fbpx
ZdravljeZdravstveni problemiŽivite zdravo

Analiza krvi – tumačenje nalaza krvi – referentne vrednosti krvne slike

Analiza krvi je jedna od prvih analiza koja se radi i deo je rutinske procedure i pri preventivnim pregledima. Referentne vrednosti krvne slike su jasno definisane, ali se mogu razlikovati za određeni pol, uzrast ili prema mernim jedinicama određene laboratorije.

Tumačenje nalaza krvi ima širok spektar upotrebe i jedan je od najčešćih medicinskih testova koji se vrše. Referentne vrednosti krvne slike i drugi parametri analize krvi mogu nam reći mnogo toga i koriste se za:

  • procenu opšteg zdravstvenog stanja,
  • proveru postojanja infekcije,
  • utvrdi nivoe hormona,
  • vidi koliko dobro funkcionišu određeni organi kao što su bubrezi i jetra,
  • uradi skrining na određena genetska stanja…

Za većinu testova potreban je uzorak krvi i par minuta u laboratoriji gde će medicinska sestra izvaditi krv iz prsta ili vene. Neke rezultate možete dobiti već za 15-ak minuta dok postoje rezultati koji se čekaju duže.

Kako se spermiti za vađenje krvi?

Lekar će vam dati sugestiju kako treba da se pripremite za analizu krvi i reći da li postoje neka posebna uputstva šta treba da radite pre testiranja. Na primer, možda će biti potrebno da izbegavate da:

  • ne pijete ili jedete bilo šta osim vode 12 sati pre analize krvi,
  • prestanete da uzimate određene lekove i
  • pratite uputstva koja ste dobili obzirom da mogu uticati na rezultat. (Izvor: NHS)
trombofilija

Tumačenje rezultata krvi

Kompletna krvna slika – referentne vrednosti krvne slike

Jedna od prvih analiza koju uz bilo koji pregled zahteva lekar je kompletna krvna slika (KKS). Ona daje uvid u opšte stanje krvi i njenih elemenata: crvenih krvnih zrnaca, belih krvnih zrnaca, hemoglobina, trombocita, MCV – prosečna veličina krvnih zrnaca osobe, hematokrita. 

Kompletna krvna slika pomaže lekaru da identifikuje da li postoje neki poremećaji krvi ili bolest, kao što je anemija, problemi sa zgrušavanjem krvi, upale, infekcije i poremećaji imunog sistema. 

RBC (eritrociti)

Crvena krvna zrnca. Normalne vrednosti su od 4,34 x 1012/l do 5,72 x 1012/l za muškarce i od 3,86 x 1012/l do 5,08 x 1012/l za ženu. Snižene vrednosti ukazuju na krvarenje, anemiju, a povišene na hemokoncentraciju, policitemiju (mada mogu biti i kod zdravih ljudi).

HGB (hemoglobin)

Protein koji je sastavni deo eritocita. Normalna koncentracija je 110-180 g/l. Snižen je kod anemija a povišen kod policitemija.

HCT (hematokrit)

Volumen eritrocita u jedinici pune krvi. Normalne vrednosti su kod muškaraca 0.41 – 0.53 l/l a za žene 0.356 – 0.470 l/l. Normalno je smanjen u trudnoći i sa godinama. Takođe, smanjen je kod oporavka od krvarenja, kod opekotina, infekcija, anemija, leukemija, ciroze jetre. Povišen je kod dehidratacije.

krvna slika deteta
Tumačenje nalaza krvi – Referente vrednosti krvne slike

MCV (mean cell volume)

Prosečan volumen eritrocita. Normalne vrednosti su 81 – 99 fl.

MCH (mean cell hemoglobin)

Prosečna količina hemoglobina u eritrocitu. Normalne vrendosti su 29-32.9 pg.

MCHC (mean cell hemoglobin concentration)

Prosečna koncentracija hemoglobina na litar eritrocita. Normalne vrednosti su 310 – 350 g/l.

RDW (red cell distribution width)

Mera varijabilnosti veličine eritrocita. Normalne vrednosti su 11,5-16,5 %.

Reklame
1 2Next page

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button