fbpx
Mentalno zdravljeZdravlje

ADHD kod žena i devojčica

Kada je ADHD u pitanju, o njemu najčešće pričamo kada su deca u pitanju. Čak 5-11% dece ima ADHD. Treba imati u vidu da ga neka deca prerastu, ali više od ¾ ljudi ima ADHD i nakon što odraste. Kako se manifestuje ADHD kod žena i devojčica?

ADHD kod žena i devojčica

Dečacima se ADHD dijagnostikuje dvostruko više nego devojčicama, ali stručnjaci smatraju da je to često posledica slabije uočljivih simptoma kod devojčica. Dečaci imaju izraženije simptome, i njima se dijagnoza mnogo lakše postavlja.

Međutim, ređe postavljena dijagnoza ADHD kod devojčica posledično rezultira i time da postoji mnogo manje istraživanja kod njih nego kada su dečaci u pitanju. Samim tim, svi imamo manje saznanja kako on utiče na žene i devojčice. Ono što znamo jeste da uvek počinje u pubertetu. Za razliku od dečaka, ADHD kod žena se dijagnostikuje često tek kada odrastu, a nekada se dijagnoza nikada ni ne postavi.

zena 4

Glavne vrste ADHD-a

Postoje tri glavne vrste ovog zdravstvenog stanja, a to su:

 1. Nepažljiv,
 2. Hiperaktivno-impulsivan i
 3. Kombinovani nepažljiv i hiperaktivno-impulsivan.

Kod devojčica je mnogo češći nepažljiv tip ADHD-a, ali roditelji, nastavnici i školsko osoblje to često ne prepoznaje.

ADHD simptomi kod žena

Simptomi ADHD kod žena se obično odnose na nepažljiv tip i uključuju:

 • problem sa slušanjem i obraćanjem pažnje,
 • nedostatak fokusa,
 • lako postaju rasejane, neorganizovane,
 • često zaboravljaju ili gube stvari,
 • imaju osećaj neispunjenosti,
 • ne ispunjavaju zadatke,
 • prave greške koje deluju kao da su neoprezno napravljene.

Simptomi ADHD kod žena se vremenom mogu promeniti, kao i hormoni koji ih menjaju. Nekada se promene mogu uočiti tokom menstruacije, trudnoće ili prilikom ulaska u menopauzu. Oni mogu da utiču na dejstvo lekova, pa bi bilo dobro da upravljate simptomima i konsultujete se sa lekarom kada primetite razliku. Trebalo bi prilagođavati dozu leka po potrebi.

demetra 87
Image by bertvthul from Pixabay
Uticaj ADHD-a na život

Devojčice, kao i dečaci, imaju često probleme u školi. Mada je manje verovatno da će upasti u probleme jer uspevaju da zamaskiraju problem glumom.

Devojke sa ADHD-om obično predstavljaju kao sanjare i teže uspevaju da se druže sa drugima.

Važno je utvrditi problem, posebno ako postoje neke smetnje u učenju kao što je disleksija. Kada se prepozna problem, on se uspešno može lečiti.  

ADHD često onemogućava žene da ostvare zavidnu karijeru, a pre svega, da se održe na vrhuncu. One se teže nose i sa stresnim situacijama svakodnevnice, a mogu se boriti i sa obavljanjem kućnih zadataka, ličnim finansijama i brigom o deci.

ADHD i emocije

Devojčice koje imaju ADHD često krive sebe što imaju problem da sve postignu. Njima je nekada teško i da „čitaju znakove“, pa se osećaju nesigurno što može da oteža sklapanje prijateljstava. Ovo ih može učiniti sklonijim anksioznosti, depresiji i poremećajima u ishrani. Ove devojčice imaju veći rizik od razvoja bulimije i anoreksije.

Nemojte ignorisati probleme

Prvi korak ka rešavanju problema je lečenje. Lekovi mogu pomoći da upravljate ADHD-om, kao i bihejvioralna terapija. Ukoliko primetite ovaj problem, obratite se lekaru i preduzmite potrebno. Ukoliko vam školsko osoblje predloži da devojčicu odvedete na procenu, shvatite to ozbiljno i nemojte odlagati. Olakšaćete joj život jer problem neće nestati sam od sebe.

ADHD je nekada izazovan, ali devojčice i žene mogu da nauče da se nose sa njim i dostignu odlične rezultate tokom života. Ništa ne sprečava da imaju ispunjen i srećan život.

Literatura:

 1. CHADD: Diagnosis of ADHD in Adults – https://chadd.org/for-adults/diagnosis-of-adhd-in-adults/
 2. CDC: Data and Statistics About ADHD – https://www.cdc.gov/ncbddd/adhd/data.html
 3. HealthCentral: ADHD in Children – https://www.healthcentral.com/condition/adhd-in-children
adhd kod zena
Image by Rondell Melling from Pixabay

Objavljen: 24. novembra 2023. godine, ažuriran: 17. februar 2024. godine

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button