fbpx
Porođaj

Faze porođaja: kako se odvija porođaj

Koje faze ću proći tokom porođaja?

Proces porođaja i rođenja je podeljen u tri faze. Pročitajte u posebnim tekstovima o svakoj od njih:

Prvo porođajno doba počinje sa početkom trudova (porođajnih bolova) koji uzrokuju progresivne promene u grliću vaše materice, a završava se kada je cerviks potpuno dilatiran. Ova faza je podeljena u dve faze: rana (ili latentna) i aktivne porođajne snage (trudovi i naponi).

Tokom ranog porođaja, cerviks se postupno briše (stanjuje se) i proširuje se (otvara). To je faza koja najduže traje.

Tokom aktivnih porođajnih snaga, grlić počinje da se rasteže brže i kontrakcije su češće, jače i učestalije. Često se poslednji deo aktivnih porođajnih snaga definiše kao “faza mešanja kontrakcija i napona”.

Drugo porođajno doba porođaja započinje nakon što ste u potpunosti proširenog grlića i završava se rođenjem vaše bebe. To se ponekad naziva „faza guranja“.

Treće i završno porođajno doba započinje odmah nakon rođenja beba, a završava se sa odvajanjem i naknadnim rođenjem placente (posteljice).

Svaka trudnoća je različita, a i velike su razlike u dužini porođaja. Za prvorotke koji su najmanje 37 nedelja trudne, porođaj često traje između deset i 20 sati. Za neke žene to traje puno duže, dok za druge se sve završi mnogo ranije. Porođaj uopšteno napreduje brže kod žena koje su se već porađale vaginalno, pa je prosek za trajanje drugog porođaja oko 6 sati.

Pročitajte još:

Save

Save

Save

Milena Kostić

Milena Kostić iliti na internet nebu znana kao Mama iz magareće klupe je kourednica portala Demetra, preduzetnica, mama petoro dece. Veruje da ako dopremo do jednog pojedinca, možemo da menjamo sve(t).

Related Articles

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker