fbpx
Ginekologija

Gardnerella vaginalis

Gardnerella vaginalis – bakterijska vaginoza

Gardnella je Gram-negativna bakterija koja se inače normalno nalazi u organizmu. Međutim, kada dođe do poremećaja vaginalne flore, usled stresa, hormonskih promena, suvoće vagine – može doći do njenog prekomernog razmnožavanja.
Iako je tipično da se sreće u ginekologiji, ona može biti izolovana u uzorku krvi ili urina. Uglavnom je najčešće prisutna kod bakterijske vaginoze, ali može se izolovati i kod žena koje nemaju nikakve znake ili simptome infekcije.

Simptomi gardnerelle vaginalis

Gardnerella je dominantan uzrok bakterijske vaginoze, međutim simptomi su različiti, može biti prisutna bez i jednog simptoma, dok se može desiti da su uključeni blag beličast sekret, iritacija vagine i neprijatan miris ribe.
Veoma je važno izvršiti analizu da se utvrdi pravi uzrok problema, jer se nekada može pomešati sa Trichomonas ili Candida Albicans. Simptomi mogu biti slični, a tretman je potpuno različit. I kod Trichomonas i Gardnerelle može se javiti sivkast ili žuto-zeleni sekret i svrab.
Dijagnoza se postavlja uzimanjem vaginalnog brisa.

Lečenje gardnerelle vaginalis

Lečenje se sprovodi antibioticima koji uključuju klidamicin, ornidazol i metronidazol. Efiksanost lečenja je veoma uspešna. Važno je da se oba partnera leče istovremeno i za to vreme uzdržavaju od odnosa ili imaju zaštićen seksualni odnos.

Save

Save

Save

Related Articles