fbpx
GinekologijaVesti

Svetska zdravstvena organizacija: Bezbedan abortus je od ključnog značaja za zdravlje žena i devojčica

Bespredmetno je pričati o tome koliko je bezbedan abortus važan. U 21. veku bi trebalo da se on podrazumeva i da bude dostupan svakoj ženi na planeti. Međutim, obzirom da stvari nisu takve, kakve bi trebalo da budu, Svetska zdravstvena organizacija je izdala nove smernice o abortusu, kako bi pomogla zemljama da pruže negu koja će spasiti živote žena. Njihov cilj je da se spreči preko 25 miliona nebezbednih abortusa godišnje, što je trenutna svetska statistika.

Dostupan bezbedan abortus je od ključnog značaja za zdravlje devojčica i žena

„Mogućnost bezbednog abortusa je ključni deo zdravstvene zaštite“, izjavio je Kreg Lisner, vršilac dužnosti direktora za seksualno i reproduktivno zdravlje i istraživanje pri SZO.

SZO - bezbedan abortus

„Skoro svaku smrt ili ozbiljnu povredu koje su posledica nebezbednog abortusa je moguće sprečiti. Zato se zalažemo da žene imaju dostupnu uslugu abortusa i planiranja porodice kada im ona zatreba“, rekao je Kreg Lisner.

Na osnovu najnovijih naučnih dokaza, postoji preko 50 konsolidovanih preporuka za kliničku praksu kroz pružanje zdravstvenih usluga i pravne i političke intervencije za pružanje podrške u kvalitetnoj nezi abortusa.

Nove preporuke SZO za poboljšanje pristupa visokokvalitetnim uslugama usmerenim na osobu

Kada se abortus sprovodi metodom koju preporučuje SZO, koja odgovara trajanju trudnoće i uz pomoć nekoga sa potrebnim informacijama ili veštinama, to je jednostavan i izuzetno siguran postupak. Međutim, samo oko 50% svih abortusa se dešava u takvim uslovima. Nebezbedni abortusi za posledicu imaju oko 39.000 smrtnih slučajeva svake godine i rezultiraju milionima žena koje su hopitalizovane sa komplikacijama. Većina smrtnih slučajeva dešava se u zemljama sa nižim prihodima – preko 60% u Africi i preko 30% u Aziji, među onima koji žive u najranjivijim situacijama.

Smernice uključuju preproruke o mnogim jednostavnim intervencijama na nivou primarne zdravstvene zaštite koje poboljšavaju kvalitet nege u slučaju abortusa koja se pruža ženama i devojčicama.

Preproruke uključuju:

 • deljenje informacija i zadataka od strane šireg spektra zdravstvenih radnika,
 • obezbeđivanje pilula za abortus, što znači da veći broj žena može da dobije bezbednu uslugu abortusa,
 • obezbeđivanje tačnih informacija o nezi koje treba da budu dostupne onima kojima su potrebne,
 • po prvi put, smernice uključuju preproruke za telemedicinu gde je to moguće i potrebno, što je bilo veoma važno tokom trajanja pandemije i nemogućnosti kretanja.

Uklanjanje bespotrebnih političkih barijera olakšava pristup bezbednom abortusu

Preprouka SZO jeste da se ukinu nepotrebne prepreke za bezbedan abortus:

 • kriminalizacija,
 • obavezno vreme čekanja da se izvrši abortus,
 • zahtev za odobrenje od strane partnera ili člana porodice,
 • zahtev za odobrenje od strane institucije,
 • ograničenja kada tokom trudnoće može doći do abortusa.

Svaka od ovih prepreka u sadašnjim uslovima može da dovede do kritičnog kašnjenja u pristupu lečenja i može da dovede žene i devojčice u veći rizik od nebezbednog abortusa, stigmatizacije i i zdravstvenih komplikacija, koji povećavaju poremećaje u obrazovanju i njihovoj sposobnosti za rad.

Oko 20 zemalja u svetu zakonski ne odobrava abortus. Neke države čak imaju i duge zatvorske kazne ili kazne u vidu velikih svota novca za osobe koje urade abortus ili im pomognu pri tom postupku.

 „Od vitalnog je značaja da je abortus bezbedan u medicinskom smislu“, rekla je dr Bela Džanatra, šef Odeljenja SZO za prevenciju nebezbednih abortusa. „Ali to nije dovoljno samo po sebi. Kao i kod svih drugih zdravstvenih usluga, briga o abortusu treba da poštuje odluke i potrebe žena i devojčica, obezbeđujući da se prema njima postupa dostojanstveno i bez stigme ili osuđivanja. Niko ne bi trebalo da bude izložen zlostavljanju ili povredi, kao što je prijava policiji ili stavljanje u zatvoru zato što je tražio ili pružio pomoć pri abortusu.”

Dokazi pokazuju da to što u nekim državama nije dozvoljen abortus ne znači da se njihov broj smanjuje, već da je veća verovatnoća da će žene i devojčice imati nebezbednu proceduru. U zemljama koje imaju strogu politiku odobravanja abortusa, samo 1 od 4 abortusa se obavi bezbedno, dok je u zemljama gde je odobren čak 9 od 10 abortusa obavljeno bezbedno.

Dr Džanatra tvrdi da su stvari veoma jednostavne, a dokazi vrlo jasni. Ona kaže da ako želimo da sprečimo neželjene trudnoće i nebezbedne abortuse, onda moramo ženama i devojčicama obezbediti sveobuhvatan paket seksualnog obrazovanja, tačne informacije, usloge planiranja porodice i kvalitetnu negu u slučaju abortusa.

SZO planira da podrži zainteresovane zemlje u obezbeđivanju ovih uslova, uslugama kontracepcije, planiranja porodice i bezbednog abortusa.

bezbedan abortus
Bezbedan abortus

Pročitajte još:

Izvori:

 1. WHO: WHO issues new guidelines on abortion to help countries deliver lifesaving care – https://www.who.int/news/item/09-03-2022-access-to-safe-abortion-critical-for-health-of-women-and-girls
 2. WHO: Abortion Care Guidline – https://srhr.org/abortioncare/
 3. Global Abortion Policies Database

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button