fbpx
Trudna sam

Do kada je dozvoljen seks u trudnoći?

Parovi često ne znaju do kada je dozvoljen seks u trudnoći. Uz pretpostavku da ste uopšte u grupi onih koji su za to tokom trudnoće, odgovor na to (verovali ili ne) je zapravo dok ne pukne vodenjak, pod pretpostavkom da vaša trudnoća protiče bez problema. Da, možete da vodite ljubav sve do poslednje minute!

Pre toga nekoliko upozorenja kada je dozvoljen seks u trudnoći:

  • Tokom trudnoće seks treba da izbegavate ako imate vaginalno krvarenje ili curenje plodove vode.
  • Seks može da dovede do kontrakcije materice, zbog kontrakcija usled orgazma i supstanci u spermi koje se zovu prostaglandini. Dokle god se kontrakcije zaustave u roku od sat ili dva, to se smatra normalnim. Prevremene kontrakcije koje ne prestaju treba prijaviti svom lekaru.
  • Verovanje da seks može da izazove porođaj je verovatno mitološki, iako, ako imate polni odnos blizu predodređenog termina porođaja možda će mu dati inicijalni početak tako. Seks nije uzrok prevremenog porođaja.
  • Ako seks boli, prekinite ga. Svrha seksa tokom trudnoće je osećaj bliskosti i zadovoljstva. Ako imate seksualne poteškoće, lekar može da da procenu i savet.
  • Mnogi buduće mame i tate ne osećaju želju za seksom tokom trudnoće. Za majku to može biti zbog mučnina, umora, tegoba ili promena oblika tela. Nekim muškarcima se sviđaju nove obline njihove partnerke, dok su drugi u sukobu trudnica ne treba da bude objekt seksualne želje. Za oba roditelja, strah od povređivanja deteta, osećaj fetusa kako “posmatra” može igrati veliku ulogu, a i promene u samom međusobnom odnosu i vezi. Ako se vaše želje ne podudaraju, ovo je prilika za praksu dobre komunikacijske veštine koja je potrebna za zajedničko roditeljstvo. Porazgovarajte, koristeći izjave koje izražavaju vaša osećanja, a bez optužbi. Često se može postići kompromis koji zadovoljava potrebe oboje.
  • Ako dobijete bilo kakve komplikacije tokom trudnoće lekar treba da vam saopšti da li je seks OK. I ne može nauditi da pitate konkretno o seksu, ako se već pitate. A kad kažemo konkretno, mislim na to – šta je tačno ono što je u redu? Orgazam? Penetracija? Ejakulacija? Ako želite da znate, možda ćete morati da pitate.
do kada je seks u trudnoci dozvoljen

PROČITAJTE: Seks u trudnoći – da li je bezbedan

Iako mnogi parovi smanje učestalost polnog odnosa ili potpuno prestanu seksualni odnos pred kraj trudnoće, drugi žele da nastave taj izraz svoje ljubavi i želje.

Seks je normalan prirodni deo odraslog života kao što je i trudnoća. Najbolji savet (pod pretpostavkom da je vaša trudnoća dobro) je da činiti ono što osećate da je pravo za vas. Uživajte u svemu!Save

Save

Midas

Related Articles

Back to top button