fbpx
Zdravlje trudnice

Rinitis u trudnoći

Kijavica i trudnoća

Simptomi kijanja i curenje nosa nisu retkost u trudnoći. Ako ste pre trudnoće imali problem sa rinitisom, taj problem se može pogoršati. U pojedinim situacijama, žene se tokom trudnoće osećaju bolje kada je ovaj problem u pitanju.

 

Kijavica i trudnoca

Zašto se javlja curenje nosa u trudnoći?

Najčešći uzroci ove pojave su: alergija, upala sinusa ili idiopatski rinitis. Najčešći su problemi tokom poslednja dva meseca trudnoće, ali dobra vest je da nestaju nakon porođaja.

{loadmodule mod_banners,Banner google u članku}
Lečenje rinitisa

Izbor terapije u ovom periodu je od velikog značaja. Oralne dekongestive treba izbegavati u prva tri meseca. Od antihistamika, preporuka su trihlofeniramin i tripelenamin. Pseudoefedrin treba izbegavati.

Kod alergijskog rinitisa, pored izbegavanja provocirajućeg agensa, indikovana je preventivna upotreba natrijum-hromoglikata. Kortikosteroide treba koristiti samo u najmanjoj količini i to ako sva ostala terapija nema efekta.

Vazomotorni rinitis (rinitis koji nije infektivnog niti imunološkog porekla) podstiču promene u sredini, kao što su hladan vazduh, visoka vlažnost, snažni mirisi, ali i stres. Dobro se koriguje sa intranazalnim slanim rastvorom (kao što je Marisol).

Ako je uzrok sinuzitis (upala sinusa), u trudnoći se može koristiti amoksicilin (sa ili bez klavulanske kiseline), cefalosporini i eritromicin.

Više o upotrebi antibiotika: Oprezno sa antibioticima

Naravno, od najvećeg značaja je da svaka terapija bude uzeta u konsultaciji sa lekarom.

{loadmodule mod_banners,Banner google u članku}
 

Save

Save

Save

Related Articles