fbpx
PorođajTrudnoća

Faze porođaja: prvo porođajno doba

Prvo porođajno doba se vodi kao rani porođaj i prva je faza porođaja. U ovoj fazi se ne dešava rođenje bebe.

Prvo porođajno doba: rani porođaj

Kada kontrakcije dolaze u relativno pravilnim razmacima i vaš grlić materice počinje postupno da se širi i briše, i zvanično ste na početku porođaja.

Ali ako vaš porođaj započinje naglo i krene iz perioda bez kontrakcija do prilično redovnih kontrakcije odmah, mora se pažljivo razmatrati kako bi se utvrdilo tačno kada počinje porođaj. To je zato što se kontrakcije za početak porođaja ponekad teško razlikuju od lažnih Braxton-Hicks-ovih kontrakcija koje mogu odmah da im prethode i doprinesu tzv. lažnom porođaju.

Ako niste još 37. nedelja, a primećujete kontrakcije ili druge znake porođaja, nazovite odmah lekara tako da on može da odredi da li je otpočeo prevremeni porođaj.

varenje u trudnoci

Tokom ranog porođaja vaše kontrakcije će postupno postati češće i jače. Iako iskustva tokom porođaja variraju, moglo bi početi sa kontrakcijama koje dolazi na svakih deset minuta do pola sata, a traju 30 sekundi.

Na kraju će biti na svakih pet minuta i trajaće 40 do 60 sekundi sve do kraja ranog porođaja. Neke žene imaju puno češće kontrakcije tokom ove faze, ali kontrakcije i dalje imaju tendenciju da su blage i da traju manje od jedne minute.

Ponekad početkom porođaja kontrakcije su prilično bolne, iako možda otvaraju vaš grlić puno sporije nego što želite. Ako je vaš porođaj tipičan, ipak, vaše rane kontrakcije neće zahtevati istu pažnju kao one posle.

Verovatno ćete biti u mogućnosti da razgovarate i pored njih i da petljate po kući. Možda čak osećate kako ne možete da stojite posle nekoliko minuta hoda. Ako osećate kako ste opušteni umesto toga, pripremite toplu kupku, pogledajte film ili zadremajte između kontrakcija ako možete.

Možda ćete primetiti porast u količini vaginalnog sekreta koji može biti pomešan sa krvi – tzv. sluzni čep. To je sasvim normalno, ali ako vidite više od primesa krvi, obavezno pozivanje lekara. Takođe ga pozovite ako vaš vodenjak prsne, čak i ako niste osetili kontrakcije još.

Inače, ako ste najmanje u 37. nedelji trudnoće i vaš lekar vam nije savetovao drugačije, očekuje se da presedite rani porođaj kod kuće.

Rani porođaj se završava kada je grlić materice oko 4 cm dilatiran i započinje ubrzanje porođaja.

Koliko dugo traje rani porođaj?

Kao što može biti teško reći kada tačno započinje porođaj, tako nije lako reći ni koliko dugo ova faza obično traje – ili čak, koliko dugo je trajala za određenu ženu. Dužina ranog porođaja je vrlo varijabilna i zavisi u velikoj meri od toga koliko je prepremljen vaš cerviks na početku porođaja i koliko su česte i snažne kontrakcije.

Za prvo dete, ako vaš cerviks nije već bio delimično otvoren, ova faza može da potraje oko šest do 12 sati, iako može da bude duža ili znatno kraća. Ako je vaš cerviks je već vrlo zreo ili ovo nije vaša prva beba, verovatno je da će ići puno brže.

Korisni saveti za fazu rani porođaj

Nemojte postati rob svoje štoperice – stresno je i iscrpljujuće da merite svaku kontrakciju tokom dugih sati porođaja, a nije ni potrebno. Umesto toga, možda želite da ih merite povremeno da biste dobili osećaj o tome što se događa. U većini slučajeva, vaša kontrakcije će vam reći kada je vreme da ih ozbiljnije shvatite.

U međuvremenu, važno je da učiniti sve da se pošteno odmarite, budući da ćete možda imati dug dan (ili noć) ispred vas. Ako ste umorni, pokušajte da dremate između kontrakcija.

Pijte dovoljno tečnosti, tako da ostanete dobro hidrirani. I ne zaboravite na često mokrenje, čak i ako ne osećate potrebu. Puna bešika može da oteža kontrakcije, a prazna ostavlja više prostora za spuštanje bebe.

krvarenje u trudnoci

Prvo porođajno doba: aktivne porođajne snage

Aktivne porođajne snage su period kada se stvari zaista ubrzavaju. Kontrakcije postaju češće, duže i jače. Grlić materice počinje da se širi brže, ide od oko 4 do 10 centimetara. (Poslednji deo aktivnih porođajnih snaga, kada se grlić materice dilatira na 8 do 10 centimetara, se zove faza mešanja, koja je opisana posebno u sledećem odeljku.)

Pred kraj aktivnog porođaja beba može da se spušta, iako je možda započela spuštanje ranije. ne kada se ne spušta sve dok ne krene sledeća faza.

Kao opšte pravilo, nakon što ste imali redovne, bolne kontrakcije (svaka u trajanju oko 60 sekundi), svakih pet minuta tokom sat vremena, vreme je za poziv lekaru i odlazak u bolnicu ili porodilište.

U većini slučajeva, kontrakcije postaju češće i na kraju se događaju na svake dve i po do tri minute, iako ih neke žene nikad nemaju češće od svakih pet minuta, čak i tokom faze mešanja.

Koliko dugo traju aktivne porođajne snage?

U proseku, četiri do osam sati potrebno je ženi kojoj je to prvo dete da se otvori od 4 cm do pune dilatacije. Pod uslovom da joj nije dat oksitocin ili nema epiduralnu. Oksitocin ubrzava aktivnu fazu, a epidural imaju tendenciju da produži trajanje.

Ako ste već imali vaginalni porođaj, aktivne porođajne snage će verovatno ići puno brže.

Korisni saveti

Mnoge metode za smanjenje bola i tehnike opuštanja se koriste u prirodnom porođaju – kao što su vežbe disanja i vizualizacija – mogu da vam pomognu tokom porođaja, bilo da ste planirali da primate lekove ili ne.

Ako ste već odlučili da želite lekove protiv bolova sada je vreme da razgovarate sa svojim lekarom o dobijanju epiduralne anestezije ili sistemskih lekova.

Faza mešanja

Poslednji deo aktivnih porođajnih snaga – kada se cerviks proširuje od 8 do punih 10 centimetara – naziva se prelazno razdoblje, jer označava prelaz na drugo porođajno doba.

To je najintenzivnije deo porođaja. Kontrakcije su obično vrlo jake, dolaze na svake dve i po do tri minute i traju minut ili više, a vi možete početi da se tresete i da osećate drhtavicu.

U to vreme cerviks je potpuno raširen i beba se spušta u karlicu. Tada možete da počnete da osećate rektalni pritisak, kao da morate da izvršite veliku nuždu.

Često se javlja puno krvavog iscetka. Možete da osećate mučninu ili povraćati.

Neke bebe se spuštaju ranije i mama oseća potrebu za guranjem pre nego što je u potpunosti otvorena. Kod drugih se bebe spuštaju značajno tek kasnije, pa mama može da dođe do pune dilatacije, bez osećaja rektalnog pritiska. To je različito za svaku ženu i svaki porođaj.

Ako ste imali epiduralnu anesteziju, pritisak koji ćete osetiti će zavisiti od vrste i količine lekova koje ste dobili i koliko je nisko beba u karlici.

Koliko dugo traje faza mešanja?

Može trajati od nekoliko minuta do nekoliko sati. Veća je verovatno da će brzo proći ako ste već imali vaginalni porođaj.

Korisni saveti

Ako se porađate bez epiduralne, ovo je trenutak kada može da počnete da gubite veru u svoju sposobnost da trpite bol, tako da će vam biti potrebno puno dodatnog ohrabrenja i podrške.

Ponekad promena položaja pruža neko olakšanje – na primer, ako osećate puno pritisak u donjem delu leđa, prebacivanje na bok može da smanji nemir.

prvo porođajno doba
Prvo porođajno doba

Može da bude korisno da se usredite na činjenicu da one teške kontrakcije pomažu bebi da doputuje na svet. Pokušajte da vizualizujete njeno kretanje prema dole sa svakom kontrakcijom.

Dobra vest je da, ako ste napredovali ovako daleko, bez lekova, obično možete lako da prođete kroz ovaj deo – jedna po jedna kontrakcija – sa stalnim podsećanjem da radite odličan posao i da je kraj blizu.Save

Objavljen: 12. decembar 2023. godine, ažuriran: 20. mart 2023. godine

Midas

Milena Kostić

Milena Kostić iliti na internet nebu znana kao Mama iz magareće klupe je kourednica portala Demetra, preduzetnica, mama petoro dece. Veruje da ako dopremo do jednog pojedinca, možemo da menjamo sve(t).

Related Articles

Back to top button