fbpx
GinekologijaZdravljeZdravstveni problemi

Manji rizik od raka dojke: Prevencija karcinoma dojke uz pomoć ovih 12 stvari

Sve više žena oboleva od karcinoma dojke, ne postoji stopostotna šansa da se zaštitite ali postoje načini da se smanji rizik od raka dojke. Normalno je i da se plašite i da vam nije prijatno ni da razmišljate o ovoj bolesti, pa nekada i sama prevencija karcinoma dojke pomalo izaziva zebnju.

Pre 70 godina, jedna od 22 žene bila je u riziku da oboli od raka dojke. Danas je svaka osma žena u riziku. Glavni razlog za to je što žene u 21. veku žive drastično duže, a rak dojke je bolest čija se učestalost povećava sa godinama. Svi znaju nekoga ko je oboleo od karcinoma dojke i time što ćete izbegavati da o tome razmišljate ili nećete pokušati da smanjite rizik ništa dobro nećete uraditi sebi. Naprotiv.

Ključna stvar kod pojave raka dojke je upravo da se otkrije u početnoj fazi. Tretmani lečenja su sve efikasniji i bolji, a sada znamo više i o načinima prevencije. Neće svaki metod prevencije biti efikasan za svaku ženu, ali svi zajedno mogu da imaju veliki uticaj na manji rizik od raka dojke.

Prevencija karcinoma dojke uz pomoć ovih 12 stvari

prevencija karcinoma

1. Kontrola telesne težine i gojaznosti u predelu stomaka

Prevencija karcinoma dojke ili šansa da vam se ova bolest vrati, smanjiće se tako što ćete skinuti višak masnoće sa stomaka.

Lekari objašnjavaju da telesne masnoće povećavaju sposobnost organizma da skladišti hormon estrogen. Što ste teži, to ste puniji estrogena koji je “plodno tle” za ovu bolest. Ipak, to ne znači da treba da budete mršavi. Istraživanja su pokazala da čak i umereni gubitak kilograma, oko 5% telesne mase ili više, kod osoba sa prekomernom težinom može da smanji rizik od raka dojke čak za 25 odsto.(Izvor: NBCNEWS) Masne naslage na stomaku posebno su opasne pa pokušajte da smanjite porcije i izbegavajte prekomerni unos šećera i belog brašna, odnosno testa. Probajte i sa žustrijom šetnjom po prirodi. Više: Zašto ne bi trebalo da imamo masne naslage na stomaku?

Imajte u vidu da održavanje zdrave telesne težine održava kompletno zdravlje i da nije samo problem u karcinomu dojke, već u mnogim drugim vrstama karcinoma, posebno posle menopauze.

Pročitajte i: Grudi u menopauzi – kako menopauza utiče na dojke? 

2. Smanjite unos alkohola

Jedan od efikasnih načina za manji rizik od raka dojke je da drastično smanjite unos alkohola. Čak i povremen ili manji, a redovan unos, kao na primer jedna čaša dnevno, može da bude rizičan. Podrazumeva se, što više pijete, to ste više u riziku. Tri ili više pića nedeljno povećavaju vam šansu za 30 odsto.

Alkohol ima kumulativno dejstvo i sve se broji, pa je svejedno da li ste popili po jednu čašu u ponedeljak, sredu i petak, ili ste za vikend popili tri čaše za tri sata. Bezbednom količinom može se smatrati unos jedne čaše alkohola nedeljno.

3. Vežbajte

Trčite ili hodajte. Žene koje vežbaju redovno imaju drastično manji rizik od raka dojke, čak za trećinu. Naravno, računaju se i kućni poslovi, rad u bašti i šetnja psa. Bilo koja fizička aktivnost pomaže. Pročitajte: Čišćenje kuće kao fizička aktivnosti

rizik od raka dojke
 4. Prevencija karcinoma dojke i povrće u ishrani

Ne postoji magična hrana koja bi potpuno odnela rizik od raka. Ali naučnici savetuju da se za borbu protiv raka koristi hrana koja je dobra za srce. I suprotno, izbegavajte šećer, previše mesa i industrijski obrađene namirnice. Jedite namirnice bogate vlaknima, kao što su voće, povrće, integralne žitarice. Posebno se potrudite da jedete brokoli, kupus, kelerabu i karfiol.

5. Prestanite da pušite

Ako ste pušač, vreme je da prestanete. Žene pušači imaju veću šansu da obole od raka dojke, a što su ranije propušile, nose veći rizik. Žene koje puše paklu cigareta dnevno tokom 30 godina imaju oko 28% veću šansu da obole od žene koja nikad nije pušila.
Pored mnogih drugih zdravstvenih rizika, pušenje izaziva najmanje 15 različitih karcinoma – uključujući rak dojke. Ako pušite, pokušajte da prestanete što je pre moguće. Nikada nije kasno da prestanete i tako smanjite rizik nadalje.

Važno je napomenuti da elektronske cigarete za koje se koristi ulje imaju podjednak rizik od oboljevanja od svih vrsta karcinoma kao i duvan.

5. Ranije rađanje kao prevencija karcinoma dojke

Ako želite da se smanji rizik od raka dojke, posebno ako imate nekog u porodici ko je oboleo, razmišljajte unapred: nemojte odlagati roditeljstvo. Žene koje su prvo dete rodile pre 25. godine drastično su smanjile šansu da obole. Dosta će značiti ako rodite i pre 30. godine, kao i ako imate više od jednog deteta.

Zapravo novije studije (Izvor: NIH) su pokazale da zaštitni efekat nakon rođenja deteta ima uticaja tek 30 godina nakon rođenja prvog deteta, a ne već nakon 10 godina kao što se ranije mislilo. Obzirom da je rak dojke najčešći nakon menopauze, ovo može imati uticaja u smanjenju rizika. Takođe, istraživanja su pokazala da je smanjen rizik kod žena koje su u drugom stanju bile 34 nedelje i duže, ali ne i kod onih kod kojih je trudnoća trajala kraće od 33 nedelje.  

6. Dojenje i manji rizik od raka dojke

Dojenje je dobro i za bebu i za mamu. Dojenje u trajanju od najmanje godinu dana smanjiće šansu da obolite od raka dojke. Jedna studija dokazala je da žene koje su nosioci BRCA1 genetske mutacije koja im drastično povećava šanse da obole od raka dojke, ipak mogu značajno da umanje taj rizik ako doje svoju bebu. Ipak, znajte da čak i ako ste nosilac ove mutacije, to ne znači da ćete oboleti. Isto tako, dobro je znati da je čak i kratko dojenje bolje nego nikakvo – i za vas, i za bebu.

Kada je u pitanju BRCA1 gen, lekari se sve češće odlučuju da uklone dojke i jajnike kod žena u četrdesetim godinama, kao vid prevencije, jer se nakon tog perioda utvrdilo da je povišen rizik. Ovo ujedno znači i da žene mogu imati potomstvo i dojiti bez problema u ranijim godinama, ali i da medicina napreduje i da ne treba da beže već preduzmu ono što je najbolja prevencija karcinoma dojke.

7. Izbegavajte upotebu pilula za kontracepciju nakon 35 godine i ako pušite

Pilule za kontracepciju imaju svoje prednosti i mane. Što je žena mlađa, to su i rizici koje one nose manji. Žene koje NE KORISTE pilule za kontracepciju imaju nešto niži rizik od raka dojke od onih koje su ih koristile. Sa druge strane, dugotrajna upotreba kontraceptivnih pilula će smanjiti rizik od raka jajnika, materice i raka debelog creva. Ako imate visok rizik od raka dojke, izbegavanje pilula za kontracepciju je jedan od dobrih izbora kada je prevencija karcinoma dojke u pitanju.

Pročitajte:

smanjite rizik od raka dojke

8. Pitajte doktora da li možete da uzimate aspirin

Male doze aspirina (koje se često nazivaju bebi aspirin, 81mg), iako često mogu škoditi želucu tako što povećavaju mogućnost da vam se pojavi čir ili krvarenje, ujedno mogu da budu prevencija karcinoma dojke, debelog creva, prostate i jajnika, kao i nekih drugih tipova kancera. Međutim, aspirin u ovoj dozi u našoj zemlji nije registrovan i ne može se nabaviti već samo od 100 mg, pa se posavetujte sa lekarom oko količine koja bi vama odgovarala. 

9. Redovno se pregledajte

Veliki procenat obrazovanih žena nakon kampanja o važnosti samopregleda i pregleda mamografom, uvele su redovne kontrole koje mogu spasiti život. Žene nižeg obrazovanja to i dalje rade u veoma malom broju. Mamograf ne može sprečiti da dobijete rak dojke, ali može pomoći da od raka ne umrete. Ta bolest veoma uspešno se leči ako je rano otkrijete. Od 40. godine idite na redovne preglede koji se mogu obaviti u više ustanova u zemlji, brzi su i traju kratko.

Kod kuće se pregledajte jednom mesečno. Bilo kakvu promenu da pronađete, nemojte da čekate. Strah i nada da to ipak vama ne može da se desi, samo će produžavati agoniju i nastavljati da vas muči, a eventualna bolest će se brzo razvijati. Umesto toga, zdravstvenu knjižicu u ruke i obavite pregled! Dobra je šansa da vam nije ništa, a čak i da jeste, znate da ste ga “ulovili” na vreme.

Pogledajte jednostavno upustvo kako da se brzo i pouzdano samopregledate:

10. Izbegavajte hormonsku terapiju u menopauzi

Hormonsku terapiju u menopauzi treba koristiti sa izvesnom dozom opreza i nakon što se dobro raspitate kod lekara specijalista koja je adekvatna za vas. Ženama sa predispozicijom da dobiju rak dojke se ne savetuje hormonska terapija. Studije pokazuju da određene vrste hormonske terapije povećavaju rizik od nekih bolesti dok smanjuju od drugih. Trebalo bi hormonsku terapiju u menopauzi skratiti koliko god je to moguće da bi se postojao niži rizik od raka dojke. Najbolje je da o svemu obavite konsultacije sa lekarom, kao i o tome da li je pametno da unosite dodatne doze estrogena i progesterona na prirodan način ili da ipak i to izbegnete.

Prevencija karcinoma dojke novije metode (Izvor: CC UK)

11. Tamoksifen i raloksifen na recept

Tamoksifen i raloksifen za žene sa visokim rizikom se nekada prepisuju na recept. Međutim, ovo nije dobra terapija za sve i potrebno je uzimati sa posebnim oprezom, posebno ako se imaju u vidu neželjena dejstva ovih lekova.

12. Operacija za visokorizični rak dojke

Mastektomija odnosno operacija uklanjanja obe dojke je omogućena za žene sa visokim rizikom. Ona umanjuje rizik i važno je da se pre toga obavi pregled genetičara i obave potrebne analiza pre nego što donesete odluku o operaciji. Oni će sa vama razgovarati o postojećim rizicima, ali i prednostima operacije. Objasniće vam kako se radi skrining kod žena koje imaju visoki rizik, a lekar će vam objasniti i sve detaljno o operaciji. Nakon operacije je moguće uraditi rekonstrukciju obe dojke, moguće je nekada to uraditi i tokom same operacije uklanjanja dojki. Ovim se rizik smanjuje, ali ne nestaje potpuno, jer nikada nije moguće u potpunosti ukloniti celo tkivo.

Genetika je važna

Žene koje imaju slučajeve karcinoma dojke u porodici moraju da preduzmu korake da se zaštite i nekada da ranije počnu sa preventivnim pregledima. Možda ste izloženi većem riziku ako imate majku, baku ili sestru kod kojih je bio zabeležen slučaj raka dojke ili jajnika (posebno u ranoj dobi). Važno je uzeti u obzir i porodice u kojima je kod muškaraca postojao slučaj tumora prostate. Lekar će vas posavetovati o planu preventivnih pregleda za vas.

Ne zaboravite na preventivne preglede

Prevencija karcinoma dojke poćinje od preventivnih pregleda, ali oni nisu dovoljni. Veoma su važni da se upoznate sa svojim grudima i obratite lekaru ako primetite neku promenu, ali ne mogu uvek pokazati da je sve u redu sa dojkama. Sa druge strane, može se dogoditi da napipate vodenu cistu koja je zapravo potpuno benigna.

Posavetujte se sa lekarom oko redovnih pregleda i mamografije za manji rizik od raka dojke. Preporučuje se da žene starosti od 40 do 44 počnu sa mamografijom, dok je do tada preporučljiv ultrazvučni pregled. Žena nakon 45 treba da obavljaju redovne godišnje mamografske pregelde, a nakon 55. godine treba da obave mamografski pregled na svakih godinu do dve u zavisnosti od preporuke lekara.

Neki stručnjaci kažu da nema potrebe ići na mamografiju pre 50. godine, a neki čak i savetuju i pre 40. godine, ako imate porodičnu istoriju raka dojke.

Pročitajte:

Objavljen: 22. jun 2022. godine, ažuriran: 9. maj 2023. godine

Literatura: 
prevencija karcinoma dojke
Prevencija karcinoma dojke
 1. MD Anderson Cancer Center: Breastfeeding lowers your breast cancer risk – https://www.mdanderson.org/publications/focused-on-health/breastfeeding-breast-cancer-prevention.h19-1589046.html
 2. NatureReviews Clinical Oncology: The role of aspirin in cancer prevention – https://www.nature.com/articles/nrclinonc.2011.199
 3. MayoClinic: Breast cancer prevention: How to reduce your risk – https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/womens-health/in-depth/breast-cancer-prevention/art-20044676
 4. HealthLine: What Foods Help Prevent Breast Cancer Risk? https://www.healthline.com/nutrition/breast-cancer-foods
 5. SpringerLink: Role of Aspirin in Cancer Prevention – https://link.springer.com/article/10.1007/s11912-013-0351-3
 6. Cancer.org: Can I Lower My Risk of Breast Cancer? – https://www.cancer.org/cancer/breast-cancer/risk-and-prevention/can-i-lower-my-risk.html
 7. CDC: What Can I Do to Reduce My Risk of Breast Cancer? – https://www.cdc.gov/cancer/breast/basic_info/prevention.htm
 8. Siteman Cancer Center: 8 Ways to Prevent Breast Cancer – https://siteman.wustl.edu/prevention/8-ways/8-ways-to-prevent-breast-cancer/
 9. WebMD: Understanding Breast Cancer — Prevention – https://www.webmd.com/breast-cancer/guide/understanding-breast-cancer-prevention
 10. Photo by Elina Fairytale: https://www.pexels.com/photo/group-of-fit-women-3822777/
 11. Photo by Anna Shvets: https://www.pexels.com/photo/pink-ribbons-on-pink-surface-3900424/

Save

Reklame

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button