fbpx
Porođaj

Faze porođaja: drugo porođajno doba

Drugo porođajno doba: napinjanje

Nakon što je grlić potpuno proširen, drugo porođajno doba počinje: konačni silazak i rođenje vaše bebe. Na početku druge faze, kontrakcije mogu biti malo ređe, dajući vam priliku za preko potreban odmor između njih.

Mnoge žene smatraju da su kontrakcije u drugoj fazi lakše za praćenje nego kontrakcije u aktivnom porođaju, jer imaju neki drugi ritam. Drugima se ne sviđa osećaj guranja.

Ako je vaša beba jako nisko u karlici, možda ćete osetiti potrebu da se prisilno napinjete prerano u drugoj fazi (a ponekad čak i pre). Ali, ako je beba još uvek relativno visoko verovatno nećete imati taj osećaj odmah.

Kako se vaša materica kontrahuje to stvara pritisak na vaše dete, pa se ono kreće prema dole prema vagini. Dakle, ako sve ide dobro, neka vaša materica radi sve dok ne osetite potrebu za napinjanjem.

U mnogim bolnicama, međutim, još uvek je rutinska praksa da babica podstiče ženu na guranje sa svakom kontrakcijom u nastojanju da se ubrza spuštanje bebe.

Ako imate epiduralnu anesteziju, gubitak osećaja može da smanji potrebu za napinjanjem, tako da ne možete da osetiti da spuštate bebu. Strpljenje često čini čuda. U nekim slučajevima, ipak, na kraju ćete morati da dobijete eksplicitno uputstva kako bi vam pomogli da gurate sa učinkom.

Vaša beba se spušta

Silazak može da bude brzo ili, pogotovo ako je ovo vaše prvo dete, postupno.

Sa svakom kontrakcijom snaga materice – u kombinaciji sa snagom vaših trbušnih mišića, ako ste aktivni – deluje pritiskajući dete da nastavi da se kreće prema dole kroz porođajni kanal. Često će to izgledati kao “dva koraka napred, jedan korak unazad” vrsta progresije.

Probajte različite pozicije za guranje dok ne pronađete onu u kojoj se osećate bolje.

Prvi pogled na bebu

Nakon nekog vremena, vaše perineum (tkivo između vagine i rektuma) će početi da otiče sa svakim pritiskom, mnogo pre nego što teme bebe postane vidljivo – vrlo uzbudljiv trenutak i znak da je kraj na vidiku.

Sada potreba za napinjanjem postaje još uverljivija. Sa svakom kontrakcijom sve više i više bebine glave postaje vidljivo.Pritisak glave na perineum se oseća vrlo intenzivno i možete da primetite snažan osećaj pečenja kako tkivo počinje da se rasteže.

U nekom trenutku, babica može od vas da traži da gurate nežnije ili da prestanete skroz tako da bebina glava ima priliku da postupno izađe kroz vaginalni otvor. Spori, kontrolisan porođaj može pomoći da sačuvate svoju međicu od cepanja. Potreba za guranjem može da bude toliko jaka da vam biti potrebna posebna tehnika disanja da bi to prevladali.

Kako glava izlazi?

Bebina glava i dalje ide unapred sa svakim pritiskom i konačno se nazire “kruna” – vreme kada je najširi deo glave vidljiv. Uzbuđenje u sobi će rasti kako bebino lice počinje da se pojavljuje: čelo, nos, usta i, konačno, brada.

Nakon što je bebina glavu izlašla vaš lekar ili babica će joj očistiti usta i nos i odmotati pupčanu vrpcu. (Ne trebate da brinete. Ako je vrpca oko vrata, lekar ili babica će je skliznuti iznad njene glave, ili ako je potrebno, prihvatiti i izrezati je.)

Bebina glava zatim skreće na stranu kako se njena ramena rotiraju unutar karlice nameštajući se u poziciju za izlazak. Sa sledećom kontrakcijom napregnićete se i gurnuti kako bi se pojavila ramena, jedno po jedno, nakon čega sledi ostatak tela.

Poslednji potez!  drugo porođajno doba

Kada beba izađe, treba da joj bude toplo te će je osušiti peškirom. Vaš lekar ili babica mogu brzo da joj očiste usta i nos opet ako ima puno sluzi.

Ako nema komplikacija, staviće je na naš goli trbuh tako da je možete dotaknuti, poljubiti. Dodir vaše i bebine kože će čuvati dete.

Vaša babica će kleštima priklještiti pupčanu vrpcu na dva mesta, a zatim preseći između dve stezaljke.

Možda ćete osećati širok raspon emocija: euforija, strahopoštovanje, ponos, neverica, uzbuđenje… i, naravno, intenzivno olakšanje jer je sve gotovo. Iscrpljeni kao što možete da budete, takođe ćete verovatno osetiti prasak energije.

Koliko dugo traje drugo porođajno doba?

Cela druga faza može da traje od nekoliko minuta do nekoliko sati. Bez epiduralne anestezije, prosečno trajanje je blizu sat do sat i 20 minuta, ako ste imali prethodno vaginalni porođaj. Ako imate epiduralnu anesteziju, druga faza obično traje duže.

Pročitajte još:

Save

Save

Save

Milena Kostić

Milena Kostić iliti na internet nebu znana kao Mama iz magareće klupe je kourednica portala Demetra, preduzetnica, mama petoro dece. Veruje da ako dopremo do jednog pojedinca, možemo da menjamo sve(t).

Related Articles

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker