fbpx
Zdravlje trudnice

Kožne promene u trudnoći

Osip i druge promene na koži tokom trudnoće

Kožne promene u trudnoći su veoma česte. Mnogi od tih kože promena su normalne u trudnoći i ne smeju se zameniti za neku ospu ili neki poremećaj kože.

Šta su normalne promene na koži tokom trudnoće?

Najčešći promene na koži u trudnoći su:

 • melasma: smeđa, jasno ograničena promena na licu, obično na jagodicama i čelu.
 • tamnije bradavice i genitalni organi (usmine).
 • tamnjenje postojećih mladeža.
 • linea nigra: tamna linija koja se pojavljuje na stomaku, kreće ravno iz pupka.
 • striae gravidarum (strije u trudnoći): crvene linije koji se mogu pojaviti na trbuhu tokom trudnoće, ili na grudima nakon dojenja, koje kasnije postaju bele, glatke, sjajne i spljoštene.
 • vene na koži mogu da postanu primetne.
 • proširene vene se mogu pojaviti na nogama.
 • povećanje broja kožnih izraštaja (mali, bezopasni kožni izraštaji koje se pojavljuju, posebno na vratu, ali mogu se naći na bilo kojem delu tela).
 • akne mogu da se pogoršaju.

Zašto se promene na koži javljaju tokom trudnoće?

Trudnoća uzrokuje promene u nivou hormona u krvi, uglavnom povećanje nivoa estrogena i melanostimulirajućeg hormona (MSH). Melanociti su ćelije u koži čiji koncentracija određuje nivo pigmentacije kože.

Potamljivanje (hiperpigmentacija) nastaje nakon povećanja MSH. Promene u venama su zbog povećanja estrogena. Strije gravidarum se pojavi kada se elastično tkivo rasteže zbog povećanja trbuha i grudi.

Jesu li ove promene na koži trajne i štetne?

Većina tih promena nestane u roku od nekoliko meseci nakon rođenja bebe, ali imaju tendenciju da se ponovno pojave u kasnijim trudnoćama. Strije gravidarum ne nestaju u potpunosti, ali s vremenom postaju manje vidljive.

Osim uticaja majke (kozmetički učinak), te promene kože ne štete majci ili detetu na bilo koji način.

Koje su abnormalne kožne promene u trudnoći?

Kožni poremećaji koji se javljaju tokom trudnoće mogu da budu:

Ovi poremećaji mogu da uzrokuju štetu i majci i detetu, tako da potražite lekarski savet ako bilo koja promena na koži izgleda neuobičajeno. Svrab bez ospe može da bude normalan ili nenormalan u trudnoći. Treba potražiti savet ako se svrab javlja nakon prvog tromesečja trudnoće ili ako se pogoršava.

Specifične dermatoze trudnoće

Ospe koje se javljaju samo u trudnoći su:

 • PUPPP (pruritic urticarial papules and plaques of pregnancy)
 • Herpes gestationis
 • Impetigo herpetiformis
 • papilarni dermatitis u trudnoći
 • Prurigo gestationis.

Pročitajte više o specifičnim dermatozama.

Nespecifična ospa u trudnoći

Svaki poremećaj kože može da se pojaviti tokom trudnoće. Uzroci ospe uključuju alergije, lekove, ubode insekata, infekcije kože, virusne infekcije, parazite, tumore i grupa bolesti koje utiču na celo telo poznate kao poremećaji vezivnog tkiva.

Ove ospe moga da utiču na bilo koju osobu u bilo koje vreme, a ne posebno na trudnice. Međutim, trudnoća može da promeniti izgled i posledice tih ospi i stanje koje uzrokuje ospu može da ima štetne posledice na trudnoću.

Svrab bez ospe u trudnoći

kožne promene u trudnoći

Ponekad tokom prvog tromesečja trudnoće, možete da doživiti blagi svrab bez osipa. Ako ovaj svrab traje i nakon prvog tromjesečja ili ako se pogoršava, obavetite o simptomima svog lekara.

Neke trudnice osećaju teški svrab tokom trećeg tromesečja trudnoće. Ovaj simptom može da bude zbog stanja koje se naziva intrahepatična holestaza u trudnoći.

Blaga žutica (žuta obojenost kože i očiju), također se mogu pojaviti u ovom stanju. I svrab i žutica se javljaju jer tokom trudnoće jetra postaje do 30 puta manje uspešna u oslobađanju od žuči.

Kada treba zatražiti savet?

Neka stanja koja uzrokuju ospu su opasna i za majku kao i za dete, pa je važno rano se obratiti za savet za bilo koju kožnu promenu koja izgleda abnormalno, posebno ako se trudnica ne oseća dobro.

Rana dijagnoza i lečenje su neophodni u mnogim od tih stanja.Save

Save

Save

Midas

Related Articles

Back to top button