fbpx
Kalendar trudnoće

26. nedelja trudnoće

Šesti mesec trudnoće – 4. nedelja

Vi ste buduća mama! – 26. nedelja trudnoće

Beba je sada vrlo aktivna, a to naročito primećujete noću kada se umirite. Uživajte u ovim trenucima sa bebom, jer oni neće trajati večno.

Ukoliko se vaša beba rodi ove nedelje, stopa preživljavanje je 60%.

{loadmodule mod_banners,Banner google u članku}

Uživajte u vremenu koje provodite sa partnerom. Ne dozvolite da vas trudnoća udalji, sada ste, više nego ikada, važni jedan drugom. Otkrijte nove aspekte vaše veze i zbližite se dodatno u očekivanju ploda vaše ljubavi.

Sada već svi koji vas vide, pokušavaju da pogode pol bebe nezavisno od toga što je ultrazvučni pregled već rekao svoje. Postoji bezbroj predviđanja i bapskih priča oko pogađanja pola bebe, nemojte ih ozbiljno shvatati, ali mogu poslužiti za razonodu.

Pročitajte više o bapskim pričama!

Kako ćete se osećati 26. nedelje trudnoće?

Materica i dalje nastavlja da se širi, a sada verovatno zato počinjete da osećate i bolove. Uživanje tokom drugog trimestra se uskoro završava, a fizičke tegobe postaju deo vaše svakodnevnice.

Sada ćete shvatiti šta znači kada kažu da ”trudnoća nije bezbolno stanje”.

Donji deo leđa počinje da vas boli, materica rastoma pomera centar za gravitaciju, trbušni mišići se produžuju i opuštaju. Osim toga, hormoni, a posebno pelaktin, opuštaju zglobove i ligamente u vašem telu. Ako tome dodamo i povećanu telesnu težinu, to sve zajedno stvara dodatni pritisak na vaše zglobove i ligamente. Obratite pažnju na držanje. Loše držanje može izazvati bolove u leđima i nelagodnost. Bol u rebrima je još jedna nelagodnost koja se može javiti u 26. nedelji trudnoće. Kako se materica širi, potiskuje unutrašnje organe i daje osećaj neprijatnosti. Nije neobično ni da trudnica oseća pritisak i oštar, neprijatan bol ispod rebara.

Pratimo bebin razvoj u šestom mesecu trudnoće!

Mozak nastavlja da se razvija. U ovom trenutku on je gladak, a nervne ćelije na njegovoj površini nemaju neuralne veze jedna sa drugom. Ovo će se promeniti u narednih nekoliko nedelja. Srce se razvija i kuca sve jače. Ultrazvučni aparat je najbolji za slušanje srca, ali postoji mogućnost da se kod trudnice čuje i uz pomoć stetoskopa.

Nervi u bebinim ušima nastavljaju da se razvijaju, što omogućava bebi da vam da odgovor na vaš glas. Glasni zvuci sada često mogu navesti bebu da skoči u stomaku.

Beba sada ima sposobnost da koordinira pokrete. Moguće je da sada sisa palac na ruci ili čak nogu. Još uvek ima mesta da isprobava sve položaje u stomaku.

{loadmodule mod_banners,Banner google u članku} 

Bavimo se merama bebe i trudnice u šestom mesecu trudnoće!

Vaše telo

Telesna težina u trudnoći varira od osobe do osobe. Neke žene dobijaju najviše kilograma na sredini trudnoće, druge na kraju, neke na početku gube kilažu, dok druge u 9. mesecu počnu da mršave. Bitno je da se ne merite svaki dan, jer težina varira od dana do dana zobg povremenog nakupljanja vode i zavisi dosta oda toga šta u toku dana pojedete i popijete. Materica sada svake svake nedelje raste oko jedan centimetar više. Ako već niste počeli, sada je vreme da slikate stomak svake nedelje, kako bi imali uspomenu.

Vaša beba

Beba je sada u proseku duga oko 35.5 centimetara i teška čitavih 750 grama.

Pogledajte tabelu težine i dužine fetusa po nedeljama trudnoće!

Još saveta za 26. nedelju trudnoće

Žene sa problemima sa štitnom žlezdom mogu imati komplikovanu trudnoću. Tiroidna žlezda je organ koji kontroliše metabolizam. U prvom tromesečju štitna žlezda igra ključnu ulogu u formiranju mozga vašeg deteta i nervnog sistema. Tokom trudnoće, beba dobija količine joda koji je proizveden od strane vaše štitne žlezde.

Prethodna – 25. nedelja trudnoće

Naredna – 27. nedelja trudnoće 

Za sve nedelje kliknite na baner ispod! ⇓

{loadmodule mod_random_image,KALENDAR TRUDNOĆE 2018.}

{loadmodule mod_banners,Banner google u članku}

Save

Related Articles