fbpx
Trudna sam

Trudnoća u četrdesetim?

Kada je kasno za trudnoću?

U poslednje dve decenije primećen je nagli porast broja žena koje odlučuju da trudnoću ostvare u četrdesetim godinama. Mada stručnjaci upozoravaju da su to opasne godine i za bebe i za mame, ovakve odluke imaju i neke prednosti.

Razlog odlaganja majčinstva razlikuje se od žene do žene, ali sveukupno, smatra se da prednjače tri: želja za stvaranjem karijere pre majčinstva, problem sa finansijskom situacijom ili kasno pronalaženje partnera koji je “onaj pravi”.

Podaci iz Srbije slično pokazuju. Tokom 1999. godine prosečna starost majke pri rođenju sve dece (prvog, drugog, trećeg…) bila je 26,5 godina, dok je 2009. godine prosečna starost bila 28,2 godine. Takođe,

prvo dete žene su 1999. godine rađale u proseku sa 24,9 godina, a tokom 2009. godine imale su 26,9 godina.

Muškarci su se ženili sa 28,1 godinom, a žene udavale sa 24,8 godina tokom 1999. godine, dok su 10 godina kasnije te brojke porasle na 30,1 godinu (za muškarce) i 26,9 godina (za žene).

trudnoca u cetrdessetim godinama

Komplikacije i rizici trudnoće u četrdesetim godinama

Mada veliki broj žena u četrdesetim godinama može da rodi sasvim zdravo dete, takva trudnoća nije lišena problema.

Jajne ćelije žene, kako ona stari, postaju sve lošijeg kvaliteta. U pubertetu su najpre počele da se oslobađaju one najkvalitetnije jajne ćelije, a sada se tokom ovulacije dobijaju preostale, značajno lošije. Zbog toga je mnogo veća šansa da će žena imati pobačaj (kod žena starijih od 45, pobačaj se dogodi u 75 odsto slučajeva) ili će plod imati genetske anomalije. Daunov sindrom kod beba čije su majke u četrdesetim godinama, značajno je učestaliji.

Takođe, šansa da će uspeti vantelesna oplodnja kod žene od 40 godina u proseku je 1:10.

Trudnoća u četrdesetim se smatra rizičnom. Mnogo su češće poznati trudnički problemi kao što su dijabetes i hipertenzija. Osim toga, mnogo se češće porađaju carskim rezom, bebe obično imaju nižu porođajnu težinu i mogu se roditi prerano.

Prednosti trudnoće u četrdesetim godinama

Jajnici žena u četrdesetim godinama ispuštaju mnogo brže preostale jajne ćelije tokom ovulacije, jer se polako pripremaju za menopauzu. Zbog toga se neretko dešava da žene u petoj deceniji dobiju blizance.

Prednosti trudnoće u četrdesetim je i što su se žene ostvarile i ispunile sve ili bar većinu uslova koje su sebi postavljale: napravile su karijeru i stekle finansijsku nezavisnost i sigurnost, i verovatno su pronašle čoveka svog života.

U četrdesetim godinama žene su emocionalno mnogo zrelije i spremnije, imaju veliko životno iskustvo, smirenije su i spremnije na veliku žrtvu i upornost.

{loadmodule mod_random_image,KALENDAR TRUDNOĆE 2018.}Save

Save

Save

Related Articles