fbpx
Trudna sam

Seks u trudnoći – Da li je bezbedan?

Parovi se često pitaju da li je seks u trudnoći dozvoljen i da li može imati posledice. Da li se seks može koristiti kao podsticaj za porođaj? Kada je bezbedno imati seks u trudnoći, a kada posle porođaja? Trudnice se često ne usuđuju da o ovoj temi pričaju sa svojim lekarom iako bi trebale.

Da li je dozvoljen seks u trudnoći?

Mnogim ženama na početku trudnoće uopšte nije do seksa – ponestaje im energije, imaju mučninegrudi su im napete i bole, a često im je i raspoloženje nestabilno ili generalno lošije nego obično. Uz sve to kod žene, ali i kod muškarca, prisutan je strah od toga da li je sa bebom sve u redu, i bezbroj pitanja o tome da li mogu na neki način tokom seksa da naškode trudnoći i plodu. Na libido i seksualno zadovoljstvo može da utiče i samopercepcija žene da je manje privlačna.

S druge strane, žena se menja i često partneru postaje mnogo privlačnija – ima veće grudi sa nabreklim bradavicama, zaobljuju joj se kukovi i stomak, a koža žene postaje glatka i sjajna. Organi male karlice postaju znatno više prokrvljeni pa se kod žena javlja pojačan libido a ona često ima mnogo intenzivniji doživljaj tokom seksa.

Lekari navode da je seks u trudnoći bezbedan i čak poželjan.

Komplikacije zbog seksa u trudnoći

Važan uslov za to da je da trudnoća ima normalan tok i da je bez komplikacija, kao i da su partneri zdravi. Ukoliko se javljaju bolovi, krvarenje, kontrakcije, ako je žena prethodno imala spontani pobačaj, ako ima problem sa grlićem materice ili je ustanovljena placenta previa (posteljica koja je usađena vrlo nisko), trebalo bi da izbegava seksualne odnose i svakako da se o tome konsultuje sa svojim lekarom.

Rizik od prevremenog porođaja

Ako postoji rizik od prevremenog porođaja, verovatno će seksualni odnosi biti u potpunosti zabranjeni. Seks u trudnoći ne može sam po sebi da izazove prevremeni porođaj.

Faktori rizika na koje treba obratiti pažnju su: prethodni prevremeni porođaj, višeplodna trudnoća i skraćen grlić materice u trudnoći.

Studije rađene na ispitvanju kod 10 981 žene sa jednoplodnom trudnoćom niskog rizika i nije nađena veza sa učestalošću prevremenih porođaja onih žena koje su imale seks u odnosu na druge koje su se uzdržavale. Nasuprot tome, žene koje su imale genitalne infekcije (mikoplazmu, trihomonijazu) imale su veći broj prevremnih porođaja, od žena koje su takođe imale seksualne odnose, ali bez simptoma. (Izvor: CMAJ)

seks u trudnoćiSeks u trudnoći kod višeplodne trudnoće

Ženama koje nose blizance se uglavom savetuje uzdržavanje od seksualnih odnosa. Studija na 126 žena nije našla vezu između seksualnih aktivnosti i prevremnog porođaja čak ni kod žena koje nose blizance. Sa druge strane, kod žena kojima je rađen serklaž zbog rizika od prevremnog porođaja u blizanačkoj trudnoći nije uočen smanjen broj prevremnih porođaja ni pored uzdržavanja od seksa.

Da li partner može da povredi bebu tokom seksualnog odnosa?

Najpre treba reći da muškarac ne može tokom seksa da povredi bebu jer se na ulazu u matericu nalazi sluzni čep koji sprečava da bakterije i sperma do nje prodru. Beba se nalazi u materici, okružena plodovom vodom i placentom i dobro je zaštićena, a plodova voda amortizuje u značajnoj meri potrese izazvane naglim pokretima majke. Zato seks bebi ne škodi.

Dok tokom prvog tromesečja mnogim ženama uopšte nije do seksa, u trećem tromesečju, kako stomak postaje sve veći, sve je teže pronaći odgovarajuću pozu. Zato je drugo tromesečje idealno vreme za seks. Tokom orgazma dolazi do blagih kontrakcija koje nisu iste kao i one porođajne kontrakcije i ne treba da vas brinu.

Položaj tokom seksualnog odnosa u trudnoći

Bezbedan seks tokom trudnoće ipak treba da ima neka ograničenja: potrebno je pronaći položaj koji odgovara ženi, koji joj je udoban i kojim se ne pritiska stomak. Takođe, treba izbegavati grublji seks.

Drugih ograničenja nema i zato iskoristite devet meseci da uživate u seksu i orgazmima koji mogu biti znatno intenzivniji nego pre trudnoće. Kako bi prevazišli nedoumice i strahove, razgovarajte sa partnerom ili se zajedno kosultujte sa lekarom. Eksperimentišite, tražite nove, udobne poze i produbljujte bliskost sa partnerom prolazeći kroz nova zajednička iskustva.

Seksualni odnos kao indukcija pred porođaj

Sigurno ste više puta čuli o tome kako odnos može da ubrza porođaj, kada se termin bliži. Istina je da stimulacija bradavica i genitalija može da prirodno stimuliše oksitocin koji inače pokreće i porođaj, a sprematozoidi mogu da pomognu sazrevanje grlića materice. Dostupna literatura je ograničena pa generalno nema dokaza da li sve ovo može imati toliki uticaj kao što je izazivanje spontanog vaginalnog porođaja, ali nisu poznate ni štetne posledice po trudnicu ili bebu u ovoj situaciji.

Seks u trudnoći se smatra bezbednim, ako je trudnoća uredna i sve je u redu. Žene koje su u riziku od prevremenog porođaja bi trebalo da se uzdrže od seksualnih odnosa. Odnosi nakon porođaja se polako vraćaju u normalu nakon 6 do 8 nedelja, s tim da je nekada ženama potrebno par meseci više i obavezno morate povesti računa o kontracepciji.

Literatura:

  1. NIH: A prospective analysis of sexual functions during pregnancy – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15538394/
  2. NIH: Sexual intercourse during pregnancy and preterm delivery: effects of vaginal microorganisms. The Vaginal Infections and Prematurity Study Group – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8438920/
  3. NCBI: The coincident diagnosis of pelvic inflammatory disease and pregnancy: are they compatible? – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8795788

Save

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker