fbpx
Porođaj

Tata na porođaju – kako možete da pomognete

Tata na porođaju – kako možete da pomognete

Mnoga porodilišta u Srbiji dozvoljavaju da otac prisustvuje rađanju bebe, međutim, lekari navode da to nije previše česta ni popularna praksa.

Većina trudnica smatra da bi im prisustvo supruga samo smetalo, nekima je neprijatno, plaše se kako će izgledati i kako će se ponašati, neke kažu kako je porođaj “ženski posao” i slično. Mnogi očevi takođe ne žele da prisustvuju rođenju deteta – plaše se krvi, panike, ne žele da gledaju partnerku kako se muči, plaše se da ne padnu u nesvest… Neki lekari čak tvrde da se žene samo više uznemire zbog prisustva partnera i da zbog toga porođaj često krene lošim tokom i završi se carskim rezom. Drugi dodaju da se muškarci strašno uznemire kad vide krv, plodovu vodu i druge telesne tečnosti svoje partnerke, kao i kad shvate koliko porođaj boli.

Sve u svemu, dosta je subjektivnih razloga zašto ne treba prisustvovati porođaju. No, s druge strane, veliki je broj lekara koji tvrde sasvim suprotno – da muškarac pripremljen za ono što ga čeka u porođajnoj sali, može da bude sjajan oslonac i pomoć partnerki da se opusti i porodi bez previše muke i bolova. Zagovornici porođaja u dvoje navode da je rođenje deteta izuzetno intiman i emotivan doživljaj i da je normalno i ispravno da ga partneri podele.

Uslovi da partner prisustvuje porođaju

U našim bolnicama obično se traži da otac koji želi da prisustvuje porođaju mora da ispuni nekoliko uslova: mora proći Školu roditeljstva i psihofizičke pripreme, mora da ima čist bris grla i nosa, a mesec dana pre porođaja mora da se prijavi u porodilištu i o prisustvu na porođaju dogovori sa nadležnima.

Kada kontrakcije krenu i trudnica stigne u porodilište, ona i partner se privremeno razilaze: dok nju pripremaju za porođaj, muškarac se presvlači. Onda sledi najvažniji deo jer je zadatak muškarca da pomogne partnerki da se što brže i lakše porodi. On treba unapred da se u pozna sa načinima kako to može da uradi, kada da je čvrsto drži za ruku, kako da je masira i kako da je bodri. Evo konkretnih saveta kako da tata zaista učestvuje na porođaju i da bude od koristi:

Merite joj kontrakcije

Uzmite papir, olovku i štopericu ili sat i merite na koliko se dešavaju kontrakcije. Kada se period između dve kontrakcije svede na pet minuta, vreme je da pozovete lekara.

Smirujte je

Porođaj može dugo da traje i da bude buran događaj. Zato je važno da žena bude što smirenija, a vi u tome možete da joj pomogne: dišite duboko zajedno, pomozite joj da se koncentriše na opuštanje vilice ili pesnica ukoliko su zgrčene. Izmasirajte joj leđa, ramena i stopala. Bodrite je. Pokušajte da joj što više skrećete pažnju sa kontrakcija i bolova – upalite televizor, prošetajte sa njom, brišite joj lice ili leđa hladnom oblogom ako joj to prija, predložite joj da promeni položaj ako joj je neudobno, razgovarajte, šalite se.

Pitajte je šta joj treba

Svaka žena je različita i svaki porođaj je drugačiji. Često u toj situaciji ne možete da predvidite šta treba da radite ili kažete. Zato pitajte partnerku u trenucima između kontrakcija. Možda možete da joj olakšate najteže trenutke.

Ohrabrujte je

Nemojte da potcenjujete bol i napor koji partnerka oseća tokom porođaja. Razumite je i stalno je podsećajte da je sa svakom kontrakcijom sve bliža porođaju. Recite joj da je volite, da ste ponosni na nju i da joj ide dobro.

Pričajte sa lekarima

Razgovarajte sa osobljem porodilišta o toku porođaja i prenesite te informacije partnerki. Ukoliko ona to želi, zatražite epiduralnu anesteziju ili druga sredstva za umanjenje bolova.

Imajte razumevanja

Moguće je da vaša partnerka neće biti prijatna prema vama, da neće odgovarati na vaša pitanja ili shvatati vaše šale. Ovo je težak trenutak za nju, i zato imajte razumevanja. Potrudite se da shvatite kako joj najbolje možete pomoći.

Pazite na sebe

Ako se porođaj oduži, verovatno će vam biti potrebno neko osveženje. Nemojte jesti i piti pred partnerkom – i ona je verovato i gladna i žedna. Nemojte se predugo zadržavati van porođajne sale – možete da propustite najvažniji trenutak.

Ako vam pozli, počne da vas hvata nesvestica ili mučnina, sedite i pozovite nekog od medicinskog osoblja. U nekim situacijama bolje je čak da ostanete van porođajne sale.

Presecite pupčanu vrpcu

Mnoge tate ponosne su jer su presekli pupčanu vrpcu na rođenju svog deteta, a drugima ta ideja uopšte nije prijatna. Ukoliko želite da je presečete, nemojte paničiti kada dođe do tog momenta – bolničko osoblje će vas uputiti kako to da uradite.

Pročitajte još:

Bez straha do bezbolnog porođaja

Panika i pravilno disanje na porođaju

Faze porođaja

Saveti za lakši porođaj

Praćenje otkucaja bebinog srca na porođaju

Tehnike disanja na porođaju

Prirodna stimulacija porođaja

Save

Midas

Related Articles

Back to top button