fbpx
Kalendar trudnoće

9. nedelja trudnoće – kalendar trudnoće

Stigli ste i do trećeg meseca trudnoće, a 9. nedelja trudnoće je vreme kada su jutarnje mučnine na vrhuncu. Beba sve ima ljudski oblik, iz dana u dan raste i uveliko se pomera u stomaku, ali vi to još uvek ne možete da osetite. Vaš embrion je veličine oraha i razvio je svoje oči, uši, noge i ruke. Njegov mozak i nervni sistem se i dalje razvijaju i formiraju. Vaše telo se takođe menja kako bi se prilagodilo trudnoći. Možete osećati nelagodnost kao što su povraćanje, umor i promene u apetitu.

[lamoud_Pregnancy_Calculator]

Treći mesec – 9. nedelja trudnoće

3. mesec trudnoće – 9. nedelja trudnoće – Buduća mama

Deveta nedelja trudnoće donosi i blagu pojavu trudničkog stomaka. Ovo je veoma uzbudljiv period i mnoge žene željno iščekuju trenutak kada će moći da pokazuju stomak i osećaju pokrete svoje bebe. 

Istovremeno je i zahtevan period jer mučnine i umor dostižu vrhunac, a javljaju se i gorušica, učestalo mokrenje, svrab u grudima i česte promene raspoloženja. Promene raspoloženja su najizraženije između 6. i 10. nedelje trudnoće, vraćajući se u trećem tromesečju, dok se pripremate za porođaj. 

9. nedelja trudnoćeKako ćete se osećati? 9. nedelja trudnoće iskustva

Tokom ove nedelje je moguće da će početi da se javljaju nagle promene raspoloženja i uznemirenost. Istovremeno se može dogoditi da osećate ushićenje zajedno sa strepnjom. Desiće se i da plačete na male stvari, na primer, dok gledate reklamu na televiziji. Sve te emocije su potpuno normalne i rezultat su hormonskog delovanja u vašem organizmu. Povećan nivo progesterona u telu može dovesti do umora, što će dodatno negativno uticati na vaše raspoloženje.

Pročitajte više o hormonima trudnoće!

Neprijatni simptomi koji se mogu javiti ove nedelje su nadimanje i gasovi. Često se može dogoditi da žene imaju problem sa podrigivanjem koji im je teško da kontrolišu čak i kada su u društvu. Opustite se i znajte da je to normalno i jednostavan pokazatelj povećanog nivoa hormona, posebno progesterona u vašem telu.

Svrab grudi je još jedan od problema koji se spominju kada je deveta nedelja trudnoće u pitanju. Prethodnih nedelja, trudnice su više spominjale bol i osetljivost, a svrab je posledica istezanja kože usled rasta grudi. Svrab kože je češći kako trudnoća bude odmicala. 

Pratimo bebin razvoj u trećem mesecu trudnoće – 9. nedelja trudnoćeultrazvuk 9. nedelja trudnoce

Većina delova tela vaše bebe je do sada na mestu, kao što su: glava, ruke, noge i torzo. Kada biste mogli da zavirite i pogledate bebu izbliza, videli biste da sada liči na minijaturno ljudsko biće sa veoma velikom glavom u odnosu na trup. Beba sada ima ušne školjke, a i vrh nosa se vidi iz profila. Udovi i organi bebe će se formirati u narednih nekoliko nedelja. Sada izgledaju kao mala vesla. Do sada bi trebalo da je nestao nastavak kičme vaše bebe, koji je izgledao kao majušni rep.

Srce bebe je podeljeno u četiri odvojene komore. Formiraju se pankreas, jetra i žučni kanali. Sada beba slobodno pliva, lepo joj je, toplo i prijatno, samo vi to još uvek ne možete da osetite. Organi i mišići bebe koji su do sada formirani funkcionišu samo stalno. Beba se sada kreće i migolji, ali vi to još uvek ne možete da osetite. Teško je poverovati da tako malo biće već može da funkcioniše tako složeno!

Blizanačka trudnoća – deveta nedelja trudnoće

Vaše bebe se razvijaju iz dana u dan, na isti način kao i bebe koje nisu blizanci. Vi veoma verovatno sada imate problem sa mučninama jer je beta HCG sada na vrhuncu. Pokušajte sa čajem od đumbira i jedite manje količine hrane, više puta dnevno. 

Razmislite o kupovini jastuka za trudnoću. Pomoći će vam da bolje spavate i lakše se namestite. Svim trudnicama je ovaj jastuk od pomoći, ali prilikom blizanačke trudnoće i zbog veličine stomaka, vama će posebno značiti. 

Malo je verovatno da ćete biti vidljivo trudni u 9. nedelji jer ima malo, ako ih uopšte ima, vidljivih promena na telu. Neki fizički simptomi već mogu biti prisutni: 

 • gorušica i loše varenje, 
 • mučnina i povraćanje,
 • dobijanje na težini ili gubitak težine zbog povraćanja, 
 • nadimanje, gasovi i zatvor,
 • averzija prema hrani ili izrazita želja za nekom hranom
 • višak pljuvačke,
 • umor,
 • učestalo morkenje,
 • promene na grudima i osetljivost dojki 
veličina bebe - 9. nedelja trudnoće

Deveta nedelja trudnoće – telo mame i bebe

Promene na telu – 9. nedelja trudnoće 

Vaša materica nastavlja sa rastom i sada je bliža veličini manje dinje nego grejpfruta. Možete primetiti da ste od ove nedelje više naduveni i letargični nego ranije. Povećanje težine koje sada osetite, pre će biti vezano za zadržavanje tečnosti i usporavanje metabolizma, nego stvarnog povećanja telesne težine.

Primećivaćete te promene sve više iz nedelje u nedelju. Izbegnite merenje svaki dan, jer težina u toku samo jednog dana može varirati čak od 0,5 – 2 kilograma. Pravilno merenje telesne težine je jednom nedeljno, odmah nakon što ustanete ujutru i ispraznite bešiku. Na taj način ćete obezbediti najdoslednije praćenje težine i moći da izbegnete prekomerno gojenje tokom trudnoće.

Najviše težine ćete izgubiti na porođaju i tri meseca nakon toga.

Beba – 9. nedelja trudnoće

Ove nedelje beba je duga između 2 i 2,5 cm i teška svega 2 grama. Veličine je velikog zrna grožđa ili trešnje. Uskoro će početi ubrzano da dobija na težini.

Kako izgleda beba u devetoj nedelji trudnoće?
 • Formiraju se jetra, slezina i žučna kesa, a creva nastavljaju da ulaze u telo iz pupčane vrpce.
 • Ruke i noge su formirane, ruke su savijene u laktovima, a prsti imaju izrazit izgled. 
 • Glava je ispravljena i zaobljena, a lice počinje da se formira. 
 • Oči ostaju zavorene, a mrežnjača je u potpunosti pigmentirana. 
 • Potpuno su razvijene spoljne uši.
 • Površina jezika ima pupoljke ukusa, a kosti nepca počinju da se spajaju. 
Tabela težine i dužine fetusa po nedeljama

Saveti – deveta nedelja trudnoće

Da li ste obratili pažnju kada ste poslednji put prali zube, da li se pojavljuje krv? Da li su vam desni crveni i otečeni? Ako ste potvrdno odgovorili na neka od ovih pitanja imate 18% šanse da se porodite pre termina. Nekoliko studija je pokazalo da majke koje su sklone paradentozi imaju povećan rizik od ranijeg porođaja ili rođenja deteta sa manjom telesnom težinom. Istraživanje je pokazalo i da redovne posete zubaru i redovno održavanje zuba mogu značajno smanjiti rizik od prevremenog porođaja.

Sve što je loše za vaša usta, loše je i za vaše telo. Infekcije u ustima se mogu raširiti po celom telu. Infekcije povezane sa bolesnim desnima mogu da proizvedu parodontalne toksine kroz placentu i dovesti do prevremenog porođaja. Dobra vest je da poseta zubaru i redovna nega zuba mogu da smanje rizik. Redovno koristite i konac za zube.

Partneri u 9. nedelji trudnoće

Mnogi partneri se plaše da imaju seksualne odnose u trudnoći zbog bojazni da će povrediti bebu. Nema potrebe da brinete, potpuno je nemoguće da na bilo koji način povredite bebu. Ako je trudnoća uredna i ne preti vam prevremeni porođaj, nema razloga da prekidate sa seksualnim odnosima. 

Važno – 9. nedelja trudnoće

Jedite zdrave obroke sa povećanim unosom proteina i manje šećera. 

Provodite kvalitetno vreme sa partnerom.

Vežbajte koliko vam prija. 

8. nedelja trudnoće10. nedelja trudnoće

Literatura:

 1. CMAJ: Sex in Pregnancy – https://www.cmaj.ca/content/183/7/815
 2. Mary Ann Liebert, inc: Relationships Among Depression, Anxiety, and Insomnia Symptoms in Perinatal Women Seeking Mental Health Treatment – https://www.liebertpub.com/doi/10.1089/jwh.2010.2371
 3. Hindawi: Prevalence and Relevance of Pruritus in Pregnancy – https://www.hindawi.com/journals/bmri/2017/4238139/

Objavljen: 9. juna 2011. godine, ažuriran: 5. januara 2023. godine

Save

Save

Midas

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button