fbpx
Porođaj

Imućnije žene pre biraju carski rez?

Bogatije žene imaju veću verovatnoću da odaberu da rode svoju decu carskim rezom nego siromašnije žene, što je promena u odnosu na prošlost kada je to bio obrnut slučaj, otkrila je nova škotska studija.

Carski rez se često preporučuje kada se žene suočene sa teškim porođajem ili komplikacija zbog dijabetesa ili preeklampsije. Ali, operacija je povezana sa većim rizicima i dodatnim troškovima.

U Sjedinjenim Američkim Državama, rađanje carskim rezom je doseglo rekord u 2008. godini, čineći gotovo trećinu porođaja, pokazala su prethodna istraživanja.

Autori nove studije posmatrali su rođene u Škotskoj tokom tri vremenska razdoblja: 1980 – 1981, zatim 1990-1991. i od 1999 – 2000. godine. Njihovi nalazi su objavljeni u časopisu BMC Health.

“Pre trideset godina, za majke koje su imale carski rez bilo je verovatnije da će doći iz ruralnih područja i / ili iz niže socijalne sredine. Tako je bilo i za izabrane i hitne sekcije,” rekla je u saopštenju ko-autor studije Rut Dandas, istraživač za „The Medical Research Council/Chief Scientist Office, Social and Public Health Sciences Unit“.

“Deset godina kasnije, stope su se promenile, tako da, iako je za žene sa nižim socijalnim poreklom bilo verovatnije da će imati hitne carske rezove, nije bilo razlike između njih i žena iz viših društvenih sredina u stopama za izabrane operacije”, Dandas dodaje. “Do 1999-2000, cene su jednake za hitnan carski rez, ali deca rođena u izabranim operacijama carskog reza češće pripadaju majkama iz viših društvenih klasa.”

Komentarišući rezultate studije, dr Andrej Rebarber, klinički profesor u Školi medicine Njujorškog univerziteta, kaže da nivo obrazovanja – koji je povezan sa prihodima – igra veliku ulogu u odluci žena na carski rez u Sjedinjenim Američkim Državama.

“Mediji pripisuju izabrani carski rez kao kombinaciju medicinskih pitanja, pravnih pitanja i želje pacijenta”, rekao je Rebarber. “Međutim, čini se sve više da želje pacijenta postaju vodeći faktor u ukupnoj stopi carskog reza.”

Rebarber sugeriše da postoji potreba za boljim obrazovanjem lekara i pacijenata o rizicima i prednostima različitih pristupa porođaja.Save

Save

Save

Related Articles