fbpx
[lamoud_Pregnancy_Calculator]
Trudna samTrudnoća

Računanje nedelja trudnoće i računanje meseci trudnoće (VIDEO) – 9 meseci ili 40 nedelja

Računanje nedelja trudnoće i računanje meseci trudnoće nam se nekada čini komplikovanim. Svaka trudnica sada prvo računa koja je nedelja trudnoće, dok se ranije prvo pitala: “U kom sam mesecu trudnoće?” Nekada su trudnice starost trudnoće računale uglavnom po mesecima. Na pitanje o starosti trudnoće, čuli biste odgovor: ”Punih četiri i ušla sam u peti mesec!” ili ”U osmom sam mesecu!”. A onda smo počeli da se se rukovodimo nedeljama i pitamo: “ako sam 6. mesec trudnoće koja je to nedelja”.

Mnogi stariji se čak i ne snalaze sada kada spominjemo nedelju trudnoće i medicinsko računanje trudnoće. Uglavnom se rukovode po onom starom da beba oživi kada osetite pokrete, a da je to negde tamo u petom mesecu. Razume se da je ovo bio način na koji su trudnice funkcionisale pre upotrebe ultrazvuka.

Kako se vrši računanje nedelja i meseci trudnoće?

VIDEO – Računanje nedelja i meseci trudnoće:

Koja sam nedelja trudnoće?

Sada, međutim doktori, pa obično i mi same, računamo trudnoću po nedeljama. Znamo da je to veoma važno jer se u svakoj nedelji trudnoće dešava nešto drugo i važno je uraditi pojedine preglede u određenim nedeljama.Nedelje se računaju veoma lako.

Prvi dan vaše poslednje menstruacije je ujedno i prvi dan trudnoće. Zvuči nelogično, ali se tako računa ispravno. Faktički, prva nedelja trudnoće je nedelja u kojoj ste imali menstruaciju, zatim druga nedelja trudnoće je pred ovulaciju, a tek treće nedelje trudnoće događa se oplodnja.

Možete računati da, na primer, svakog petka ulazite u narednu nedelju trudnoće. Odnosno onog dana u nedelji kada ste dobili poslednju menstruaciju. Ako je to bio utorak, onda svakog utorka počev od prvog dana menstruacije računate novu nedelju trudnoće.

Računanje nedelja trudnoće i računanje meseci trudnoće

računanje meseci trudnoće
Koliko traje trudnoća?

Trudnoća traje punih 40 nedelja ili 280 dana.

Računanje nedelja trudnoće

Primer:

Posednja menstruacija je bila u sredu, 4. septembra. Znači da je tada počela trudnoća. Naredne srede, 11. septembra ulazite u drugu nedelju trudnoće i tako do kraja trudnoće.

Ukoliko se ne porodite ranije, 4. juna ući ćete u 40. nedelju trudnoće, a 11. juna je predviđeni termin porođaja. Trudnoća traje 9 meseci + 7 dana od dana kada ste dobili poslednju menstruaciju. 

U kom sam mesecu trudnoće – računanje meseci trudnoće
Računanje meseci trudnoće

Najprostiji način obračunavanja u kom ste mesecu trudnoće je da pratite prema nedeljama:

 • 1-4 nedelja = 1. mesec
 • 5-8 nedelja = 2. mesec
 • 9-13 nedelja = 3. mesec
 • 14-17 nedelja = 4. mesec
 • 18-22 nedelja = 5. mesec
 • 23-27 nedelja = 6. mesec
 • 28-31 nedelja = 7. mesec
 • 32-35 nedelja = 8. mesec
 • 36-40 nedelja = 9. mesec

Druga opcija računanja trudnoće po mesecima je da pratite dan u nedelji kada vam je termin. Na primer, ako je termin porođaja 17. maj, vi u 2. mesec ulazite 17. septembra, u 5. mesec – 17. decembra, a u 9. mesec – 17. aprila.

Ono što je bitno da imate na umu je da se računanje starosti trudnoće prema menstruaciji može razlikovati u odnosu na starost trudnoće prema nalazu ultrazvuka. Obzirom da je moguće da ovakvi metodi podrazumevaju da se ovulacija dogodila 14. dana ciklusa, što često nije slučaj.

Takođe, bez obzira na dan ciklusa i dan začeća, samo 2% trudnica porodice se na tačno predviđeni datum. Obično je to par dana ranije ili kasnije.

Računanje trimestra trudnoće – Koji sam trimestar trudnoće?

Prosečna trudnoća traje oko 10 menstrualnih ciklusa odnosno 9 meseci, a deli se na 3 perioda koji se nazivaju trimestri trudnoće. Svaki traje po 3 meseca.

 • Prvi trimestar trudnoće se računa od 1. do 13. nedelje trudnoće, odnosno 1. trimestar je prva tri meseca trudnoće.
 • Drugi trimestar trudnoće je od 14 do 27. nedelje trudnoće, odnosno 2. trimestar je četvrti, peti i šesti mesec trudnoće
 • Treći trimestar trudnoće je od 28. nedelje do kraja trudnoće. Odnosno, 3. trimestar je sedmi, osmi i deveti mesec trudnoće

Tokom ova tri perioda se događaju i neke ključne promene, nakon prvog trudnoća je bezbednija, a nakon drugog beba je bezbednija i ako se rodi pre vremena.

Utvrđivanje trudnoće

Računanje termina posle vantelesne oplodnje je najpreciznije tako što datumom začeća računate embriotransfer. Možete u kalkulator trudnoće upisati datum tačno dve nedelje pre embriotransfera kako bi dobili očekivani datum porođaja ili na datum embriotransfera dodajte 266 dana.

Test za trudnoću je prilično pouzdan, ali je pouzdaniji kada ga radite nakon što menstruacija izostane. Idealno oko nedelju dana posle toga. Kada se pravilno rade, njihova pouzdanost je 97-99%.

Postoje vrlo osetljivi testovi koji registruju već 10 ml/hCG, dok većina registruje 25 ml/hCG ili više.
Mada se u uputstvima za upotrebu većine ovih testova navodi da mogu registrovati trudnoću već 7-10 dana od začeća, precizniji rezultat dobija se tek oko dve nedelje nakon ovulacije, odnosno na dan kada menstruacija izostane. Više: Test za trudnoću

Objavljen: 5. jun 2011. godine, ažuriran 31. mart 2023. godine

Midas

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button