fbpx
GinekologijaZdravlje

Stadijumi endometrioze: Šta znači koja od 4 faza endometrioze?

Stadijumi endometrioze se mogu podeliti u 4 faze: minimalna, blaga, umerena i teška. One se odnose na obim bolesti i odražavaju broj izrasina, njihovu dubinu i prisustvo cisti i ožiljaka. Faze endometrioze ne odražavaju nivo bola ili specifičnost simptoma, već njenu rasprostranjenost.

Kako se razlikuju stadijumi endometrioze?

Najčešća skala po kojoj se ocenjuje stadijum endometrioze je ona koju je kreiralo Američko društvo za reproduktivnu medicinu (ASRM) i određuje se dodavanjem bodova prema karakteristikama koje se javljaju. Ova skala ima četiri faze endometrioze:

 1. FAZA 1 – minimalna – 5 bodova i manje,
 2. FAZA 2 – blaga – 6-15 bodova,
 3. FAZA 3 – umerena – 16-40 bodova i
 4. FAZA 4 – teška – 41 poen i više. Izvor: Cureus

Kako se dodeljuju bodovi?

Endometrioza se u ranijim fazama obično uočava na CT snimku i ultrazvuku. Ako postoji sumnja da ona postoji, jedini način je potvrditi dijagnozu operativnim putem. Hirurg može vizuelno da postavi dijagnozu, ali će uzeti i uzorak tkiva za biopsiju.

U zavisnosti od stadijuma, lezije se razlikuju po boji, izgledu i dubini. Bodovi kojima se određuju stadijumi endometrioze dodeljuju se na osnovu karakteristika lezija, kako bi se odredilo koja je faza u pitanju.

Prvi stadijum endometrioze – Minimalna endometrioza

Prva faza endometrioze je ona u kojoj je zahvaćeno nekoliko malih i površnih izraslina endometrijuma. Izrasline su na organima i tkivu koje oblaže karlicu i trbušnu duplju. Postoji minimalno ožiljačno tkivo ili ono ne postoji uopšte. Ova faza, bez obzira što je blaga može i te kako da utiče na kvalitet života zbog pojave simptoma endometrioze.

Drugi stadijum endometrioze – Blaga endometrioza

Druga faza endometrioze podrazumeva više lezija i dublje nego u prvoj fazi, kao i moguće ožiljačno tkivo bez znakova aktivnog zapaljenja. Lezije endometrioze se mogu nalaziti po celom telu, ali su obično blizu jajnika, jajovoda i materice. Izvor: Thieme

Treći stadijum endometrioze – Umerena endometrioza

Treća faza endometrioze znači da postoji mnogo dubokih lezija. Zatim postoje ciste u najmanje jednom jajniku i filmaste adhezije u pojedinim slučajevima. Ciste u jajnicima, odnosno endometriomi jajnika nastaju tako što se tkivo endometrijuma pričvrsti za jajnik. Tkivo se skuplja zajedno sa starom, gustom i smeđom krvlju. Ove ciste se nekada nazivaju i „čokoladne ciste“. Izvor: Hindawi

Filmaste adhezije su tanke trake ožiljačnog tkiva koje se formiraju kao odgovor na pokušaj tela da se zaštiti od upale koja je posledica endometrioze. Mogu se formirati i zbog operacija endometrioze. Adhezije pokušavaju da organe drže zajedno, što za posledicu može izazvati oštar bol i druge simptome. One mogu otežavati i ostvarivanje trudnoće. Ako se nalaze na crevima, mogu da izazivaju mučninu.

Četvrti stadijum endometrioze – Teška endometrioza

Četvrta faza endometrioze je najteža, ona se odlikuje velikim brojem cista i teškim adhezijama. Ciste koje se formiraju kao rezultat endometioze se obično moraju hiruški otklanjati. Mogu da porastu do veličine grejpfruta, a mogu se naći i male ciste na zadnjem zidu materice i rektumu. Žene se ovim oblikom endometrioze mogu imati probleme i sa pražnjenjem creva, bolovima u stomaku, zatvorom, mučninom i povraćanjem.

Ako lezije, ciste ili adhezije blokiraju jedan ili oba jajovoda, žena neće moći da ostane u drugom stanju, a ponekad se upravo prilikom ispitivanja steriliteta i otkrije endometrioza.

Druge metode određivanja stadijuma endometrioze

Postoje još neke metode, osim navedene osnovne, koje mogu da opišu težinu bolesti. Postoji i ENZIAN skala koja je razvijena da dopuni ASRM sistem klasifikacije endometrioze. ENIZAN metoda se može koristiti prilikom pregleda magnetnom rezonancom. Ona precizno klasifikuje 8 regija:

 • Odeljak A – vagina i rektovaginalni septum
 • Odeljak B – uterosakralni ligamenti i zidovi karlice
 • Odeljak C – sigmoidni kolon i rektum
 • FA – adenomioza
 • FB – zahvaćenost bešike
 • FU – zahvaćenost unutrašnjeg uretera
 • FI – creva
 • FO – druge lokalizacije

Ozbiljnost invanzivnosti endometrioze se klasifikuje na sledeći način: 1. razred (manje od 1 cm), 2. razred (1 do 3 centimetra), 3. razred (više od 3 centimetra).

Indeks plodnosti endometrioze (EFI)

Ovaj indeks plodnosti endometrioze razvijen je da bi se predvidela stopa trudnoće kod pacijentkinja sa endometriozom koja je hiruški potvrđena, a koji nisu pokušali da ostvare trudnoću putem vantelesne oplodnje. EFI u obzir uzima: starost žene, trajanje steriliteta, prethodne trudnoće, funkciju jajnika, jajovoda i ekstenzivnost endometrioze.

Opisne klasifikacije

Endometrioza se može klasifikovati i opisno u četiri kategirije na osnovu lokacije u karličnoj i trbušnoj duplji. Prva kategorija je minimalni oblik, druga postojanje čokoladnih cisti. Treća kategorija su duboko infiltrirajuća endometrioza koja zahvata organe u karličnoj šupljini. A četvrta kategorija obuhvata treću ali zahvata i organe izvan karlične šupljine.  

faze endometrioze - stadijumi endometrioze

Postavljanje dijagnoze i problemi koji se moraju prevazići

Postavljanje dijagnoze može biti izazovno i zbog toga što mnogi simptomi poput bola mogu da imaju veze i sa drugim zdravstvenim stanjima. Stadijumi endometrioze se ne postavljaju na isti način kao stadijumi raka jer se radi o dve potpuno različite bolesti koje se šire na različit način.

Endometrioza može biti rasprostranjena čak i u ranim fazama bolesti, a simptomi ne moraju nužno da imaju veze sa time u kom je stadijumu bolest. Ona ne napreduje kroz faze na predvidljiv način. Stoga je neophodan individualni pristup svakom pacijentu, kako bi se problem uočavao i sanirao od slučaja do sslučaja.

Obično je potrebno oko 10 godina od pojave simptoma da se postavi zvanična dijagnoza endometrioze i oko 70% žena sa hroničnim bolom u karlici ima endometriozu. Izvor: SpringerLink

Midas

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button