fbpx
GinekologijaZdravlje

Injekcija protiv endometrioze: Koje su šanse da se pojavi mesečna injekcija kao tretman protiv endomentrioze?

U toku je još jedno istraživanje, a ovaj put je u pitanju injekcija protiv endometrioze. Kolike su šanse da ovo istraživanje bude uspešno? Šta za sada znamo? Šta možemo očekivati u perspektivi? Odgovore na ova pitanja možete pročitati u nastavku članka.

Zašto je endometrioza toliki problem?

Endometrioza pogađa oko 10% žena u reproduktivnom periodu, odnosno oko 190 miliona žena širom sveta. Radi se o tkivu sličnom endometrijumu koje raste tamo gde ne bi trebalo da ga bude. Samim tim uzrokuje jake bolove, veliko krvarenje i probleme sa sterilitetom.

Za sada postoje samo tretmani za ublažavanje simptoma, ali trajnog leka nema. Dostupni su lekovi za ublažavanje bola, hormonska terapija i hirurgija. Simptomi uključuju veoma jake menstrualne bolove, obilne menstruacije i bol u karlici, a kod nekih žena javlja se nemogućnost začeća.

Šta je injekcija protiv endometrioze?

Jedna nova studija pokazala je da bi mesečna doza injekcije protiv endometrioze mogla da smanji lezija, ožiljačno tkive i smanji rizik od adhezije organa. Ovo istraživanje je za sada rađeno na ženkama majmuna. Izvor: PubMed Ova japanska studija, utvrdila je da mesečno davanje antitela može smanjiti simptome endometrioze i njeno napredovanje. Ovo sugeriše da bi pacijenti mogli imati nadu da svoj problem u perspektivi mogu držati pod kontrolom.

Zašto su za ovo istraživanje korišćeni majmuni?

Istraživačima je bilo bitno da se koriste životnje koje imaju sličan ciklus kao i ljudi, a takođe mogu da razviju endometriozu sa patološkim izvorom bliskom ljudskom. Endometrioza kod majmuna je veoma slična manifestaciji endometrioze kod ljudi.

zena 1

Šta je pokazala ova studija?

Istraživači su uvideli da je antitela potrebno davati samo jednom mesečno. Oni su antitela ubrizgavali na svake 4 nedelje tokom 6 meseci trajanja. Injekcija protiv endometrioze koja im je data nije imala štetne efekte po menstrualni ciklus ili bilo kakve druge pojave, a bilo je poboljšanja endometrioze.

Mesečna doza injekcije protiv endometrioze smanjila je zapreminu lezija, fibrozu i adhezije.

Za razliku od dosadašnjih tretmana, ovaj način lečenja nije uticaj na hormone, menstruaciju i sekret kod majmuna. Međutim, istraživači nisu mogli da utvrde da li su se smanjili bolovi i koliko se i da li poboljšala plodnost.

Istraživači smatraju da je još uvek prerano testirati ovu injekciju na ljudima, ali su veoma optimistični da će uskoro moći da planiraju početak ispitivanja ovog tipa. Za sada se razmatra sigurnost za ljude i koja je adekvatna doza kako bi se počelo sa dobrovoljcima. Kada se u nekom momentu uđe u fazu 2 ispitivanja i kada ona pokaže da je bezbedna i da ima koristi, moći ćemo da razgovaramo i o trećoj fazi.

zena 2
Kakvi su izgledi za budućnost i lečenje endometrioze?

Trenutno nema leka za endometriozu i svi tretmani se svode samo na lakše podnošenje simptoma. Potreba za lekovima je hitna i injekcija protiv endometrioze bi mogla biti veliki korak, kada je lečenje u pitanju. Sva trenutna ispitivanja lekova su u domenu primene hormona i nose veliki broj nuspojava i ograničenu primenu.

Hiruške intervencije nisu rešenje, osim privremeno, jer one rezultiraju smanjenjem bola i eventualnim ostvarivanjem trudnoće, ali nisu trajno rešenje. I u ovim slučajevima, nakon hiruške intervencije, injekcija protiv endometrioze može biti dobro rešenje. Nakon što se ukloni tkivo i smanji oblik teške endometrioze, ova injekcija bi bila tretman za održavanje takvog stanja, bez potrebe da se ponovo pristupa upotrebi hirurgije.

injekcija protiv endometrioze

Ukoliko se ovaj tretman pokaže kao koristan nakon ispitivanja na ljudima, to bi moglo dovesti do značajnog poboljšanja kvaliteta života žena sa endometriozom. Takođe bi, verovatno, olakšalo i njihove šanse da ostvare potomstvo. Međutim, put ispitivanja je još uvek dug, ali dobra vest je što se može nazreti napredak u lečenju ovog problema.

Pročitajte: Endometrioza i plodnost: Uticaj endometrioze na plodnost

Objavljen: 3. mart 2023. godine, ažuriran: 20. mart 2023. godine

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button