fbpx
Porođaj

Prirodna indukcija porođaja

Na koje načine se može pokrenuti porođaj

Kada dočekate trudni očekivani termin porođaja, obično vam je dosta trudnoće, toga da budete veliki i jedva čekate da se upoznate sa svojom bebom. Nekada nema naznaka da će porođaj ubrzo početi.

Postoji veliki broj prirodnih ”induktora porođaja” koji će stimulisati prave kontrakcije i započeti porođaj. Neke žene se kunu u ove metode, dok se druge jednostavno zabavljaju pokušavajući.

Na koje sve načine možete probati da ubrzate porođaj:

Intimnost

Ovo je daleko najpopularnija metoda.

Možda mislite na sve drugo osim na seksualne odnose u ovom trenutku trudnoće, posebno obzirom na umor i vašu ”veličinu”. Međutim, sperma sadrži prostaglandin, koji može da stimuliše kontrakcije i početak porođaja. Zbog toga će mnoge žene biti spremne da probaju.

Može se dogoditi da ste i vi i partner više nego spremni, obzirom da vas posle porođaja čeka pauza u intimiziranju duga najmanje šest nedelja. Svakako ne možete napraviti štetu. Ako ništa drugo, pomoći ćete u sazrevanju grlića materica.

Orgazam, takođe, može izazvati kontrakcije.

Kretanje

Šetnja je odlična vežba. Može pomoći da stimulišete porođaj posebno ako imate kontrakcije koje još nisu redovne. Hodanje može pomoći da se beba spusti niže u karlicu. Većini žena hodanje pomaže i tokom pravih kontrakcija na početku porođaja.

Penjanje uz stepenice takođe može pomoći da se što brže otvara grlić materice i izazovu kontrakcije.

Začinjena hrana

Neki ljudi veruju da začinjena hrana i namirnice koje sadrže kinin i beli luk pomažu da porođaj počne. Iako ne postoji naučno objašnjenje, nema ništa loše u tome da pokušate.

Stimulacija bradavica

Ova metoda može biti veoma moćan način da započne porođaj. Stimulacija bradavica podstiče organizam da oslobodi oksitocin, koji može izazvati kontrakcije. Ona može dovesti do veoma dugih i jakih kontrakcija. Zato je bitno da ne preterujete sa ovom metodom. Generalno, bitno je prekinuti stimulaciju bradavica tokom kontrakcija da ne biste izazvali hiperstimulaciju sa jakim kontrakcijama koje mogu usporiti srčane otkucaje vaše bebe.

Ricinus

Ovu metodu ne bi trebalo da pokušavate da primenite ukoliko niste razgovarali sa svojim lekarom prvo. Ricinusovo ulje može izazvati grčeve u debelom crevu i crevima koja okružuju matericu. A može izazvati i jaku dijareju. Osim toga, ricinusovo ulje ima ružan miris i ukus. Ako razmišljate o tome, prvo razgovarajte sa svojim lekarom da vam preporuči adekvatnu dozu ili neku drugu metodu.

Bušenje vodenjaka

U nekim slučajevima, obično kada se već nalazite u porodilištu, vaš lekar može probušiti vodenjak. Često ovaj metod ubrzava porođaj. Tokom vaginalnog pregleda, lekar će postaviti prst kroz glić materice i probušiti opnu. Pražnjenje plodove vode može osloboditi prostaglandin i značajno ubrzati javljanje kontrakcija.

Prirodna indukcija će imati efekta ako je vaš grlić materice sazreo i spreman. Nikada ne bi trebalo da podstičete porođaj ukoliko niste još u 40. nedelji trudnoće kako bi se obezbedilo da se vaša beba dobro razvije.

Save

Save

Related Articles