fbpx
Porođaj

Izbegnite epiziotomiju na porođaju

Epiziotomija

Epiziotomija, postupak u kom se tokom porođaja zaseče deo kože na ulazu vagine, kako ona ne bi sama popucala, veoma je čest.

Čak, u nekim bolnicama epiziotomija se obavlja kod svih trudnica koje se porađaju vaginalno, bez obzira na tok porođaja. No, glavni razlog za epiziotomiju je položaj u kom se žena porađa (ležanje na leđima stvara najveći pritisak na međicu), kao i krupnija beba, rigidni mišići karličnog dna i neelastična koža.

U nekim slučajevima epiziotomija može da se izbegne upornom masažom koju sprovodi babica tokom gotovo čitavog porođaja. Međutim, i trudnica često može sama sebi da pomogne. Masaža međice (perineum, međica između vagine i analnog otvora) pokazala se kao efikasan način kod mnogih trudnica da se omekša ova oblast i izbegne epiziotomija na porođaju. Masaža je naročito efikasna kod prvorotki i žena u dvadesetim godinama. Masažom se ovaj deo tegli i priprema za porođaj.

Najbolje je početi sa masažom oko 34 nedelje trudnoće, ali ako ste zakasnili, to ne treba da vas obeshrabri. Masažu možete sprovoditi jednom dnevno.

Kako masirati međicu

  • Najpre nađite mirno mesto na kom vas niko neće ometati.
  • Uzmite ogledalo i pronađite međicu. To je čvrsti deo koji možete napipati između vagine i rektuma.
  • Napravite toplu oblogu ili se polivajte mlakom vodom tokom 10 minuta kako biste omekšali kožu i opustili mišić.
  • Nanesite na oba palca malo maslinovog ulja ili ulja obogaćenog vitaminom E.
  • Palčeve postavite oko 2 centimetra unutar vagine i lagano pritiskajte perineum i povlačite ga na stranu.
  • Nemojte biti grubi jer tokom masaže možete da osetite zatezanje ili lagano peckanje ali nikako bol. U tom slučaju odmah prestanite sa masažom.
  • Tretiranje međice trebalo bi da traje svega 2-3 minuta, ali ako ste već imali epiziotomiju, moguće je da će vam biti potrebno više vremena.
  • Važno je da pazite da sredstvo sa kojim masirate međicu ne dođe u dodir sa urinarnim otvorom jer može izazvati infekciju.
  • Takođe, ukoliko imate herpes ili nekakav problem sa kožom, posavetujte se sa svojim lekarom da li smete da radite masažu međice jer se u nekim slučajevima kožno oboljenje može proširiti.

Pročitajte još:

Midas

Related Articles

Back to top button