fbpx
Zdravlje trudnice

Varenje u trudnoći

Tokom trudnoće hormoni pomažu da se mišići opuste. Kako ostali, tako i mišići koji su uključeni u sistem za varenje. Otuda u trudnoći neki imaju problem sa varenjem na početku, a neki i tokom čitave trudnoće.

Problemi sa organima za varenje tokom trudnoće

Svaka trudnoća je individualna, čak i jedna osoba tokom različitih trudnoća može imati različite probleme sa organima za varenje, a retke su trudnice koji nisu iskusile neki od ovih problema:

·         nadimanje;

·         gorušica;

·         osećaj prejedanja čak i kad niste mnogo jeli;

·         kiselina koja vas peče u jednjaku;

·         mučnina i povraćanje;

·         opstipacija ili zatvor u trudnoći.

Da li problemi sa varenjem mogu da ugroze bebu?

Čak i kada su problemi sa organima za varenje stalni, bebi to neće smetati. Izuzetak su epizode teškog povraćanja. Više o povraćanju u trudnoći! Vama je gorušica ili kiselina problem, ali ona nije štetna za bebu. Naprotiv, usporavanje vašeg digestivnog sistema će značiti da telo ima više vremena da koristi hranljive materije i prenese ih do bebe kroz placentu, pa će ona dobiti više hranljivih materija. 

Kako olakšati probleme sa varenjem u trudnoći?

Verovatno ćete manje-više neki period trudnoće morati da provedete sa ovim problemima. Postoje neke stvari koje možete preduzeti da lakše prebrodite ovaj period:

·         Pokušajte da ne pravite dodatni pritisak na stomak nakon obroka. Nemojte leći neposredno nakon obroka, već sačekajte u sedećem položaju najmanje sat vremena.

·         Savijanje može da smeta, pa pokušajte da čučnete (ako vam je dozvoljeno), umesto da se savijate iz struka.

·         Jedite više malih obroka tokom dana, umesto tri glavna obroka.

·         Izbegavajte hranu koja može da vam smeta: začinjenu i masnu hranu, čokoladu, voćne sokove i hranu sa kvascem.

·         Ako se problemi ponavljaju, pokušajte da zapisujete šta jedete tokom dana. Tako ćete moći da upratite koja hrana vam smeta i da je izbegavate.

·         Kafa i alkohol mogu da pogoršaju probavu, kao i svi napici sa kofeinom. Svakako bi trebalo da ograničite ili potpuno izbacite unos alkohola u trudnoći.

·         Pokušajte da smanjite ili prekinete pušenje tokom trudnoće. Osim što će pušenje pogoršati simptome, ono je i štetno za bebu. 

Konzumiranje alkohola u trudnoći

Pušenje u trudnoći

·         Pokušajte da jedete najmanje tri sata pre nego što odete u krevet.

·         Ako je to moguće, podignite dušek 10-ak centimetara. Ovo može pomoći da se smanje 

Lekovi protiv gorušice u trudnoći

Ako imate ozbiljan problem sa gorušicom i varenjem u trudnoći, posavetujte se sa svojim lekarom ili farmaceutom o mogućnostima da koristite i neke lekove. Na tržištu postoje brojni lekovi koji pomažu da se neutralište želudačna kiselina, kao i oni koji stvaraju zaštitni sloj preko zidova želudca. 

Neki od prirodnih načina da smirite stomak su i čaj ili kapi za unutrašnju upotrebu od bosiljka, čaj od đumbira, grickanje nekoliko badema, mineralna voda u malim gutljajima. 

Ako su problemi toliko ozbiljni da ne možete da funkcionišete u toku dana i gubite na težini, posavetujte se sa lekarom šta da preduzmete. 

Kako sprečiti gorušicu u trudnoći

Related Articles

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker