fbpx
Kalendar trudnoće

23. nedelja trudnoće

Šesti mesec trudnoće – 1. nedelja

Vi ste buduća mama! – 23. nedelja trudnoće

Do sada ste sigurno osetili kako se beba pomera. Kako vreme bude prolazilo, pokreti će biti sve intenzivnije. Uskoro ćete primećivati kako vam se stomak i na oko pomera. Ovo je divno iskustvo i uživajte u njemu dok traje.

Počnite da razmišlajte o tome da li ćete ostaviti krv iz pupčanika. Raspitajte se koje banke matičnih ćelija nude najbolje uslove, koja je procedura, preko koje banke je najpovoljniji kredit za ovu opciju.

{loadmodule mod_banners,Banner google u članku}

Kako ćete se osećati 23. nedelje trudnoće?

Beba se sada kreće više nego ikada. Još uvek ima dovoljno prostora da je ništa ne sputava. Uživajte u njenim pokretima. Podelite lepotu ovog perioda sa partnerom.

Česte promene raspoloženja mogu biti problem. Usled hormonskih promena, moguće je da će se često događati da naizmenično plačete i smejete se ili da budete jednog trenutka srećni zbog isčekivanja bebe, a drugog uplašeni kako ćete se snaći u novoj ulozi. Probajte da ste što više odmarate i otvoreno razgovarajte sa partnerom i članovima porodice o tome kako se osećate.

U ovo vreme, moguće je da će kod nekih trudnica početi da se javlja oticanje. Normalno je da se posle napornog dana, uveče javi blagi otok na glažnjevima, stopalima i nogama. Slaba cirkulacija može da doprinese ovom problemu. Da biste ubrzali cirkulaciju, lezite na levi bok kad god je to moguće. Vežbe za trudnice mnogo će vam pomoći da ubrzate cirkulaciju i smanjite oticanje.

Pročitajte još: Nelagodnost u nogama u trudnoći

U trudnoći je normalno da se jave Brakston-Hiksove kontrakcije. One su uobičajen simptom drugog tromesečja i kada počnu da se javljaju, najverovatnije da će se do kraja trudnoće samo pojačavati, a pred kraj mogu postati i bolne. Neke žene ih ne osećaju.

Pročitajte više o Pripremnim kontrakcijama!

Pratimo bebin razvoj u šestom mesecu trudnoće!

Bebina koža je prilično crvena i naborana u 23. nedelji trudnoće. Lanugo dlačice prekrivaju bebinu kožu. Ove dlačice se konstantno smenjuju tokom trudnoće.

Beba će do ovog perioda znati da li želi da sisa palac. Kosti u srednjem uhu se formiraju i beba sada mnogo bolje čuje. Nervni i mišićni sistem su sada mnogo razvijeniji i osećaj bebinog kretanja je uspostavljen.

{loadmodule mod_banners,Banner google u članku} 

Bavimo se merama u šestom mesecu trudnoće!

Vaše telo

Kako beba nastavlja da raste, vaša materica se širi i raste. Počinjete da osećate da ste sve manje graciozne. Vaš centar gravitacije više ne funkcioniše kao ranije, pa možete primetiti da ste manje spretne. Do sada ste se verovatno ugojili oko 5 kilograma. Zapamtite da ne postoji tačan broj kilograma koji trebate dobiti, niti da možete tačno u gram pratiti promene telesne mase. Može se desiti da u toku jednog dana varirate i po 2 kilograma.

Stopala mogu promeniti veličinu u trudnoći, usled oticanja i spuštanja kičme, može se dogoditi da vam je obuća tesna. U drugoj, trećoj i svakoj narednoj trudnoći, česta je pojava da žene u trudnoći počnu da nose za broj veće cipele i taj broj nastavljaju da nose i posle trudnoće. Kod tog problema, ne možete ništa da preduzmete, osim da nosite veću i udobniju obuću, nikako na veliku štiklu, niti potpuno ravnu.

Vaša beba

Beba je u ovom periodu duga 29 centimetara mereno od temena do kraja stopala, a teška već oko 500 grama.

Pogledajte tabelu težine i dužine fetusa po nedeljama trudnoće!

Još saveta za 23. nedelju trudnoće

Za bebu je najbolje da ostane u materici što duže. Svaki dan je dragocen za njen razvoj. Ipak, i ako dođe do prevremenog porođaja, sada već postoji mala šansa da beba preživi po rođenju. Beba rođena između 23. i 24. nedelje ima između 10 – 70 % šanse da preživi. Sve zavisi od brojnih faktora.

Svaki dan koji ostane duže u materici između 23. i 26. nedelje povećava stopu preživljavanja za oko 3%. Posle 26. nedelje stopa preživljavanja raste na 80 – 90%.

Prethodna – 22. nedelja trudnoće
 
Za sve nedelje kliknite na baner ispod! ⇓
{loadmodule mod_random_image,KALENDAR TRUDNOĆE 2018.}
{loadmodule mod_banners,Banner google u članku}

Related Articles