fbpx
Trudna sam

Brojanje udaraca ploda

Pokreti bebe u stomaku

Praćenje fetalnih pokreta je dobar način da proverite da li je vaša beba OK. Saznajte kako da brojite pokrete i zašto to može da bude važna stvar u trudnoći.

brojanje udaraca ploda

Tokom trudnoće, negde između 18. i 24. nedelje većina žena počenje da primećuje lepršanje (da tako nazovemo kretnje) u stomaku. Ovi rani znaci fetalnog pokretanja mogu na prvi pogled da deluju kao da su jednostavno u pitanju gasovi, ali zapravo vaša beba raste, ljulja se i valja u stomaku! Ona se okreće neko vreme, ali važan korak sada je došao: dovoljno je velika da vi konačno osetite njenu gimnastiku!

Pokret je veliki trenutak za još veće emotivno približavanje vas i vaše bebe. Sada vi i vaš partner može osetiti da mali život raste unutar vas. I sa time dolazi važna praksa u trudnoći: brojanje udaraca ploda.

Fetalni pokret je ohrabrujući znak da vaša beba raste i da se razvija na pravi način.

Napomena: Ne brinite ako ste pri kraju 24. nedelje i još ne osećate pokrete fetusa. Svaka trudnoća je različita i dokle god lekar sluša normalan rad srca tokom pregleda ne bi trebalo da brinete. Ako ste nervozni ili zabrinuti, obavezno razgovarajte sa svojim lekarom o tome kako da najbolje pratite bebine pokrete.

Gde su tačke udaraca?

Vaša beba menja svoje pokrete i razvija ih. One malo živahnije ste jednom osetili jače i više. Uskoro se lagano golicanje pretvora u oštre, čak i neugodne udarce nogama i laktovima!

Ako osećate pokrete u nekim redovnim obrascima to je dobra ideja za početak brojanja pokreta. Vaš lekar vas može pitati o kretanju fetusa tokom sedmog meseca trudnoće, a ako je vaša trudnoća visoko rizična, velike su šanse da će vaš lekar od vas tražiti da počnete praćenje fetusnog kretanja oko 28. nedelje.

Nakon što shvatite jačinu i učestalost, pokušajte da dešifrujete kada većinom osećate pokret: da li je to nakon što ste prvi put ustali ujutro? Nakon što ste pojeli obrok? U kasnim jutarnjim ili kasno poslepodnevnim časovima, kada nivo šećera u krvi opada? Ili je to nakon što ste učinili neku fizičku aktivnost i napokon seli da se odmorite?

Iskoristiti vreme da registrujete te pokrete je odličan način da odradite ovu obvezu i uverite se u bebino blagostanje.

Kako brojati?

Svaki lekar ima malo drugačiji način praćenja bebinih pokreta, pa budite sigurni da proverite sa svojim ginekologom i  saznate kako on ili ona žele da brojite udarce.

American College of obstetricians and gynecologists (ACOG) preporučuje da nađete mirno i udobno mesto za sedenje (ili lezite na vašu levu stranu što je optimalno za pružanje bebi pravilne cirkulacije krvi i kiseonika), te brojte udarce barem jednom dnevno od sedmoga meseca trudnoće do porođaja.

Pokušajte da radite test 20 minuta nakon jela i vidite koliko dugo je potrebno da se oseti nešto (udarac, lepršanje, pokretanje, poskakivanje) 10 puta.

Opet, trebali biste da osetite bebine pokrete 10 puta za oko dva sata. “Ako je potrebno više od četiri sata, dobra ideja je da nazovete svog lekara”, sugerišu ginekolozi.

Usput, ako je to vaša druga (ili treća ili četvrta) trudnoća, ogromne su šanse da ćete primetiti kako se vaša beba kreće mnogo ranije. (Neke žene navode da su osetile kretanje već 12. nedelje!)

Kada da nazovete svog lekara?

Ako niste osetili 10 udaraca do kraja drugog sata brojanja, pričekate nekoliko sati, a zatim pokušajte ponovno da brojite. Nakon drugog pokušaja, ako niste osetili 10 pokreta u roku od dva sata, obratite se svom lekaru odmah.

Takođe trebalo bu da uputite poziv svom lekaru ako primetite velike promene u bebinom obrascu pokreta tokom tri do četiri dana. (Na primer, ako ste primetili da beba je vrlo aktivna nakon doručka ili desno pre nego što odete u krevet svaki dan tokom nekoliko nedelja ali je onda znatno mirnija tada tokom tri do četiri dana, trebate da spomenete promenu šeme lekaru.)

Save

Related Articles