fbpx
Trudna sam

Putovanje u trudnoći? Šta treba da znate pre nego što krenete

Putovanje u trudnoći

Pitate se da li vi i vaš stomačić koji raste možete izdržati odmor? Saznajte šta je sigurno, a šta nije i spremite se za avanturu!


Da li je vreme za vaš godišnji odmor, ili ste iznenada poželeli da uskočite na let do Kankuna? Pitate se da li možete sigurno putovati tokom trudnoće? Naravno, možete! Trudnica može puto
vati sigurno, udobno i sa pregršt zabave. Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći na vašem putu.

Visokorozična trudnoća i putovanje

Akušeri se uglavnom slažu sa razumnim planovima za putovanje za trudnice, osim za one trudnice koje imajurizik od hipertenzije, dijabetesa, krvarenja ili istoriju pobačaja. Jako je bitno da svoje planove izložite svom doktoru, posebno ako je trudnoća visoko rizična.

PROČITAJTE: Povišen rizik za gestacijski dijabetes

Tempirajte vreme putovanja u trudnoći

Drugo tromesečje trudnoće, od 14 do 28 nedelje, je optimalno vreme za putovanje. Do tada mučnina i umor iz prvog tromesečja uglavnom prođu, a telo se prilagodilo trudnoći. Isto tako, veći rizik od pobačaja koji postoji tokom prvog tromesečja se smanjio.

Putovanje u trećem tromesečju, međutim, se može pokazati neugodno, posebno zbog pritiska materice na bešiku i dodatnog rizika od prevremenog porođaja. U stvari, većina lekara se neće složiti za putovanje dalje od 100 km nakon 28. nedelje trudnoće.

Ipak, stručna mišljenja se razlikuju. Neki lekari su da, ako su trudnoće uredne, da je u redu putovati tokom trudnoće do 32.nedelje. Nakon toga, obeshrabruju duga putovanja automobilom i preporučuju da se ostaje kod kuće nakon 36 nedelje.

PROČITAJTE: Simptomi prevremenog porođaja

PROČITAJTE: Prevremeni porođaj

Medicinska nega za trudnice na putu

Trudnice treba da izbegavaju putovanja koji bi ih odvela daleko od kvalitetne zdravstvene ustanove i time se stvorila nemogućnost za kontrolne preglede. Takve posete lekaru treba planirati svake četiri nedelje između 10. do 30. nedelje trudnoće, posle čega se učestalost odlaska kod lekara povećava na svake dve nedelje. Sa ulaskom u 36. nedelju, većina ginekologa želi da vidi svoje pacijentkinje svake nedelje do rođenja bebe.

Trudnice bi trebalo da zakažu pregled neposredno pre polaska na put. One koje planiraju da putuju na veću udaljenost treba da nose sa sobom kopije svoje medicinske dokumentacije u svom prtljagu.

Putovanje automobilom u trudnoći

Kada putujete automobilom, postoji nekoliko smernica koje će učiniti vaše putovanje ugodnijim i sigurnijim.

  • Buduća mama uvek treba da veže pojas, postavljajući pojas preko bokova i ispod svog stomaka.
  • Treba da se zaustavlja za odlazak u toalet onoliko često koliko je potrebno, i obavezno da izađe iz automobila i prošeta desetak minuta svaka dva sata.
  • Treba da stavi jastuk pod noge i nosi čarape i cipele koje ne stežu.
  • Drži zdrave grickalice i dovoljno vode pri ruci.

    Midas
    1 2Next page

Related Articles

Back to top button