fbpx
GinekologijaZdravlje

7 saveta za zdravu vaginu tokom leta

Tokom leta je povišen rizik od različitih vaginalnih infekcija stoga smo spremili par saveta za zdravu vaginu i očuvanje vašeg intimnog zdravlja do jeseni.

U letnjim mesecima temperatura je visoka, te su neke infekcije češće. Svima je poznato da su stomačni virusi tada učestali, kao i trovanja hranom, ali malo ko priča o tome da su i urinarne i vaginalne infekcije česte.

Kako temperatura raste i sunce sija jače, mogli biste postati podložniji zdravstvenim problemima. Kao što se dešava, ova sezona može biti izazovna i za vaše vaginalno zdravlje. Možda ćete na kraju osetiti svrab tamo dole. Prema rečima stručnjaka, prekomerno znojenje tokom leta može da izbaci pH ravnotežu vagine iz ravnoteže, što dovodi do infekcija.

Zašto se vaginalne infekcije češće javljaju tokom leta?

 1. PLIVANJE – Plivanje nije uvek rizično. Retkost je da dobijete vaginalnu infekciju kada se kupate u čistom moru. Ipak, to se ne može tvrditi za kupanje u bazenu ili jezeru.
 2. ZNOJENJE – Prvi razlog zašto su vaginalne infekcije češće leti jeste pojačano znojenje. Naime, znojenje u genitalnoj regiji može da podstakne prekomeran rast gljivica i bakterija, što za posledicu ima pojavu infekcije.
 3. DEHIDRATACIJA – Dok su prethodne dve stavke nešto na šta češće obraćamo pažnju, dehidratacija kao uzrok pojave infekcije se često uzima u obzir. Dehidratacija izaziva vaginalnu suvoću, a tada je bakterijama lakše da uđu u vaginu i uzrokuju pojavu infekcije.
vaginalne infekcije tokom leta

Da li imate vaginalnu infekciju posle kupanja i tokom leta? Koje infekcije i problemi su najčešći?

Tokom leta se najčešće javljaju:

 • Bakterijske infekcije – izazvane su povećanjem bakterija usled toplote i vlažnosti. Bakterijska vaginoza se manifestuje pojačanim sekretom, svrabom i neprijatnim mirisom.
 • Gljivične infekcije su uobičajena letnja pojava i o njima više možete čitati ovde: Gljivična vaginalna infekcija pre i u toku menstruacije
 • Vaginalna suvoća se obično tokom leta javlja zbog dehidratacije i može da izazove nelagodnost tokom seksa, kao i poveća rizik od pojave infekcije. Pročitajte više o vaginalnoj suvoći u menopazi!
 • Infekcije urinarnog trakta su leti češće zbog dehidratacije i znojenja koje može da iritira urinarni trakt.
 • Neredovan menstrualni ciklus – u letnjim mesecima se može dogoditi da vaš ciklus kasni ili bude neredovan zbog velike toplote i izloženosti vlažnim mestima.  
saveta za zdravu vaginu

7 saveta za zdravu vaginu tokom letnjih meseci

Vagina je veoma delikatan deo tela i vaginalna flora lako može biti narušena usled velike toplote i izloženosti vlažnim mestima. Iako se toplota ne može izbeći uvek, postoje neki saveti šta biste mogli da preduzmete da smanjite njen uticaj. Evo nekih saveta za zdravu vaginu:

 1. Nosite komotnu odeću od prirodnih materijala. Izbegavajte sintetičke tkanine, birajte najpre pamuk i lan, kako bi omogućili cirkulaciju vazduha i sprečili da se koža upari pod garderobom.
 2. Takođe nemojte oblačiti previše usku odeću jer ona može izazvati dodatne iritacije, a samim tim izazvati i infekciju kao posledicu trenja.
 3. Presvlačite mokru odeću, pre svega kupaći kostim, ako ste skloni pojavi infekcija. Nakon izlaska iz vode uvek promenite donji deo kupaćeg kostima.
 4. Vodite računa o redovnoj higijeni – tokom letnjih meseci redovno održavajte higijenu, ali pre svega čistom vodom. Nemojte koristiti previše parfimisane i veštačke proizvode koji samo mogu povećati rizik od gljivične infekcije.
 5. Pijte dovoljno vode – hidratacija će pomoći da ne dođete u situaciju da se javi vaginalna suvoća, a samim tim i smanjiti rizik od bilo kakve infekcije.
 6. Nemojte koristiti irigatore i ispirati unutrašnjost vagine – vagina ima prirodnu ravnotežu i samo ispiranje, makar i čistom vodom, ali i drugim rastvorima pre će povećati rizik od nove infekcije nego što će vam pomoći.
 7. Koristite zaštitu tokom seksa – samo korišćenje kondoma može da smanji rizik od polno prenosivih infekcija. Druge metode nisu tako dobra zaštita i uvek postoji rizik, posebno ako menjate partnere.
saveta za zdravu vaginu
Photo by Alexander Grey on Unsplash

Letnje infekcije su česte i uključuju kako stomačne probleme, tako i vaginalne infekcije i urinarne infekcije. Uz malo posvećivanja pažnje svom zdravlju i tome kako se ponašate i šta radite, lako ćete ih ipak izbeći i smanjiti rizik od ponovne pojave.

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button