fbpx
GinekologijaMenstruacijaZdravlje

Kratka menstruacija: Zašto menstruacija kratko traje?

Kod nekih žena je kratka menstruacija i one se pitaju da li je to normalno ili postoji neki problem. Mnoge stvari mogu uticati na to da se menstruacija skrati. Sve zavisi i od toga da li se to dogodilo jednom, da li se dešava učestalo od nekog perioda ili je oduvek tako.

Prosečno trajanje menstrualnog krvarenja je 3 do 5 dana, ali se i ciklusi koji traju samo jedan dan ili čak 8 dana smatraju normalnim.

Šta znači kratka menstruacija?

bolna menstruacija

Ponekad se može dogoditi da se javi kraća menstruacija od uobičajene, ponekad i braon sekret posle menstruacije ili vanmenstrualno krvarenje. Nekada je krvarenje znak implantacije, ali to ne mora biti slučaj. Nepravilno krvarenje može da ukazuje i na endometriozu ili sindrom policističnih jajnika.

Prosečna količina krvi koja se izgubi tokom jednog meseca je samo 30 mililitra ili 1/8 šolje. Izvor: PubMed Većina žena misli da se radi o daleko većoj količini. Međutim, sva manje ili više obilna krvarenja su normalna, ako su ona inače normalna za tu osobu.

Stoga verovatno nema razloga za brigu ako imate kratak menstrualni ciklus. Međutim, ako to nije običaj kod vas, najbolje je da se obratite lekaru i pregledate. Iznenadne promene u mesečnom ciklusu mogu da ukažu na neka zdravstvena stanja.

Kratko menstrualno krvarenje – koji su uzroci?

menstruacija 6

Postoji mnogo uzroka zašto dolazi do kratkog menstrualnog krvarenja, a neki od njih su:

 • ANOVULATORNI CIKLUS – Dešava se kada jajnici ne oslobađaju jajnu ćeliju. Uobičajeni su kod mladih kod kojih tek počinje menstrualni ciklus i u perimenopauzi. Kada nije došlo do otpuštanja jajne ćelije, krvarenje se dešava zbog promena u nivou hormona. Simptomi su: neredovan ili preskočen ciklus, lakše ili obilnije krvarenje, sterilitet, sindrom policističnih jajnika.
 • PCOS – Sindrom policističnih jajnika se ima 1 od 10 žena i radi se o hormonskoj neravnoteži koja spečava jajnike da razvijaju i oslobađaju jajne ćelije. Može da izazove sterilitet i rast folikularnih cisti.
 • KONTRACEPCIJA – Nekada se zbog upotrebe kontracepcije javlja blago krvarenje kada očekujete menstruaciju. Nakon postavljanja hormonske spirale, blago krvarenje može trajati i par meseci. Više: Krvarenje posle postavljanja spirale…
 • HORMONSKI DISBALANS – Ponekad je privremeno smanjenje plodnosti uzrok pojave međumenstrualnog oskudnog krvarenja. Ovo je uobičajena pojava koja se javlja zbog hormonskog disbalansa ili benigne strukturne abnormalnosti.
 • PERIMENOPAUZA je period koji se dešava godinama pre menopauze i obično počinje u kasnim tridesetim ili četrdesetim godinama. Jajnici tada proizvode različite količine estrogena koje utiču na razlike u menstrualnim ciklusima. Nekada su ciklusi kraći, nekada čak i prođe par meseci a da žena ne dobije menstruaciju.
 • TRUDNOĆA – Nekada žene imaju pojavu blagog krvarenja u trudnoću i misle da se radi o kratkoj menstruaciji. Ovo ne znači da postoji problem u trudnoći, jer čak 15-25% žena krvari u prvom tromesečju. Mrlje na vešu se mogu pojaviti upravo u vreme očekivane menstruacije oko 7-14 dana posle ovulacije i radi se o implantacijskom krvarenju. Pored toga povećan broj krvnih sudova može da izazove svetlo krvarenje.
 • SPONTANI PREKID TRUDNOĆE – Gubitak trudnoće se dešava kod svake četvrte žene. Krvarenje u ranoj trudnoći može da znači i početak spontanog pobačaja ili da se radilo o biohemijskoj trudnoći. Osoba koja preživljava spontani pobačaj može se susresti i sa bolnim grčevima. Simptomi spontanog pobačaja su: bol u leđima, bolne kontrakcije svakih 5 do 20 minuta, belo-ružičasta sluz, krvarenje koje podseća na ugruške.
 • VANMATERIČNA TRUDNOĆA nekada može da izazove krvarenje, a ukoliko dođe do prsnuća jajovoda mogu se javiti jak bol i krvarenje, a tada je neophodno hitno se javiti lekaru. Više: Vanmaterična trudnoća (ektopična trudnoća)
 • ENDOMETRIOZA se dešava kada tkivo endometrijuma raste van materice i pogađa oko 10% žena starosti od 15 do 44 godine. Češće žene sa endometriozom imaju obilne cikluse i bolove.

Kada se treba javiti lekaru zbog kratke menstruacije?

 • Ukoliko se javi kratka menstruacija nakon što je bila redovna.
 • Ako se menstruacija javlja na periode koji su češći od 24 dana ili ređi od 38 dana.
 • Ako se javlja bol u karlici i kada nema menstrualnog krvarenja.
 • Kada se javlja vanmenstrualno krvarenje.
 • Ukoliko dođe do preskakanja 3 mesečna ciklusa.
kratka menstruacija
Kratka menstruacija

Kratka menstruacija obično nije razlog za brigu, kao ni kratak menstrualni ciklus. Svaka osoba ima prosečno trajanje ciklusa koje je za njega normalno. Međutim, ukoliko dođe do promene onoga što je za vas uobičajeno, možda postoji neki zdravstveni problem. Tada se treba obratiti lekaru i obaviti pregled.

Pročitajte: Bolna menstruacija: 7 razloga zbog kojih mogu da se javljaju menstrualni grčevi

Objavljen: 13. februar 2023. godine, ažuriran: 13. decembar 2023. godine

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button