fbpx
GinekologijaZdravlje

Folikularna cista (Perzistentni folikul, vodena cista)

Folikularna cista nastaje kada folikul, pod dejstvom raste, ali ukoliko ne dođe do njegovog prskanja ne oslobađa se jajna ćelija. On obično nastavlja da raste i pretvara se u veću formaciju prečnika 3-5 centimetara.

folikularna cista

Vodena cista

Folikularna cista je fiziološka cista koja nastaje usled izostanka prskanja folikula u vreme ovulacije. Popularno se naziva vodena cista.

Perzistentni folikul kao posledicu, između ostalog, ima izostanak ovulacije u toku tog ciklusa, a često može dovesti i do poremećaja ciklusa. Retko se sreću ciste promera ispod 2 centimetra, obično se tada radi o folikulu koji je već počeo da se apsorbuje, smanjuje i nestaje. Mogu narasti čak i do veličine između 6 i 7 centimetara. Obično se tada predlaže intervencija kojom bi se ciklus uklonio. Ciste ove veličine mogu izazvati bol ili pritisak u donjem delu stomaka, kao i trnjenje noge.

Na ultrazvučnom pregledu ovakva cista se sastoji samo iz jedne šupljine, omotač je tanak, a unutrašnjost na ultrazvučnom pregledu izgleda crno.

demetra 105
Photo by Jeremy Bishop on Unsplash

Manje ciste uglaavnom ne izazivaju nikakve tegobe, osim eventualnog probadanja i pritiska u donjem delu stomaka. Ukoliko naglo dođe do prskanja veće ciste, može se osetiti oštar bol, poput uboda nožem. Jaki bolovi se mogu dogoditi kod uvrtanja ciste oko svoje peteljke. Ova pojava se naziva torzija ciste. Većina cisti se utvrđuje tek na ultrazvučnom pregledu.

Kako se leči folikularna cista?

folikularna cista

Folikularne ciste se često izgube tokom trajanja menstrualnog krvarenja. Iz tog razloga u većini slučajeva, potrebno je samo praćenje rasta ciste, jer se najčešće spontano povlače.

Hormonski preparati koji se prepisuju tokom lutalne faze ciklusa (posle ovulacije), kao što su Duphaston, Primolut Nor, kao i tablete za kontracepciju mogu zaustaviti rast ciste i sprečiti njenu ponovnu pojavu.

Ukoliko cista preraste veličinu od 5cm u prečniku i stvara bolove, a nema naznaka da će se smanjiti preporučuje se odstranjivanje hiruškom intervencijom, kao što je punktiranje vode iz ciste.

Objavljen: 1. jul 2014. godine, ažuriran: 1. jun 2024. godine

Photo by Nadezhda Moryak from Pexels

Reklame

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button