fbpx
GinekologijaZdravlje

Kalcifikacija dojke: Šta znači kalcifikacija u dojci i kada se javlja?

Kalcifikacija dojke su male naslage kalcijuma koje se razvijaju u tkivu dojke, veoma su česte i obično benigne. U nekim slučajevima, neke vrste kalcifikacije mogu da ukazuju na rani rak dojke, ali nema razloga da odmah brinete, dok lekari ne procene šta je u pitanju.

Kalcifikacija u dojkama ne izaziva simptome i premale su da bi se osetile prilikom rutinskog pregleda, a obično se prvo primete tokom mamografije. Mamografija je neinvazivna dijagnostička metoda kojom se dobija slika pomoću rendgenskih zraka na aparatu koji se zove mamograf. Ova metoda nam pomaže u otkrivanju malignih tumora minimalnih dimenzija, kako bi se tumor otklonio dok nije prešao u agresivnu formu i dok su šanse za izlečenje neuporedivo veće.

kalcifikacija u dojkama

Kalcifikacija dojke – vrste

Makrokacifikacija u dojci

Makrokalcifikacija dojke izgleda kao velike bele tačke prilikom mamografskog pregleda i često su nasumično raspršene u dojci. One su česte i nalaze se kod oko 50% žena starijih od 50 godina, odnosno kod 10% žena mlađih od 50 godina i smatraju se nekancerogenim.

Mikrokalcifikacije u dojkama

Mikrokalcifikacije u dojkama su male naslage kalcijuma koje na mamografu izgledaju kao bele mrlje. Obično nisu rezulatat karcinoma, ali mogu biti znak prekancerogenih ćelija ili ranog raka dojke.

Zašto se javlja kalcifikacija dojke?

Postoje brojni razlozi zašto može da dođe do ove pojave u ženskim dojkama. Neke od njih su prirodno starenje, ali i upala ili rana trauma tog područja.

Kalcijum u ishrani ne dovodi do kalcifikacije dojke.

Ako lekar utvrdi da postoji mikrokalcifikacija, možda će želeti da uradi još jedan pregled mamografom kako bi obavio detaljan pregled čime će utvrditi da li je ona benigna, verovatno benigna ili sumnjiva.

Verovatno benigna kalcifikacija ima manje od 2% rizika od raka dojke, dok je benigna bez rizika. Verovatno benigna kalcifikacija dojke će se pratiti na svakih 6 meseci tokom najmanje jedne godine, a onda će se rutinski mamografski pregled obavljati jednom godišnje.

Sumnjiva kalcifikacija može biti benigna, ali i rani znak raka, pa će lekar predložiti da uradite biopsiju. Tokom biopsije, mala količina tkiva će biti uklonjena i poslata u laboratoriju na ispitivanje. Ako je prisutan rak, lečenje će se sastojati od operacije, zračenja i/ili hemoterapije kako bi se pacijentkinja izlečila.

Makrokalcifikaciju i benignu mikrokalcifikaciju nije potrebno lečiti i nema posebnog praćenja, osim redovnog preventivnog pregleda grudi.

kalcifikacija u dojci

Biopsija dojke

Postoje dve vrste biopsije dojke koje se koriste za uklanjanje tkiva kalcifikacije zbog dalje analize. Jedna vrsta biopsije je pod lokalnom anestezijom i sve vreme ste budni. Radiolog tada, koristeći tanku iglu i vođen kompjuterskim uređajem za snimanje, iz utrnutog područja vaše dojke uklanja mali komad tkiva koji sadrži sumnjivu kalcifikaciju.

Druga vrsta je hiruška biopsija koje se vrši operativnim putem pod lokalnom ili opštom anestezijom. Pre procedure, radiolog koristi rendgen da identifikuje kalcifikovano tkivo, a zatim ga označava. Nakon toga vrši intervenciju i uzorak šalje na dalju analizu.

da li se bebama soli hrana 2

Ponekad je kalcifikacija dojke jedini znak pojave raka dojke. Prema jednoj studiji (5), kalcifikacija je znak raka dojke kod 12,7 do 41.2% žena koje se podvrgnu daljem testiranju posle mamografije. Istraživanja su takođe pokazala i da je 54.5% kalcifikacija koje su povezane sa rakom dojke moglo biti otkriveno ranije.

Sa druge strane, prema istraživanju iz 2019. godine (6) lažno pozitivan rezultat klasifikacije za biopsiju nije redak. Čak 30 do 87% žena koje su poslate na biopsiju dojke zbog pojave kalcifikacije nije imalo rak dojke.

Ova istraživanja su otkrila da benigne kalcifikacije rastu sporije od potencijalno ozbiljnih, a svakako se napominje da je redovna i blagovremena kontrola od ključnog značaja za otkrivanje bolesti na vreme.

kalcifikacija dojke
Literatura:
  1. MacMillian Cancer Support: Breast Calcification – https://www.macmillan.org.uk/cancer-information-and-support/worried-about-cancer/pre-cancerous-and-genetic-conditions/breast-calcifications
  2. Cancer Treatmans Centers of America: Breast calcifications – https://www.cancercenter.com/cancer-types/breast-cancer/symptoms/breast-calcifications
  3. WebMD: Breast Calcification – https://www.webmd.com/women/guide/breast-calcification-symptoms-causes-treatments
  4. Mayo Clinic: I have calcifications in my breast. Should I be worried? – https://mcpress.mayoclinic.org/women-health/i-have-calcifications-in-my-breast-should-i-be-worried/
  5. PubMed: The importance of early detection of calcifications associated with breast cancer in screening – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5790861/
  6. NCBI: Growth Dynamics of Mammographic Calcifications – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7384862/#R2
  7. Photo by cottonbro

Objavljen: 10. jun 2022. godine, ažuriran: 19. april 2023. godine

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button