fbpx
Dijabetes

Hipoglikemija može biti opasna

Kao što povišen šećer (hiperglikemija) nije zdrav, tako i nizak šećer (hipoglikemija) može biti ozbiljan problem. Posebno je opasno ako hipoglikemiju ima neko ko već ima postavljenu dijagnozu dijabetesa tip 1.

Zašto se sa hipoglikemijom ne treba šaliti?

Starije odrasle osobe sa dijagnozom dijabetesa moraju da preduzmu poseban oprez kako ne bi razvili hipoglikemiju odnosno nizak nivo šećera u krvi.

 {loadmodule mod_banners,Banner google u članku}

Hipoglikemija može uzrokovati stanje konfuzije, vrtoglavicu, gubitak ravnoteže, nesvesticu i povrede od pada. Pri padu može doći do ozbiljnijeg loma što je opasno posebno za starije osobe. Neretko se dešava da usled pada I loma kuka stariji ljudi budu smešteni u starački dom.

Ukoliko se hipoglikemija ne prepozna, ona može osobu dovesti u smrtnu opasnost.

Simptomi hipoglikemije

·         Vrtoglavica;

·         Slabost;

·         Konfuzija;

·         Dezorijentacija ili delirijum;

·         Anksioznost;

·         Glad;

·         Palpacija srca;

·         Obilno znojenje;

·         Drhtavica;

·         Oslabljen vid;

·         Razdražljivost i nestrpljivost.

Na šta treba obratiti pažnju kod hipoglikemije?

Redovni zdravi obroci su od ključnog značaja za stabilan nivo šećera u krvi. Hipoglikemija se može dogoditi ako duže vreme niste jeli ništa. Takođe se može javiti i kod osoba koje uzimaju insulin ili lekove protiv dijabetesa.

Hipoglikemija je podmukla

Veoma je važna samokontrola i oprez jer telo neće uvek pokazati znake hipoglikemije.  Nekada se simptomi hipoglikemije jednostavno ne pojave, a ishod može biti fatalan. Zbog toga je veoma važno savesno se hraniti, redovno kontrolisati šećer u krvi i biti redovan kada je terapija u pitanju. Takođe vodite računa o aktivnostima koje mogu sniziti nivo šećera u krvi i vodite računa da je nadoknadite. Spavanje i vežbanje mogu dovesti do smanjenja šećera u krvi.

Lečenje hipoglikemije

Šećer u krvi će se povećati ako uzmete 15-20 grama šećera. To je jedna punija supena kašika šećera. Možete umesto šećera uzeti i ugljene hidrate na prvi znak bilo kog simptoma hipoglikemije. Može vam pomoći i čaša soka.

Više o dijabetesu možete pročitati OVDE!

{loadmodule mod_banners,Banner google u članku}

Related Articles