fbpx
Porođaj

Kortikosteroidi u prevremenom porođaju

Ako vam preti prevremeni porođaj, a trudni ste između 24 i 34 nedelja, verovatno će vam biti data jedna serija kortikosteroida. To je vrsta steroida koja prolazi u posteljicu, do bebe, bolje od drugih. Steroidi će pomoći da se ubrza razvoj pluća bebe i nekih drugih organa, što uveliko povećava njene šanse za preživljavanje.

{loadmodule mod_banners,Banner google u članku}

Stručnjaci su proučavali učinke ubrizgavanja kortikosteroida trudnicama, kada su bili u pretnji od prevremenog porođaja i utvrdili da je značajno smanjen rizik od smrti deteta. Deca čije su mame dobile ovaj tretman, takođe će mnogo ređe patiti od respiratornog distres sindroma i krvarenja u mozgu.

Tretman kortikosteroidima, takođe se pokazalo, smanjuje rizik za nedonošče od opasne bolesti creva, nekrotizirajućeg enterokolitisa. I druge studije koje su usledile sa decom do 12. godine su otkrile da nema štetnih učinaka na razvoj neuroloških funkcija.

Kortikosteroidi su korisni za prevremeno rođene bebe, ali još jedna doza steroida može da ima neke kratkoročne negativne učinke na vas. Iako se to ne događa često, kortikosteroidi mogu da poviše nivo šećera u krvi na nivoe koji zahtevaju da primate insulin neko vreme, čak i ako nemate dijabetes. Ako imate dijabetes ili gestacijski dijabetes, to što ste dobili kortikosteroide može zahtevati da povećate doza insulina.

Drugi neuobičajen učinak kortikosteroida nastaje kada su oni u kombinaciji sa drugim lekovima (konkretno, tokoliticima) da se zaustavi prevremeni porođaj. U ovoj kombinaciji, oni mogu da povećaju rizik od razvoja plućnog edema, stanja u kojem se nakuplja tečnost u plućima. Ako uzimate i tokolitike i kortikosteroide zajedno, moraćete da budete posebno pažljivi, iako je opasnost od plućnog edema prilično niska.

Kortikosteroidi su sigurni za mame dugoročno gledano, a uz nekoliko izuzetaka, smatra se da će prednosti prevagnuti eventualne probleme.

{loadmodule mod_banners,Banner google u članku}

Save

Save

Save

Related Articles