fbpx
Kalendar trudnoće

20. nedelja trudnoće – Kalendar trudnoće

Peti mesec trudnoće – 3. nedelja

5. mesec trudnoće – 20. nedelja trudnoće – Buduća mama

20. nedelja trudnoće – Pripremne kontrakcije sada mogu blago da počnu da se osećaju. Kako se vaša trudnoća bude nastavljala, primetićete da su kontrakcije materice sve češće. One pripremaju telo na porođaj. Uglavnom su bezbolne. Pročitajte više o Lažnim kontrakcijama!

Kako ćete se osećati? 20. nedelja trudnoće iskustva

Možda ste primetili da ste dobili tamne mrlje na različitim delovima tela. Areole (koža oko bradavica) su sada znatno tamnije nego pre trudnoće. Nemojte se iznenaditi ni ako vam pege i mladeži dodatno potamne. Hormonske promene tokom trudnoće dovode do povećanja melanina.

Na vašem licu se može pojaviti tzv. tamna maska. Zapravo, predeo oko nosa, jagodice, čelo, iznad gornje usne i brada će vam postati tamniji. Ova pojava će nestati kada prođe trudnoća, a javlja se usled povećanja melanina i izlaganja sunčevim zracima. Zato savetujemo da ne izlazite napolje bez odgovarajuće kreme sa zaštitnim faktorom.

Česta pojava tokom trudnoće je i abdominalni svrab, koji se javlja kao rezultat hormonskih promena i istezanja kože. Primena krema će smanjiti iritaciju. Može se javiti i osip ili osip u vidu velikih crvenih pečata. Ova pojava je normalna i ne treba da brinete zbog nje, ne škodi ni vam ni plodu.

Pratimo bebin razvoj u petom mesecu – 20. nedelja trudnoće

Od ove nedelje, lekar će na ultrazvučnom pregledu meriti obim glave, stomaka i dužinu butne kosti vaše bebe. Sve ove mere daće sliku o pravilnom rastu i razvoju fetusa.

Beba i dalje vežba disanje i gutanje. Stomak, creva, jedra i drugi trbušni organi zatvoreni su iza trbušne duplje. Nastavlja da raste i sada glava postaje još proporcionalnija u odnosu na ostatak tela. Bebina koža postaje složenija, formirajući različite slojeve.

Uzbudljivom razvoju u ovoj nedelji doprinosi i razvoj mlečnih zuba. U 20. nedelji oni su sada pupoljci pod desnima. A počeće da se pojavljuju kao zubi tek šest do osam meseci po rođenju. 

kolika je beba u 20. nedelji trudnoće
ultrazvuk u 20. nedelji trudnoće

Dvadeseta nedelja trudnoće – telo mame i bebe

Promene na telu – 20. nedelja trudnoće

Svaka žena se individualno goji u trudoći. One koje su gubile kilažu tokom prvog trimestra zbog stalnih mučnina, možda će u ovom periodu tek imati telesnu masu kao pre trudnoće. Druge su do sada dobile više kilograma, ali će uskoro početi da stagniraju. Ono što je bitno je da vi sve vreme vodite računa o hrani koju unosite u organizam, da ne jedete nikada hranu koja ne sadrži vitamine i minerale i da ne unosite previše kaloričnu hranu bespotrebno.

Beba u 20. nedelji

Ove nedelje beba je duga oko 16 centimetara i teška 300 grama. Zastoj u rastu ploda je stanje koje dovodi do značajno manje težine i dužine deteta na rođenju. Faktori rizika koji mogu dovesti do ovog problema su:

Zastoj u rastu ploda se uglavnom primeti na vreme na pregledu. Lekar će uraditi niz testova kako bi bio siguran da postoji ovaj problem i reagovati kako bi vaša beba mogla da nastavi da se pravilno razvija.

Pogledajte tabelu težine i dužine fetusa po nedeljama trudnoće!

Saveti – dvadeseta nedelja trudnoće

Do sada ste verovatno već obavili ultrazvučni pregled na kom ste saznali pol bebe. Možete početi da razmišljate o imenu koje ćete joj/mu dati i o tome kako želite da izgleda bebina soba ili kutak u vašoj sobi. Ono što savetujemo je da iskoristite priliku i uredite bebine zidove minimum tri meseca pre porođaja. Bilo da se radi o krečenju ili lepljenju tapeta, ovo je optimalno potreban period da sva isparenja nestanu i vazduh bude svež kada vaše čedo stigne.

 
 

Save

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker