fbpx
Kalendar trudnoće

38. nedelja trudnoće

Deveti mesec – 3. nedelja

Vi ste buduća mama! – 38. nedelja trudnoće

Počelo je odbrojavanje. Budite strpljivi, ali i spremni na početak porođaja koji će uslediti uskoro. Obratite pažnju na neobične pojave i ukoliko se jave znaci početka porođaja, proverite da li je sve spremno i pođite u porodilište.

Pročitajte više o tome Šta sve treba da sadrži torba za porodilište!

U 38. nedelji trudnoće i dok se ne rodi, veličina stomaka će ostati prilično konstantna. Kada se stomak bude spustio, stomak će vam se činiti još manjim nego što je do tada bio.

Verovatno se već pitate da li ćete i kako znati kada krene porođaj. Uobičajeni znaci početka porođaja su:

  • Spuštanje bebe u karlicu – ovo se može dogoditi i nekoliko nedelja ranije, posebno kod prvorotki.
  • Razmekšavanje i/ili otvaranje grlića materice – zbog toga će vas lekar pregledati vaginalno u poslednjim nedeljama trudnoće. Ipak razmekšavanje grlića ne znači da trebate ići u bolnicu. U porodilište nema potrebe krenuti dok grlić materice ne bude otvoren 4 centimetra.
  • Ispadanje sluznog čepa – takođe se može dogoditi čak i nedeljama ranije, a obično se javlja dan do dva ranije.
  • Pojava pravih kontrakcija – kontrakcije koje postaju sve češće i bolnije i ne prestaju šta god da radite.
  • Prskanje vodenjaka – znak da odmah treba da krenete u bolnicu. Više o pucanju vodenjaka!

Pročitajte više o Znacima da se porođaj bliži!


Kako ćete se osećati 38. nedelje trudnoće?

Sada verovatno već prilično intenzivno osećate Brakston – Hiksove kontrakcije. Prilično su česte i dešava se da se skraćuje period između pojave svake, pa se može dogoditi da povremeno pomislite da je počeo porođaj. Velika je verovatnoća da će i porođaj početi tako što će lažne kontrakcije vremenom prerasti u prave.

Pročitajte više o Pripremnim kontrakcijama!

Može se desiti da primetite da su vam grudi vlažne ili da se tako probudite ujutru. To što curi je kolostrum – mleko kojim ćete hraniti novorođenče u prvim danima života. Nemojte se plašiti da je prerano, nekim ženama se događa da im kolostrum povremeno curi već na početku trećeg tromesečja ili čak i ranije. Ako vam smeta, nosite uloške za dojenje u grudnjaku.

Pročitajte više o Kolostrumu!

Pratimo bebin razvoj u devetom mesecu – 3. nedelja!

Količina plodove vode sada opada. Ne brinite o tome, beba i dalje ima dovoljno plodove vode koja je štiti. Samo ukoliko primetite oticanje vode, javite se lekaru i ukoliko primetite da se beba već neko vreme ne pomera.

Bebine duge kosti ruku i nogu su sada već tvrde, dok kosti lobanje još uvek nisu i neće biti dok se beba ne rodi. Refleski su joj sada prilično dobri i ona neprestano pušta i hvata pupčanu vrpcu.

Sada su pluća potpuno razvijena i beba je spremna za spoljašnji svet, međutim, možda će sačekati još koju nedelju kako bi bila bucmastija i imala bolji imuni sistem.

Bavimo se merama bebe i trudnice u 38. nedelji trudnoće!

Vaše telo – deveti mesec

Od sada bi trebalo da prestanete da dobijate telesnu težinu. Neke trudnice u ovom periodu čak izgube koji kilogram. Istina, beba još uvek dobija na kilaži, ali se to kompenzuje smanjenjem količine plodove vode.

Vaša beba- deveti mesec

U 38. nedelji beba je duga 50 centimetara i teška 3.080 grama. Svaka beba se razvija individualno, a čak ni najsavremeniji ultrazvučni aparati ne mogu da tačno procene težinu i dužinu bebe u ovom periodu. Bebina dužina se do rođenja verovatno više neće menjati.

Pogledajte tabelu dužine i težine fetusa po nedeljama trudnoće!

Još saveta za 38. nedelju trudnoće

Da li ste se do sada organizovali šta ćete kada dođete kući sa bebom? Bilo bi dobro da razmislite o tome kako da sve što nema veze sa bebom (pranje veša, kuvanje, čišćenje) prepustite nekom drugom članu porodice, razgovarajte sa suprugom dali će on imati vremena da nešto pomogne, da li imate finansijskih mogućnosti da platite povremeno nekog za čišćenje ili kupite gotova kuvana jela. Još jedna dobra opcija je da sada pripremite nekoliko jela koja ćete zamrznuti i kasnije jesti kada ne budete stizali od umora i bebe da provodite puno vremena pored šporeta.

Prethodna – 37. nedelja trudnoće

Naredna – 39. nedelja trudnoće

Za sve nedelje kliknite na baner ispod! ⇓

{loadmodule mod_random_image,KALENDAR TRUDNOĆE 2018.}

{loadmodule mod_random_image,Kalendar razvoja bebe}

Related Articles