fbpx
Kalendar trudnoće

40. nedelja trudnoće

{loadmodule mod_banners,Banner google u članku}

Deveti mesec trudnoće – 4. nedelja

Vi ste buduća mama! – 40. nedelja trudnoće

Čestitamo! Stigli ste do kraja svoje trudnoće! Ukoliko se još uvek niste porodili, verovatno ćete ovih dana ili sledeće nedelje. Većina lekara će izazvati porođaj u 41. nedelji trudnoće da bi se izbegle bilo kakve komplikacije.

Zapamtite: posle dugih 40 nedelja uskoro ćete upoznati svoje čedo! Iskoristite ovo vreme da malo uživate kao trudnica i bez opterećenja da gledate na sat, budete napeti noću. Spavajte danju, uživajte noću uz dobre filmove. Iskoristite što je kvalitetnije moguće narednih par dana.

Kako ćete se osećati 40. nedelje trudnoće?

Pripremne kontrakcije su sada vrlo intenzivne. Postoji velika šansa da u jednom trenutku samo prerastu u prave kontrakcije. Ako ne prestaju dok šetate, a zatim i kada ležite (i obrnuto), u pitanju su prave kontrakcije.

Grlić materice se skraćuje i dilatacija (otvaranje) može da se odvija bez vašeg znanja. Krajem trudnoće, pripremne kontrakcije mogu da počnu da slabe i otvaraju grlić po malo. Čim počne porođaj, vaš grlić materice će nastaviti da se otvara, a bićete spremne za porođaj kada bude proširen 10 centimetara.

Mnogo neprijatnosti izaziva pritisak na karlicu. Bebina glava je nisko i udara povremeno u bešiku što stvara neprijatan osećaj. Ovi problemi će nestati nakon porođaja.

Tokom ove nedelje poremećaji sna su normalna pojava. Usled težine i oblika stomaka, jako vam je teško da nađete odgovarajući položaj.

Pratimo bebin razvoj u devetom mesecu – 5. nedelja!

U ovoj fazi trudnoće, proces pretvaranja meke hrskavice u kost je završen. Osim krajeva dugih kostiju i vrhova prstiju ruku i nogu gde ostaje deo hrskavice, koji će bebi omogućiti da dalje raste.

Unutrašnji organi bebe su u potpunosti sazreli i spremni za život u stvarnom svetu. Fizički izgled vaše bebe je završen, ali će se ona još dugo menjati. Bebine trepavice, obrve, nokti, nos i usta su potpuno formirani.

Bebine oči su sada dobro formirane, ali će se nerv unutar oka razvijati još nedeljama posle rođenja. Kao rezultat toga, novorođenčad ne vide dobro po rođenju. Beba starosti šest do osam nedelja, može da fokusira i prati objekte.

{loadmodule mod_banners,Banner google u članku}

Bavimo se merama bebe i trudnice u 40. nedelji trudnoće!

Vaše telo – deveti mesec

Stomak je sigurno niže nego u prethodnom periodu i ukoliko se niste prekomerno ugojili i nemate problema sa oticanjem, izgleda manji nego pre par nedelja. Nemojte brinuti, beba je u redu, samo je smeštena u karlicu pa stomak izgleda manji.

Vaša beba – deveti mesec

Vaša beba sada okvirno ima oko 3.450 grama, a dugačka je 51 centimetar.

Pogledajte tabelu težine i dužine fetusa po nedeljama trudnoće!

Još saveta za 40. nedelju trudnoće

Majka priroda će vam dati važne nagoveštaje kada je bebe spremna da vam se pridruži. Znaci da će porođaj početi uskoro:

Spuštanje bebe u karlici,

Dijareja i gripozni simptomi,

Ispadanje sluznog čepa,

Pucanje vodenjaka,

      – Kontrakcije.

Pročitajte još:

Simptomi početka porođaja

Jedna priča o prirodnom porođaju

https://youtu.be/h_FJD0Cp8ks

Prethodna – 39. nedelja trudnoće

Za sve nedelje kliknite na baner ispod! ⇓

{loadmodule mod_random_image,KALENDAR TRUDNOĆE 2018.}

KALENDAR RAZVOJA BEBE

{loadmodule mod_banners,Banner google u članku}

Related Articles