fbpx
Zdravlje trudnice

Gestacijski dijabetes (dijabetes u trudnoći)

Šta je gestacijski dijabetes?

Jedno od čestih zdrastvenih problema u trudnoći je gestacijski dijabetes. To je dijabetes koji se javlja prvi put u trudnoći. To je ozbiljno stanje koje zahteva praćenje šećera u krvi što je češće moguće, kao i stalni nadzor lekara.

Zašto je to toliko važno?

Skokovi šećera u krvi (smanjenje ili povećanje nivoa) mogu da dovedu do komplikacija koje utiču ne samo na zdravlje majke, već i deteta. Beba je obično krupnija, ima više plodove vode i porođaj je samim tim zakomplikovan, često se isvodi carskim rezo. Takođe, i mama i beba su u riziku da kasnije u životu obole od dijabetesa. Beba može odmah nakon porođaja imati prenizak nivo šećera, kao i druge probleme.

Kako se leči gestacijski dijabetes?

U lečenju dijabetesa, koriste se 2 vrste terapije: oralni hipoglikemijski lekovi i insulinska terapija. Koja će biti propisana, zavisi od procene lekara.

Ono što je bitno je da terapiju uzimate redovno, ne preskačući doze!

Kako trudnoća odmiče, možda će vam biti korigovana terapija, možda sa oralne pređete na insulinsku ili se doza insulina poveća.

Zdrava, izbalansirana ishrana koja uključuje namirnice sa niskim glikemijskim indeksom nužna je da se nivo šećera održi pod kontrolom. Obavezno konsultujte svog lekara ili nutricionistu za savete u prehrambenim navikama. Oni vam mogu pomoći da stvorite odgovarajući plan obroka koji će biti prikladan za ovo stanje. Nekad je dovoljno i samo izmeniti neke navike u ishrani, pa da se gestacijski dijabetes drži pod kontrolom, bez dodatne terapije.

Nemojte zaboraviti da svakodnevno vežbanje i fizička aktivnost mogu da pomognu u smanjenju visokih nivoa glukoze tako što čine ćelije osetljivije na dejstvo insulina i time olakšavaju unos glukoze u ćeliju.

Naravno, uvek se prvo konsultujte sa svojim lekarom da li su vam vežbe odobrene!

I na kraju, ne propuštajte svoje prenatalne preglede. Tako će vaš lekar biti u mogućnosti da adekvatno prati stanje i vas i bebe.

Stoga, ako ste se suočili dijabetesom tokom trudnoće, ne brinite. Zajedno uz lekarsku saradnju, ono se može drži pod kontrolom i bez ikakvih komplikacija toka trudnoće.

Pročitajte i kako se analizom krvi otkriva gestacijski dijabetes.

Gestacijski dijabetes kod većine spontano prolazi oko 6 nedelja nakon trudnoće.

Save

Save

Save

Related Articles