fbpx
Kalendar trudnoće

28. nedelja trudnoće

Sedmi mesec trudnoće – 1. nedelja

Vi ste buduća mama! – 28. nedelja trudnoće

U narednih 9 do 12 nedelja, upoznaćete se sa novim članom vaše porodice. Spoznaćete svu radost majčinstva, ali do tada će proći još par nedelja raznih neprijatnih simptoma. No, za takav cilj, ništa nije teško.

Pošto ste ušli u treće tromesečje, dobro bi bilo da se upoznate sa znacima prevremenog porođaja. Ukoliko porođaj počne, odmah idite u najbližu bolnicu, a to je ukoliko imate učestale kontrakcije, primetite vaginalno krvarenje, imate pritisak u karlici (napone), imate uporan bol u lčeđima ili vam prsne vodenjak.

Ukoliko osećate da se beba kreće u toku dana i udara vas, nema razloga za brigu, znači da je dobro. Nema potrebe ni da još uvek krenete sa brojanjem pokreta ploda, osim ako vam lekar ne zatraži drugačije.

Ove nedelje je potrebno da Rh negativne trudnice ponove analize i ukoliko je potrebno prime antitela, injekciju Rhogam. Ova supstanca će vas štititi tokom trudnoće i nakon porođaja.

Kako ćete se osećati 28. nedelje trudnoće?

U trećem tromesečju će vas jako često mučiti nedostatak daha. Materica je već velika i kako se širi, tako pritiska dijafragmu, a rezultat toga je kratak dah. To je sasvim normalna pojava u trudnoći i nema razloga za brigu. Da bi vam bilo lakše probajte da sedite ili stojite uspravno, to će plućima dati dodatan prostor da se šire. Ponekad vam može pomoći da podignete ruke iznad glave.

Ako vam se javi kratak dah u kombinaciji sa lupanjem srca, vrtoglavicom ili nesvesticom, bolom u grudima, drhtavicom, ako vam poplave usne ili prsti, odmah pozovite lekara, jer može biti znak ozbiljnih problema!

Čest pratilac ovog period trudnoće je i umor, jer se mnogo energije troši na nošenje dodatnih kilograma. Uz to i nesanica pravi dodatne probleme, pa vam savetujemo da u poslednjem tromesečju spavate kad god je to moguće. Nemojte gledati na sat, nego lezite kad god imate priliku za to i osetite potrebu.

Pratimo bebin razvoj u sedmom mesecu trudnoće!

Kosa bebe počinje da raste, ali ne očekujte da morate dobiti bebu koja ima kosu. Neke bebe se rode potpuno ćelave, dok druge imaju kosu koja često kasnije otpadne ili promeni boju. Trepavice i obrve postaju sve deblje i izduženije.

Razvoj blizanaca će se sada za nijansu uporiti jer više nemaju previše mesta, ali će se i dalje pomerati i udarati.

Nivo anmionske tečnosti dostiže svoj maksimum između 28. i 32. nedelje trudnoće. Taj nivo će biti konstantan sve do 37. Nedelje, kada će početi da opada.

Beba nastavlja da vežba disanje u ovom periodu. Beba sada ima periode budnosti i spavanja, i veoma često zeva. Čak zeva više puta za redom.

Bavimo se merama bebe i trudnice u sedmom mesecu trudnoće!

Vaše telo

Vaš stomak je do sada prilično veliki. Materica se širi i opterećuje leđa, a ligamenti i zglobovi se opuštaju. Zato se javljaju i bolovi. Do sada ste već dobili 6 – 9 kilograma, ukoliko ste prosečne težine. Verovatno se osećate kao da nosite džinovsku lubenicu u stomaku.

Vaša beba

Sada bi trebalo da beba ima tačno jedan kilogram i bude duga približno 37 do 38 centimetara.

Pogledajte tabelu težine i dužine fetusa po nedeljama trudnoće!

Još saveta za 28. nedelju trudnoće

Na hiljade žena širom sveta svake godine postaju majke sa dijagnozom astme. Mnoge žene se plaše da tokom trudnoće uzimaju lekove za astmu, kako ne bi ugrozile plod. Međutim, rizik od nekorišćenja lekova daleko nadmašuje sve potencijalne rizike za bebu.

Važno je da vodite računa o disanju tokom trudnoće jer nedostatak kiseonika ne utiče samo na majku već i na bebu. Ukoliko astma nije pod kontrolom u trudnoći, može dovesti do potencijalnih rizika: prevremenog porođaja, rođenja bebe sa malom telesnom težinomi problema sa krvnim pritiskom.

Prethodna – 27. nedelja trudnoće

Naredna – 29. nedelja trudnoće 

Za sve nedelje kliknite na baner ispod! ⇓

{loadmodule mod_custom,KALENDAR TRUDNOĆE}

{loadmodule mod_random_image,Kalendar razvoja bebe}

Related Articles