fbpx
PorođajTrudnoća

Vakuum na porođaju i forceps na porođaju

Potpomognut ili asistiran porođaj nekada podrazumeva da se upotrebljava vakuum na porođaju ili forceps. Kada prirodni porođaj ne ide glatko, potrebno je da se upotrebi neki od ovih instrumenata, ali se oni koriste samo kada je to izrazito neophodno i u veoma retkim situacijama. Ređi je kod žena koje su u prošlosti imale vaginalni porođaj bez pomagala.

Vakuum i forceps na porođaju

Vaš lekar ili babica bi trebalo da vam objasne zašto postoji potreba da se koristi vakuum na porođaju ili pak forceps. Potrebno je da date saglasnost za ovaj postupak i onda ćete verovatno dobiti lokalni anestetik koji umrtvljuje kožu između vagine i anusa, ukoliko već niste primili epiduralnu anesteziju. Ukoliko pak, akušer bude imao neke dileme i zabrinutost, bićete prebačeni u operacionu salu kako bi se obavio carski rez.

Prilikom vakuuma ili forcepsa na porođaju često je potrebno i uraditi epiziotomiju kako bi se vaginalni otvor povećao. Ukoliko dođe do posekotine ili poderotine, ona će biti sanirana šavovima. Ako sve bude išlo po planu, bebu će vam staviti na grudi, a moguće je i da partner preseče pupčanu vrpcu.

Vakuum na porođaju

Porođaj vakumom se odvija tako što se on pričvršćuje za bebinu glavu usisavanjem. Čaša vakuuma može biti plastična ili metalna, meka ili tvrda i pričvršćena na usisni uređaj. Tokom kontrakcije i pomoću guranja, akušer i babica nežno povlače i pomažu da se beba izvuče napolje.

Ukoliko se porođaj odvija u trudnoći manjoj od 36 nedelja, onda se obično preporučuje forceps jer je manja šansa da on ošteti još uvek meku bebinu glavu.

vakuum na porodaju i forceps na porodaju
(Foto BruceBlaus/Wikipedia)

Forceps na porođaju

Forceps ili hvataljke su instrument koji liči na klešta. One se ponekad koriste ako se beba ne pomera u vaginalnom kanalu. Ova situacija može se dogoditi iz više razloga, ali obično se javlja kada kontrakcije materice nisu dovoljno jake da izbace bebu. Hvataljke se koriste i kada beba nije dobro i potrebno je hitno izbavaditi je da bi joj se pomoglo.

Ako lekar koristi hvataljke, moguće je da će vam odmah dati lokalni anestetik, kako bi mogao da izvrši epiziotomiju i izvuče bebu. Hvataljke se postavljaju sa bočnih strana bebine glave. Rizici upotrebe forcepsa su relativno niski kada se koristi pravilno, ali mogu uključivati modrice ili oticanje na glavi bebe.

Istaživanja o komplikacijama posle upotrebe forscepsa na porođaju

Forceps na porođaju se koristi samo u izuzetnim situacijama koje su veoma retke i uglavnom da bi se spasile beba ili/i majka. Postoje izvesni rizici od upotrebe hvataljki tokom porođaja koji uključuju dugotrajne bolove i problem sa zarastanjem rane kod majke. Briga o novorođenoj bebi je dovoljno naporna sama po sebi, pa bi bilo dobro da to dočekate u što boljem zdravstvenom stanju. Iako se neke stvari ne mogu predvideti.

Studija objavljena u časopisu “Obstetrics & Gynecology” avgusta 2021. godine je razmatrala upotrebu forcepsa u Austriji, Kanadi, Norveškoj i Švedskoj. Pokazala je da dolazi do dužeg opravka porodilje koji za posledicu mogu imati loše zarastanje i hronični bol, seksualnu disfunkciju, inkontinenciju, prolaps karličnog dna i infekcije. Studija je podstakla lekare i roditelje da preispitaju da li je forceps bezbedan na porođaju.

Primarni razlog za upotrebu uključuje i iscrpljenost majke od guranja bebe, a može da se koristi i kod fetalnog distresa, ako glava fetusa nije postavljena pravilno ili ako majka ima neki medicinski problem (poput srčanog oboljenja) koji joj onemogućava guranje.

Ranije su se ove metode češće koristile, ali sada se to u Sjedinjenim Američkim Državama radi u samo 1% vaginalnih porođaja, dok su skandinavske zemlje uvele program “zaštite perineuma” i nastoje da edukuju lekare da se što ređe koristi. Ukoliko majka nije u stanju da gura plod iz medicinskog razloga, savetuje se carski rez.
Potencijalni rizici za bebu su da bude povređena i uključuju i frakture lobanje u izuzetno retkim slučajevima. Može se dogoditi i da se bebi slomi ključna kost ili povrede njeni facijalni nervi.

Objavljeno: 18. mart 2012. godine, ažuriran: 29. septembar 2022. godine

Midas

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button