fbpx
Porođaj

Vakuum na porođaju i forceps na porođaju

Vakuum i forceps

Nekada se prirodni porođaj ne privodi kraju glatko i potrebno je uprotrebiti neki od ovih instrumenata kako bi se beba uspešno donela na svet. Ovo su veoma retke situacije, uglavnom nije potrebno izvršiti porođaj vakuumom ili forcepsom.

vakuum na porođaju

Vakuum

U drugim slučajevima, lekar će možda morati da koristi ekstaktor vakuum. Ovo je uređaj u obliku šolje. Stavlja se na vrh bebine glave i blagim usisavanjem pomaže da se glava bebe provuče kroz porođajni kanal.

Vakuum pomaže da bebina glava ne bude potisnuta nazad iz porođajnog kanala tokom kontrakcija, već da što brže izađe napolje. Modrice i oticanje na bebi su česta pojava posle korišćenja vakuuma.

(Foto BruceBlaus/Wikipedia)

Forceps

Hvataljke su instrument koji liči na klešta. One se ponekad koriste ako se beba ne pomera u vaginalnom kanalu.

Ova situacija može se dogoditi iz više razloga, ali obično se javlja kada kontrakcije materice nisu dovoljno jake da izbace bebu. Hvataljke se koriste i kada beba nije dobro i potrebno je hitno izbavaditi je da bi joj se pomoglo.

Ako lekar koristi hvataljke, moguće je da će vam odmah dati lokalni anestetik, kako bi mogao da izvrši epiziotomiju i izvuče bebu. Hvataljke se postavljaju sa bočnih strana bebine glave. Rizici upotrebe forcepsa su relativno niski kada se koristi pravilno, ali mogu uključivati modrice ili oticanje na glavi bebe.

Related Articles