fbpx
GinekologijaZdravlje

Gardnerella vaginalis – bakterijska vaginoza

Gardnerella vaginalis je bakterija koja u vagini postoji zajedno sa drugim bakterijama kako bi je sačuvala bez infekcije. Kada dođe do poremećaja vaginalne flore usled stresa, hormonskih promena, vaginalne suvoće raste previše bakterija gardnerele, možete razviti infekciju koja se zove bakterijska vaginoza. Ovo je najčešća vaginalna infekcija i može se lako lečiti.

Gardnerella inače normalno živi u organizmu. Iako je tipično da se sreće u ginekologiji, ona može biti izolovana u uzorku krvi ili urina. Uglavnom je najčešće prisutna kod bakterijske vaginoze, ali može se izolovati i kod žena koje nemaju nikakve znake ili simptome infekcije.

Gardnerella vaginalis je jedna vrsta bakterija unutar vaše vagine i deo onoga što je poznato kao mikrobiom ili vaginalna flora. Ona podrazumeva različite vrste i količine bakterija koje održavaju vašu vaginu zdravom. Dok su te bakterije u ravnoteži ne bi trebalo da imate zdravstvenih problema. Mikrobiom sprečava da dobijete infekcije.

Gardnerella vaginalis - bakterijska vaginoza

Nekada se smatralo da je Gardnerella loša bakterija obzirom da je bila najčešće izolovana u brisu. Otkrivena je 1955. godine, ali su istraživači vremenom shvatili da ona se ona i inače nalazi i vaginalnoj flori i igra značajnu ulogu u održavanju zdravog pH opsega, koji je u vagini od 3,8 – 4,5. Kada nivo kiselosti padne, raste previše Gardnerelle i tada može da dođe do infekcije.

Još uvek nije utvrđeno, da li se Gardnerella prenosi seksualnim putem. Verovatno je to moguće, mada se ona prirodno nalazi samo u vagini. Stoga je veća verovatnoća da dobijete bakterijsku vaginozu ako menjate seksualne partnere, ali se ona prevashodno ne dobija na taj način.

Gardnerella vaginalis: simptomi bakterijske vaginoze

Gardnerella je dominantan uzrok bakterijske vaginoze, međutim simptomi su različiti, može biti prisutna bez i jednog simptoma, dok se može desiti da su uključeni blag beličast sekret, iritacija vagine i neprijatan miris ribe.
Gardnerella Vaginalis nije isto što i bakterijaska vaginoza, ali je povezana sa njom. Bakterijsku vaginozu dobijate kada se poremeti balans bakterija u vaginalnoj flori, ali je nejasno zašto se javlja ova neravnoteža. (Izvor: ClevelandClinic)

Veoma je važno izvršiti analizu da se utvrdi pravi uzrok problema, jer se nekada može pomešati sa Trichomonas ili Candida Albicans. Simptomi mogu biti slični, a tretman je potpuno različit. I kod Trichomonas i Gardnerelle može se javiti sivkast ili žuto-zeleni sekret i svrab. Dijagnoza se postavlja uzimanjem vaginalnog brisa.

opadanje kose i pilule 3

Kako se leči Gardnerella vaginalis?

Lečenje se sprovodi antibioticima koji uključuju klidamicin, ornidazol i metronidazol. Efiksanost lečenja je veoma uspešna. Važno je da se oba partnera leče istovremeno i za to vreme uzdržavaju od odnosa ili imaju zaštićen seksualni odnos.

Nelečena bakterijska vaginoza može da poveća rizik od komplikacija u trudnoći – pobačaja i prevremenog porođaja, a povećava i rizik od seksualno prenosivih infekcija. Stoga je važno da vam lekar prepiše oralne ili intravaginalne antibiotike za lečenje.

Šta još možete da preduzmete da sprečite pojavu bakterijske vaginoze?

Nemojte koristiti nikakve irigatore ni ispirati vaginu. Ona radi dobar posao bez korišćenja takvih sredstava i održava zdravu količinu bakterija. Ispiranje samo može stvoriti neravnotežu među bakterijama koja će za posledicu imati pojavu infekcije. Lako možete doći do toga da budete u začaranom krugu čestih vaginalnih infekcija koje ne možete da izlečite i koje se stalno vraćaju.

Koristite kondome kako biste smanjili rizik od seksualno prenosive infekcije, bez obzira na to što je rizik od infekcije ovom bakterijom na ovaj način generalno mali, i ograničite broj partnera.

Ukoliko saznate da imate bakteriju Gardnerella vaginalis u vaginalnom brisu nemojte brinuti da je to nešto opasno. Ovo je uobičajena vrsta koja se stalno nalazi u vagini. Prekomeran rast može da izazove bakterijsku vaginozu, ali se ona lako leči antibiotskom terapijom za oko nedelju dana.

Objavljeno: 30. novembar 2015. godine, ažurirano 7. oktobar 2022. godine

Reklame
Izvor
MyClevelandClinic

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button