fbpx
GinekologijaZdravlje

Vaginalni probiotici: Šta je vaginalni probiotik? Da li je efikasan?

Probiotici su postali vrlo učestala terapija u lečenju raznih medicinskih stanja, ali i kao propratna terapija. Na tržištu se nalaze i vaginalni probiotici. Koja je njihova svrha, čemu služe i koliko su efikasni?

Šta su vaginalni probiotici?

Svaka vagina prirodno sadrži na hiljade mikroorganizama koji uključuju i dobre bakterije koje služe da održe zdravlje vaginalne flore. Postoji mnoštvo probiotičkih suplemenata koji se prodaju u cilju održavanja zdrave vaginalne flore. Stav je da one služe istoj svrsi kao što je slučaj sa probioticima u obliku kapsula koje se piju za dijestivni trakt.

Probiotici služe da smanje probleme sa varenjem kao što je dijareja koja nastaje kao posledica upotrebe antibiotika ili kod ulceroznog kolitisa. Međutim, sva istraživanja vezana za probiotike su još uvek u toku.

probiotici 2

Za šta se koristi vaginalni probiotik?

Najčešći razlozi zašto žene posežu za vaginalnim probioticima su:

  • Bakterijska gljivična infekcija – javlja se kada kandida raste i savlada zdrave bakterije u vaginalnoj sredini. Manifestuje se kao svrab i iscedak nalik na sir. Više: Kandida: Vaginalna kandidijaza
  • Bakterijska vaginoza – štetne bakterije mogu da nadmaše zdrave bakterije poput laktobacila. Simptomi su miris ribe, posebno posle menstruacije ili nakon seksa koji je praćen sivom-zelenkastim iscetkom. Ovo je ujedno i najčešća vaginalna infekcija kod žena u reproduktivnom periodu. Više: Bakterijska vaginoza

Neki kupuju vaginalne probiotike čak i kada nemaju očigledne probleme, ali lekari upozoravaju da ovo ne bi trebalo činiti jer postoji rizik od unošenja novih bakterija i mikroorganizama u telo, kao i stvaranja vaginalne neravnoteže.

probiotici 3

Koliko su vaginalni probiotici efikasni?

Neki naučnici smatraju da uzimanje probiotika može da pomogne da se uspostavi ravnoteža bakterija u vagini jer to donekle funkcioniše u laboratorijskim uslovima. Međutim, nije uvek ista situacija kada se istraživanje obavlja na ljudskom telu.

Istraživanja su pokazala da uprkos sve većem plasmanu probiotika za lečenje vaginalne kandidijaze i prevenciju prevremenog porođaja, još uvek ne postoje čvrsti dokazi da oni pomažu. Štaviše, postoja je značajna razlika prilikom istraživanja u načinu pripreme, vrsti usvojenog probiotika i dužini primene. Nijedno dosadašnje istraživanje nije dosledno pokazalo efikasnost terapije probioticima u ovom domenu. Očekuje se da u budućnosti budu istraženi dokazi i da se donesu i definišu preporuke u kojoj dozi i da li treba uopšte koristiti probiotike za ginekološke poremećaje. (Izvor: BMC Women’s Health)

Za sada su antibiotske vagitorije, odnosno vagitorije koje služe za suzbijanje gljivične infekcije jedina zvanična i efikasna sredstva za upotrebu i rešavanje ovih zdravstvenih problema.

vaginalni probiotici

Neželjena dejstva probiotika

Obzirom da vaginalni probiotici ne spadaju pod strogu kontrolu, često ne postoji kontrola tvrdnji kako oni funkcionišu, zato je najbolje biti oprezan. Za sada naučnici tvrde da možda mogu imati i neke štetne efekte poput: infekcija ili možda sadrže neke neproverene supstance. Mala je verovatnoća da će vam škoditi čak i ukoliko ih koristite, ali je pitanje i koliko će vam koristiti.

Objavljen: 14. decembar 2022. godine, ažuriran: 6. jun 2023. godine

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button