fbpx
Zdravlje trudnice

Koji lekovi su sigurni u trudnoći?

Svaki lek – bilo da je dostupan bez recepta ili da je recept neophodan za njegovu kupovinu – je određen kao siguran (ili nesiguran) za upotrebu u trudnoći. Uz naziv svakog leka postoji i neko od slova sa popisa: A, B, C, D ili X.

Jedini lekovi sa “A” oznakom su prenatalni vitamini i lekovi za štitnu žlezdu. Ništa drugo nije sto posto sigurno. Čak se i paracetamol smatra lekom “B” grupe.

Evo više o tim oznakama:

A: Smatra se vrlo sigurnim za upotrebu u trudnoći.

B: Smatra se sigurnim u studijama na životinjama, ali ne postoje ljudska studije (iako se ovi lekovi smatraju sigurnim, treba ih uzeti samo ako je to nužno).

C: Postoje nuspojave u studijama na životinjama, ali nema ljudskih studija (lekove ove grupe uzimati samo ako je to apsolutno nužno).

D: Može da uzrokuje urođene mane kod bebe (ako je apsolutno neophodno za vas da ostanete na ovim lekovima, obavezno razgovarajte sa svojim lekarom o svemu, tako da budete svesni svih rizika koji su uključeni sa uzimanjem ovog leka).

X: Ne bi smeli da se koriste u trudnoći.

Setite se da uvek se konsultujete sa svojim ginekologom ili pedijatrom ako planirate da dojite, jer su neki lekovi u redu da se koriste za vreme trudnoće, ali ne i tokom dojenja, i obrnuto.

Napomena: O korišenju lekova tokom trudnoće obavezno se uvek konsultujte sa svojim lekarom ili apotekarom! Ne uzimajte lekove na svoju ruku, a takođe, ne prekidajte prepisanu terapiju svojevoljno!

Pročitajte: Lekovi u trudnoći

Pročitajte: Lekovi u trudnoćiSave

Related Articles