fbpx
Zdravlje trudnice

Zašto je opasno pušenje u trudnoći?

Pušenje u trudnoći

Pušenjem tokom trudnoće izlažete svoje dete nikotinu, ugljen-monoksidu i drugim štetnim toksinima koji mogu da poremete i smanje detetov rast – uključujući i rast mozga. Trudnice koje puše jednu i više kutija cigareta dnevno rizikuju da rode u proseku 500g lakšu bebu od očekivane težine. Mala težina novorođenčeta se povezuje sa brojnim komplikacijama i problemima na rođenju. 

Pušenje je takođe povezano sa povećanim rizikom za mnoge komplikacije u trudnoći. To uključuje prevremeni porođaj, ektopičnu trudnoću (u kojoj se oplođeno jajašce implantira van materice), pobačaj, placentu previu, ablaciju placente i vaginalno krvarenje.

Dugoročne posledice pušenja tokom trudnoće se mogu zadržati dosta nakon porođaja. Nedavne studije pokazuju da deca rođena od majki koje su pušile imaju veću veroatnoću da steknu probleme sa učenjem, kratke periode pažnje, hiperaktivnost i druge poremećaje. Više su osetljiva na probleme sa disanjem, kao što je astma. Pušenje tokom trudnoće takođe može da dovede dete u rizik od sindroma iznenadne smrti novorođenčeta (SIDS).

Pušenje je navika, s kojom je jako teško prestati, bilo da ste trudni ili ne. Ali što pre smanjite ili potpuno se oslobodite ove navikq, povećavate svoje šanse za dobijanje zdravog deteta.

Pročitajte još: Prestanak pušenja i bebe normalne porođajne težine

Save

Save

Save

Save

Midas

Related Articles

Back to top button