fbpx
Kalendar trudnoće

21. nedelja trudnoće – Kalendar trudnoće

Peti mesec trudnoće – 4. nedelja

5. nedelja trudnoće – 21. nedelja trudnoće – Buduća mama

21. nedelja trudnoćeBeba nastavlja da raste, pa samim tim i materica. Srećom, stomak još uvek nije toliko veliki da bi vam smetao. Ove nedelje se verovatno osećate više kao sportista, a manje trudnica, u odnosu na period koji je sada iza vas. Ne bi bilo loše da period kada se ovako dobro osećate, iskoristite za kupovinu garderobe. U današnje vreme, na tržištu postoji veliki izbor garderobe za trudnice, pa je i tokom ovog perioda moguće biti moderan.

Ukoliko je vaš nivo energije visok i nemate rizičnu trudnoću, najbolje bi bilo da se bavite nekim vidom rekreacije. Možda sve vreme niste ni prestajali bavljenje sportom, ako ste i ranije bili aktivni. Svaka aktivnost pomoćiće vam da lakše iznesete trudnoću do kraja i bez problema se porodite.

Ukoliko još ne osećate pokrete bebe, nemojte brinuti. Trudnice koje su gojazne, previše otiču ili je posteljica na prednjem zidu, kasnije i manje intenzivno osećaju bebine pokrete.

Kako ćete se osećati? 21. nedelja trudnoće iskustva

21. nedelja trudnoćeOvo je vreme kada je moguće da će strije početi da se javljaju. Kako vaša koža bude nastavila da se isteže i širi, roze i ljubičaste linije bi mogle postati sve uočljivije. Najčešća je pojava strija na stomaku, grudima, zadnjici i butinama. Krivac za pojavu strija su hormonske promene, istezanje kože i genetika. Potrudite se da bar jedanput dnevno mažete kožu mlekom ili uljem za telo. Najbolje da koristite ona koja se koriste prvenstveno kao preventiva za pojavu strija. Jednom nastale strije, mogu se ublažiti, ali neće nestati. Pročitajte još: Budite lepe u trudnoći

Još jedna neprijatnost u 21. nedelji su bolovi u leđima. Loše držanje može pojačati bolove u leđima. Oni se javljaju usled otežavanja materice i hormonskih promena, a posebno su izraženi kod trudnica koje dobijaju previše kilograma.

Proširene vene su česta pojava u trudnoći. Da biste smanjili ove probleme, pokušajte da radite vežbe istezanja nogu, a kada sedite, držite noge podignute. Na ovaj način ćete smanjiti i mogućnost da imate probleme sa oticanjem. Pročitajte više o Proširenim venama u trudnoći!

Pratimo bebin razvoj u petom mesecu trudnoće – 21. nedelja trudnoće

Bebin rast je sada nešto usporeniji, ali ona i dalje raste i razvija se. Njena koža, organi i centralni nervni sistem nastavljaju da se razvijaju i sazrevaju. Ove nedelje bebini nokti se formiraju i nastavljaju da rastu. Iako digestivni sistem nije u potpunosti razvijen, nastavlja da sazreva. Creva polako počinju da se skupljaju i opuštaju. Beba neprestano guta anmionsku tečnost. Ako osetite ritmične pokrete u stomaku, koji se iznova ponavljaju, to fetus štuca. Neke bebe štucaju retko, dok druge to čine svakodnevno. Ukoliko nosite blizance, ovo je period kada oni počinju da bivaju svesni prisustva onog drugog. U ovoj fazi razvoja, na ultrazvuku se često može videti kako pokušavaju da uhvate ili udare onog drugog.

kolika je beba u 21. nedelji trudnoće

Dvadeset prva nedelja trudnoće – telo mame i bebe

Promene na telu – 21. nedelja trudnoće

Ove, i narednih par nedelja, biće period ubrzanog dobijanja telesne težine. Verovatno ćete nedeljno dobijati između 250 i 500 grama. Mnoge trudnice iskuse fazu ”ubrzanog gojenja u trudnoći”. Nekima se to dogodi između od 5. do kraja 6. meseca trudnoće, dok druge ovaj problem imaju tokom poslednjeg tromesečja ili samo u 9. mesecu.

Beba u 21. nedelji

Od ove nedelje dužina fetusa počinje da se meri od vrha glave do pete ( do sada je merena od vrha glave do kraja kičme). Dužina bebe iznosi između 26 i 27 centimetara, a teška je oko 360 grama.

Pogledajte tabelu težine i dužine fetusa po nedeljama trudnoće!

Saveti – dvadeset prva nedelja trudnoće

U drugom trimestru vam spavanje mogu otežati bolovi u leđima, grčevi, ”sindrom nervoznih nogu” i toplota. Zbog rasta stomaka, sve vam je teže da nađete udoban položaj.

Probajte da stavite jastuk između nogu, mnogima on dosta olakšava spavanje.

Pročitajte više o Nesanici u trudnoći!

20. nedelja 22. nedelja
 

Save

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker