fbpx
Porođaj

Za uplašene trudnice – carski rez

Carski rez zbog straha od porođaja

Ženama u Velikoj Britaniji koje imaju strah od porođaja, kao standardnu medicinsku uslugu biće ponuđen carski rez, bez obzira što naizgled ne postoji medicinska opravdanost.

Do sada se u ovoj zemlji carski rez obavljao samo u slučajevima kada trudnica nosi blizance ili trojke, ili ima zdravstveni problem poput visokog pritiska ili povišenog šećera, eli, eventualno, ako se beba do termina porođaja nije okrenula pa prednjači nogama, umesto glavom, kao i zbog komplikacija u toku porođaja.

Nacionalni institut za zdravlje Velike Britanije sada je ipak u grupu žena kojima je carski rez omogućen uveo i trudice koje doživljavaju anksioznost odnosno strah od porođaja. Oni smatraju da je tokofobija – strah od porođaja koji pogađa jednu od 10 trudnica – sasvim opravdan. On se često javlja kod žena koje su već doživele teške i traumatične porođaje, ali ponekad čak i nemaju očigledan uzrok.
Poslednji podaci kažu da se u ovoj zemlji carskim rezom porodi oko 24 odsto žena. Pre 20 godina, tokom devedesetih, čak duplo manje njih, 12 odsto, porađalo se carskim rezom.

Save

Save

Related Articles