fbpx
Pregledi u trudnoći

Težina i dužina fetusa kroz 40 nedelja trudnoće

Koliko je teška i duga beba u stomaku?

Pred vama je tabela sa prosekom težina i dužina fetusa prema starosti trudnoće. Napominjemo da se svaki fetus individualno razvija pa će neki biti veći ili manji u odnosu na prosečne mere. S toga su moguća odstupanja na ultrazvučnom merenju.

Beba je na početku trudnoće jedna ćelija

Sjedinjavanje jajašca i sperme u jednu ćeliju je prvi korak u razvoju buduće bebe. Oplodnja se dešava u jajovodu. U narednih nekoliko dana, jedna ćelija se deli na više ćelija, a taj skup polako putuje ka materici. Tamo se dešava implantacija u zid materice i embrion počinje da raste.

Od implantacije do osme nedelje trudnoće, buduća beba se zove EMBRION.

Od devete nedelje trudnoće do rođenja, vaša buduća beba će se zvati FETUS.

Kako se menja majčino telo kada beba raste?

Posteljica

Paralelno od ćelija se formira posteljica koja će kroz par nedelja preuzeti svoju ulogu hranjenja bebe. Posteljica je jedini privremeni organ koji žena ima.

Pročitajte još: Drugi poremećaji posteljice

Materica

Tokom trudnoće, materica raste, zadebljava se i krvni sudovi se proširuju kako bi hranili plod. Nakon što se trudnoća završi, ona se postepeno smanjuje, ali se ne vrati u potpunosti na prvobitnu veličinu.

Srce fetusa

Fetus ne koristi svoja pluća pre nego što se rodi. Njegov krvotok funkcioniše drugačije do trenutka rođenja. Novorođenče će početi da diše čim dođe na svet.

Beba u stomaku od devete nedelje do trenutka rođenja se naziva fetus. Rast, razvoj, težina i dužina fetusa zavise od posteljice koja plod snabdeva kiseonikom i hraljivim materijama. Jedna strana posteljice je pričvršćena za matericu, a druga pupčanom vrpcom povezana sa novorođenčetom. Majčina krv teče kroz tanki sloj ćelija na zidu materice i fetus snabdeva hranom i kiseonikom, dok uklanja ostatke ugljen-dioksida.

Kolika je težina i dužina fetusa iz nedelje u nedelju razvoja?

Učestalost normalne dužine fetusa – studija

Rađena je studija o učestalosti normalne dužine novorođenčeta na rođenju. Utvrđeno je da postoje različiti faktori koji mogu da utiču na dužinu novorođenčeta. Zaključak studije jeste da kod trudnica čiji je prosek obima ruke veći od 22 centimentra, ukoliko konzumiraju dodatni obrok u trudnoći, ako su imale hemoglobin veći od 110, uz adekvatan odmor u trudnoći imaju velike šanse da rode bebu prosečne težine na porođaju. (*1)

DEMETRA viber zajednica – klik da se pridružite i budete informisani!

Težina i dužina fetusa – pročitajte još:

Objavljeno: 28. maj 2015. godine, ažurirano: 22. decembar 2022. godine

Literatura:

  1. NCBI: Frequency of Normal Birth Length and Its Determinants: A Cross-Sectional Study in Newborns – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC757530 septembar 2020. godine
  2. Healthunit: Fetal Development – https://www.healthunit.com/fetal-development, oktobar 2019. godine
  3. Babycentre: Average Fetal Length and Weight Chart – https://www.babycentre.co.uk/a1004000/average-fetal-length-and-weight-chartSave

Save

Save

Midas
Izvor
ACOGBabyCenterHealthUnitNCBI

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button