fbpx
Trudna samTrudnoća

Nesanica u trudnoći: 20 saveta za borbu protiv nesanice u trudnoći

11. Spavajte u tišini i mraku

Obezbedite tišinu i mrak. Ako već imate problem sa spavanjem, tražite od ukućana da budu što tiši.

12. Problem sa spavanjem u trudnoći i udobnost

Ukoliko jednostavno ne možete da se namestite udobno, teže dišete dok ste u krevetu ili imate gorušicu, probajte malo da podignete gornji deo tela. Probajte da spavate sa brushalterom za trudnice, kao i sa pojasom, koji bi mogli da pruže podršku vašim grudima, stomaku i leđima i omoguće vam da se udobnije smestite.

13. Izaberite adekvatne jastuke

Poduprite se jastucima – lezite na levu stranu i stavite jedan veliki jastik ispred nogu. Onda na jastuk položite svoju desnu nogu, savijenu u kolenu. Možete da iskoristite još jastuka tako da poduprete leđa ili stomak.

nesanica u trudnoći
Nesanica u trudnoći
14. Topla kupka

Probajte sa toplom kupkom, tihom laganom muzikom i čajem od kamilice pre spavanja. Tražite od partnera da vam izmasira stopala ili drugi deo tela koji vam je napet.

15. Nemojte spavati u pretoplom

Nemojte da se pretopljavajte. Spavajte u provetrenoj sobi koja nije pregrejana. U trudnoći je ženama ionako nešto toplije nego inače.

16. Grčevi u nogama i nesanica u trudnoći

Ako vas bude grčevi u nogama, koji su u trudnoći relativno česti, pokušajte da sledite sledeće savete: nemojte sedeti sa prekrštenim nogama i nemojte dugo stajati. Nosite što udobnije cipele – nikako skroz ravne i nikako sa previsokom petom. Krećite se tokom dana – idite u šetnju, ali trudite se da se ne premorite. Kad god imate priliku, masirajte lagano svoje noge, pokrećite prste i rotirajte skočni zglob.

17. Kako da rešite problem sa grčevima

Mnogi lekari savetuju ženama koje imaju grčeve u nogama da uzimaju dodatni magnezijum, posebno može biti efikasan u kesici, ali se pre uzimanja bilo kakvih tableta obavezno konsultujte sa lekarom. Kada vas grč “uhvati”, ispravite i protežite nogu, istovremeno pokrećući prste gore-dole. Ukoliko možete, probajte polako da prošetate. Masirajte zgrčeni mišić i ugrejte ga termoforom ili flašom u koju ste sipali toplu vodu.

18. Nemojte brinuti uveče o stvarima vezanim za bebu

Ukoliko brinete o tome da li je vaša beba dobro, probajte o tome da razgovarate sa partnerom ili se poverite prijateljima ili rođacima koji imaju decu. Oni su verovatno imali slične brige i probleme i mogu vam pomoći da se opustite. Možete da porazgovarate i sa vašim lekarom ili zatražite vanredni ultrazvuk kako bi se uverili da je beba dobro. Sigurno ćete se osetiti bolje kada je vidite kako se pomera u vašem stomaku.

19. Nemojte leći gladni

Ako vas budi glad, pokušajte da pred spavanje lagano užinate. Nemojte leći u krevet gladni. Ali, istovremeno pazite da ne jedete previše jer vam to može stvoriti još veće probleme. Ako vas često muči noćna glad, pripremite laganu zdravu hranu koju bi u slučaju da se probudite mogli brzo da pojedete i zadovoljite glad – malo sira, krekera, krišku hleba ili neko povrće. Nemojte jesti ništa slatko ili masno.

20. Umor i nedostatak sna utiču na zdravlje bebe

Premalo sna može da utiče i na zdravlje vaše bebe. Mada ona spava bez obzira na to koliko vi spavate, smatra se da majke koje imaju manje od šest sati sna tokom poslednjeg trimestra, mogu imati teži porođaj i zato se kod njih češće radi carski rez. Takve mame su umornije, iscrpljenije, imaju manje energije. Osim toga, nedostatak sna može da utiče na vaše svakodnevno funkcionisanje – možete biti malaksali ili postati neoprezni u saobraćaju. Zato je važno da problem sa spavanjem u trudnoći što pre rešite.

Nesanica je uobičajena pojava u trudnoći i često se javlja na početku trudnoće, a povlači u drugom tromesečju. Može biti uzrokovana nizom okidača i u pojedinim situacijama, mada retkim, može dovesti i do drugim komplikacija.

Objavljen: 14. jul 2020. godine, ažuriran: 6. jun 2023. godine

Photo: Ivan Oboleninov Vlada Karpovich ,, Save

Midas
Previous page 1 2

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button