fbpx
Zdravlje trudnice

Niskomolekularni heparin u trudnoći

Primena heparina u trudnoći

Kada se daje heparin u trudnoći? Koje trudnice treba da ga primaju? Kome će biti prepisan i da li se daje isključivo ambulantno ili u kućnim uslovima? 

Trudnice koje su sklone trombofiliji, odnosno imaju pojačano zgrušavanje (koagulacija) krvi, veoma često deo ili čitavu trudnoću provedu na terapiji niskomolekularnim heparinom (Fraxiparine, Clexane, Fragmin…). Time se sprečavaju neželjene posledice ovog poremećaja na majku i na plod tokom trudnoće.

Više o trombofiliji u trudnoći pročitajte u posebnom tekstu.

heparin u trudnoći

NA SLICI: mesta na telu na kojima se primenjuje heparin u trudnoći 

Heparin je antikoagulant (sprečava zgrušavanje krvi) koji se daje u obliku injekcija, svakodnevno tokom trudnoće sve do 6 nedelja nakon porođaja. Ovaj lek se mimo trudnoće koristi za lečenje dubokih venskih tromboza, plućne embolije i drugih oboljenja.

Heparin u trudnoći

Heparin postoji u različitim oblicima, varira dužina molekularnog lanca, kao i molekularna težina. Niskomolekularni heparini imaju trajnije dejstvo i moguće ih je primenjivati samo jednom dnevno, dok ujedno uglavnom ne utiču na broj trombocita i trombin. 

Heparin trudnici prepisuje hematolog specijalizovan sa probleme trombofilije u trudnoći. Hematolog određuje dozu imajući u vidu brojne analize kao i telesnu težinu trudnice i prati razvoj trudnoće i dejstvo terapije. (PubMed)

Hematolog će povremeno tražiti da trudnica uradi dodatne analize krvi, uključujući i nivo D-dimera, proteina koji se nalazi u krvi i govori o riziku za trombozu. Nivo D-dimera u trudnoći je prirodno povišen, a kod pacijentkinja na terapiji heparinom ne sme preći dvostruku vrednost od referentne.

Heparin se primenjuje subkutano, u masno tkivo stomaka, nadlaktice ili butine. Trudnice ga najčešće same primenjuju ili svakodnevno odlaze u zdravstvenu ustanovu kako bi primile injekciju. Injekcije su unapred pripremljene – špric je već napunjen sadržajem i jednokratno se koristi (baca se nakon ubrizgavanja sadržaja). Injekcije imaju kratku i tanku iglicu i primena je jednostavna i uglavnom bezbolna. Mesto uboda se najpre očisti alkoholom nakapanim na tupfer, a zatim se koža blako pritisne između palca i kažiprsta. Heparin se ubrizgava polako, kako bi se izbegle neželjene promene na koži. Ponekad se na mestu uboda stvaraju masnice.

Imajte na umu da su ovo osnovne informacije o primeni heparina, i da je za sve detalje i vašu situaciju potrebno da se konsultujte sa vašim lekarom i farmaceutom.Save

Save

Save

Save

Save

heparin u trudnoći
Heparin u trudnoći

Midas

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button