnih puteva.
 • Dolazi do gubitka tonusa u mišićima karličnog dna što može da rezultira ispadanjem materice ili mokraćne bešike. Izvor: MedilinePlus

Ženski reproduktivni sistem: Kako se nositi sa promenama koje se javljaju?

Hormonska terapija estrogenom i/ili progesteronom, sama ili u kombinaciji sa drugim stvarima, može pomoći kod simptoma menopauze. Međutim, veoma je važno da ne uzimate suplemente i lekove na svoju ruku kada je lečenje i suzbijanje ovih problema u pitanju. Hormonska terapija ima i svoje rizike, pa nije dobro rešenje za svaku ženu. Razgovarajte o rizicima i nađite najbolje rešenje sa svojim ginekologom.

Ženski reproduktivni sistem
Ženski reproduktivni sistem

Kada je u pitanju problem vaginalne suvoće, probajte da koristite različite lubrikante i sredstva koja mogu da pomognu kod pojave suvoće i nelagodnosti prilikom seksualnog odnosa. Primena lokalnog estrogena može da pomogne, ali se o njenoj upotrebi savetujte sa lekarom ili farmaceutom.

Da biste ublažili promene, redovno vežbajte, jedite zdraviju hranu i ostanite okruženi porodicom i prijateljima koji će vam pomoći tokom procesa starenja u svakom smislu.

Tekst “Ženski reproduktivni sistem i promene koje nastaju starenjem objavljen: 19. decembra 2022. godine, ažuriran: 11. januar 2024. godine

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button